Baru-baru ini, sebuah kolam renang lutsinar yang dibina antara dua bangunan tinggi di barat daya London mula menjadi perhatian ramai.

Disifatkan sebagai jambatan kolam renang lutinsar pertama dunia dan struktur akrilik terbesar, Sky pool terletak antara dua bangunan kediaman mewah iaitu Embassy Gardens di Nine Elms.

Kolam Renang Lutsinar Pertama Di Dunia Dibuka Ditengah-Tengah 2 Menara |  Rileklah.com

Dengan ketinggian 30 meter, kolam lutsinar itu mempunyai kedalaman tiga meter dan sebanyak 375 tan air digunakan untuk memenuhi ruang kolam renang tersebut. Dikatakan, kolam renang tersebut mampu menampung sehingga 400 tan air..

Selain itu, pengguna kolam terbabit turut dijamu dengan pemandangan elit kota London termasuk London Eye dan bangunan Parlimen. Tetapi, pengguna kolam hanya terhad kepada penghuni bangunan ini sahaja tau !

Jadi, orang awam hanya boleh melihat penghuni bangunan tersebut menggunakan kolam renang terbabit dari bawah sahaja.

Dibawa dari negeri Colorado, Amerika Syarikat, kolam renang itu dihubungkan pada kedua-dua bangunan itu menggunakan teknologi yang mampu menyesuaikannya dengan perubahan angin.

London's new see-through Sky Pool is first of its kind | CNN Travel
Sumber : CNN

Menurut laman web kolam renang tersebut, konsep untuk menghasilkan kolam renang lutsinar tersebut muncul pada tahun 2013.

“Ia merupakan satu idea yang hebat dan kami berasakan ia amat istimewa.

Pada waktu itu, kami tidak tahu adakah idea itu dapat dilaksanakan, dan jika lima tahun lepas, ia sememangnya tidak mampu dilaksanakan.

“Disebabkan adanya teknologi yang maju, barulah ia menjadi realiti,” ujar Pengerusi Ballymore, Sean Mulryan.

Ballymore merupakan syarikat pemaju yang membangunkan kolam renang tersebut.

London gets Sky Pool, swimming pool between skyscrapers. Viral video makes  Twitter say NO - Trending News News

“Apabila anda berenang, anda boleh melihat ke bawah. Anda akan berasa seperti terapung di udara” kata salah seorang juruteranya, Brian Eckersley.

Menurut pereka kolam renang tersebut, kolam tersebut dibina dengan ilham memberikan ketenangan berada terapung di tengah-tengah bandar London. 

Fuh, kalau anda berani tak mandi disini ?

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram