Baru-baru ini, sebuah kolam renang lutsinar yang dibina antara dua bangunan tinggi di barat daya London mula menjadi perhatian ramai.

Disifatkan sebagai jambatan kolam renang lutinsar pertama dunia dan struktur akrilik terbesar, Sky pool terletak antara dua bangunan kediaman mewah iaitu Embassy Gardens di Nine Elms.

Kolam Renang Lutsinar Pertama Di Dunia Dibuka Ditengah-Tengah 2 Menara |  Rileklah.com

Dengan ketinggian 30 meter, kolam lutsinar itu mempunyai kedalaman tiga meter dan sebanyak 375 tan air digunakan untuk memenuhi ruang kolam renang tersebut. Dikatakan, kolam renang tersebut mampu menampung sehingga 400 tan air..

Selain itu, pengguna kolam terbabit turut dijamu dengan pemandangan elit kota London termasuk London Eye dan bangunan Parlimen. Tetapi, pengguna kolam hanya terhad kepada penghuni bangunan ini sahaja tau !

Jadi, orang awam hanya boleh melihat penghuni bangunan tersebut menggunakan kolam renang terbabit dari bawah sahaja.

Dibawa dari negeri Colorado, Amerika Syarikat, kolam renang itu dihubungkan pada kedua-dua bangunan itu menggunakan teknologi yang mampu menyesuaikannya dengan perubahan angin.

London's new see-through Sky Pool is first of its kind | CNN Travel
Sumber : CNN

Menurut laman web kolam renang tersebut, konsep untuk menghasilkan kolam renang lutsinar tersebut muncul pada tahun 2013.

“Ia merupakan satu idea yang hebat dan kami berasakan ia amat istimewa.

Pada waktu itu, kami tidak tahu adakah idea itu dapat dilaksanakan, dan jika lima tahun lepas, ia sememangnya tidak mampu dilaksanakan.

“Disebabkan adanya teknologi yang maju, barulah ia menjadi realiti,” ujar Pengerusi Ballymore, Sean Mulryan.

Ballymore merupakan syarikat pemaju yang membangunkan kolam renang tersebut.

London gets Sky Pool, swimming pool between skyscrapers. Viral video makes  Twitter say NO - Trending News News

“Apabila anda berenang, anda boleh melihat ke bawah. Anda akan berasa seperti terapung di udara” kata salah seorang juruteranya, Brian Eckersley.

Menurut pereka kolam renang tersebut, kolam tersebut dibina dengan ilham memberikan ketenangan berada terapung di tengah-tengah bandar London. 

Fuh, kalau anda berani tak mandi disini ?

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
8 September 2021
Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi

Syarikat penerbangan Malindo Air menawarkan enam penerbangan setiap hari ke Langkawi susulan pembukaan semula sektor pelancongan secara gelembung perjalanan ke pulau itu, bermula 16 September ini. Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri, berkata lima daripada penerbangan itu adalah dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau dikenali sebagai Subang Skypark dan satu […]

Selanjutnya
1 September 2021
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64

Sumbangan Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin akhirnya diabadikan dan dijadikan 'sebahagian' daripada negara Palestin. Malaysia berdiri tegus bersama perjuangan rakyat Palestin mengakhiri pendudukan haram Israel dan mencapai kemerdekaan bermula daripada usaha perdamaian, desakan di peringkat antarabangsa, misi kemanusiaan dan solidariti. Terbaru, Palestin menzahirkan penghargaan terhadap segala sumbangan dan sokongan dari Malaysia dengan mengabadikan nama 'Malaysia' […]

Selanjutnya
11 August 2021
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19

Malaysia Airlines Bhd menawarkan tambang istimewa serendah RM89 dalam kategori 'Economy Lite' bagi destinasi domestik kepada pasangan suami isteri serta ibu dan bapa yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19 untuk bertemu orang tersayang. Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini berkata, promosi istimewa itu tersedia untuk tempahan mulai 10 Ogos sehingga 30 September, […]

Selanjutnya
11 August 2021
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19

Berikutan kebenaran merentas negeri bagi tujuan pelancongan domestik untuk individu lengkap dua dos vaksin Covid-19 , Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) berharap agar semua ahlinya memastikan setiap pengunjung dan pekerja mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Presidennya Datuk Mohd Khalid Harun berkata, bagi ahli MATA terutama hotel dan inap desa, ia sudah tentu […]

Selanjutnya
7 August 2021
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini

Rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021). Bagaimanapun, beliau berkata keputusan itu bergantung kepada situasi semasa COVID-19 di negara […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram