Kerajaan Sabah cadang promosikan kawasan 'berhantu' untuk tarik pelancong

Tag:
Dikemas Kini: 27 Jun 2021
Surga Route

Sekarang ini di seluruh dunia, ada sejenis segmen pelancongan yang di luar kebiasaan, dipanggil 'dark tourism' yang menyasarkan kelompok yang kuat semangat.

Walaupun ia pada asalnya disasarkan kepada kelompok tertentu, namun nampak gayanya ramai yang berminat tentang segmen ini.

Terbaru, Kerajaan Sabah bercadang untuk turut mempromosikan beberapa kawasan "berhantu" yang sering dikaitkan dengan lokasi bersejarah di negeri Sabah. Antara yang mendapat perhatian adalah Rumah Agnes Keith.

Kepada yang belum tahu, lokasi Rumah Agnes Keith adalah merupakan kediaman bersejarah semasa era pentadbiran British dan antara tarikan pelancong di Sandakan.

PINTU masuk ke bekas kediaman penulis terkenal, Agnes Keith di Sandakan. FOTO arkib NSTP
Rumah Agnes Keith. Kredit : NSTP

Rumah Agnes Keith dinamakan bersempena seorang penulis Amerika Syarikat yang dikenali menerusi autobiografi beliau semasa tinggal di Sandakan bersama suaminya, Harry Keith, seorang pemulihara hutan berbangsa Inggeris, pada 1930-an. Dalam karyanya itu, beliau menceritakan tentang penampakan lembaga serta insiden-insiden misteri di rumah berkenaan.

Bangunan ini merupakan mercu tanda kewujudan kuasa Barat di Sabah jadi tempat ini harus dijaga sebaik mungkin kerana sudah menjadi sebahagian daripada warisan Sabah.

Kisah mengenai rumah Agnes Keith yang berhantu sering tersebar dalam kalangan penduduk setempat. Ada yang kata mereka nampak seseorang mengintai dari tingkap, manakala yang lain pula kata ternampak wanita di atas bumbung rumah.

RUMAH Agnes Keith yang dikatakan berhantu FOTO arkib NSTP
Rumah Agnes Keith. Kredit : NSTP

Jabatan Muzium Sabah menawarkan segmen pelancongan 'dark tourism' itu bagi menarik lebih ramai pelawat mengunjungi Rumah Agnes Keith, khususnya mereka yang berminat dalam aktiviti paranormal, untuk bermalam di kediaman tinggalan zaman kolonial British yang dikatakan 'berhantu' tersebut.

Idea ini tercetus selepas pelancong asing memberitahu mereka diselubungi perasaan seram sebaik sahaja memasuki rumah itu, namun tiada seorang pun yang mengaku ternampak (hantu).

Difahamkan, dengan segmen terbaru ini, pelawat boleh memilih berkhemah di luar bangunan atau membawa beg tidur dan bermalam di dalam rumah, selepas membayar caj tertentu.

BACA JUGA : DESTINASI PELANCONGAN BERHANTU DI MALAYSIA

0 0 votes
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Berkaitan

Cerita Popular

Komen Terkini di SurgaRoute.Com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram