Pengendali rangkaian hotel multinasional dari Amerika Syarikat, Marriott International Inc akan membuka Fairfield Kuala Lumpur Jalan Pahang dan Four Points by Sheraton Desaru (Johor) pada suku keempat (Q4) tahun 2021 ini, di tengah-tengah wabak Covid-19 yang berterusan.

Fairfield Kuala Lumpur adalah hartanah kedua di bawah jenama Fairfield by Marriott yang dibuka di Malaysia, yang pertama adalah Fairfield oleh Marriott Bintulu Paragon, yang dibuka pada bulan Disember 2019.

Bagi Fairfield Kuala Lumpur, rakan kongsi pembangunan Marriott International ialah Johawaki Holdings Sdn Bhd.

Anak syarikat milik penuh Johawaki, JH Hospitality Sdn Bhd sedang membangunkan hotel 14 tingkat dengan kos RM85 juta. Hotel ini terletak di tanah seluas 8,000 kaki persegi di sebelah Grand Seasons Hotel.

JH Hospitality menandatangani perjanjian pengurusan hotel dengan Marriott International untuk hotel perniagaan 186 bilik pada Januari 2018.

Pembukaan Four Points oleh Sheraton Desaru pula adalah dengan kerjasama SKS Group dan lokasi hotel ini berdekatan dengan tarikan utama di Desaru, termasuk padang golf 45 lubang.

Ilustrasi Lobi Hotel Four Points by Sheraton Desaru
Ilustrasi Hotel Four Points by Sheraton Desaru

Marriott International menandatangani perjanjian dengan Continental Management Sdn Bhd, ahli Kumpulan SKS pada Februari 2020 untuk mendirikan hotel 311 bilik menjelang tahun ini.

Ilustrasi Bilik Jenis Deluxe di Four Points by Sheraton Desaru

Berdasarkan perjanjian tersebut, SKS akan memperbaharui dan menukar hartanah Amansari Residence Desaru 311 bilik sedia ada menjadi hotel Four Points by Sheraton.

Marriott International Signs Agreement With SKS Group To Bring The Four  Points By Sheraton Brand To Desaru, Malaysia – Hospitality Net
Ilustrasi Bangunan Four Points by Sheraton Desaru
Amansari Residence yang akan ditukar ke Fairfield by Marriott Desaru. Sumber : Trip.com

Marriott International akan terus melakukan pengembangan hotel di Malaysia walaupun terdapat sekatan pergerakan yang disebabkan oleh wabak tersebut, yang tidak membenarkan hartanah beroperasi dengan kapasiti penuh.

Marriott International pada bulan Mei tahun ini menandatangani perjanjian dengan IOI Properties Group (IOIPG) Bhd untuk menguruskan dua hotel di IOI Resort City, Putrajaya, iaitu Putrajaya Marriott Hotel dan Palm Garden Hotel.

Pada masa ini, Marriott International menguruskan Le Méridien Putrajaya di IOI Resort City, dan Four Points by Sheraton Puchong, kedua-duanya merupakan sebahagian daripada portfolio hotel IOIPG.

Mereka akan menguruskan Moxy Putrajaya di IOI Resort City, dan Sheraton Grand dalam pembangunan campuran IOI Palm City di Xiamen, China.

Berpusat di Bethesda, Maryland, AS, Marriott International mengendalikan dan membiayai hotel dan melesenkan resort percutian di seluruh dunia. Ia mempunyai portfolio lebih daripada 7,300 hartanah di bawah 30 jenama terkemuka, merangkumi 134 negara dan wilayah.

Pengendali hotel itu dijangka membuka 100 hartanah di Asia Pasifik tahun ini, setelah meraikan pembukaan hotel ke-800 di rantau ini dengan 75 hartanah ditambahkan ke portofolio tahun lalu.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram