Marriott International kembangkan pasaran di Malaysia, buka 2 lagi hotel baharu tahun ini

Dikemas Kini: 3 Ogos 2021
Surga Route

Pengendali rangkaian hotel multinasional dari Amerika Syarikat, Marriott International Inc akan membuka Fairfield Kuala Lumpur Jalan Pahang dan Four Points by Sheraton Desaru (Johor) pada suku keempat (Q4) tahun 2021 ini, di tengah-tengah wabak Covid-19 yang berterusan.

Fairfield Kuala Lumpur adalah hartanah kedua di bawah jenama Fairfield by Marriott yang dibuka di Malaysia, yang pertama adalah Fairfield oleh Marriott Bintulu Paragon, yang dibuka pada bulan Disember 2019.

Bagi Fairfield Kuala Lumpur, rakan kongsi pembangunan Marriott International ialah Johawaki Holdings Sdn Bhd.

Anak syarikat milik penuh Johawaki, JH Hospitality Sdn Bhd sedang membangunkan hotel 14 tingkat dengan kos RM85 juta. Hotel ini terletak di tanah seluas 8,000 kaki persegi di sebelah Grand Seasons Hotel.

JH Hospitality menandatangani perjanjian pengurusan hotel dengan Marriott International untuk hotel perniagaan 186 bilik pada Januari 2018.

Pembukaan Four Points oleh Sheraton Desaru pula adalah dengan kerjasama SKS Group dan lokasi hotel ini berdekatan dengan tarikan utama di Desaru, termasuk padang golf 45 lubang.

Ilustrasi Lobi Hotel Four Points by Sheraton Desaru
Ilustrasi Hotel Four Points by Sheraton Desaru

Marriott International menandatangani perjanjian dengan Continental Management Sdn Bhd, ahli Kumpulan SKS pada Februari 2020 untuk mendirikan hotel 311 bilik menjelang tahun ini.

Ilustrasi Bilik Jenis Deluxe di Four Points by Sheraton Desaru

Berdasarkan perjanjian tersebut, SKS akan memperbaharui dan menukar hartanah Amansari Residence Desaru 311 bilik sedia ada menjadi hotel Four Points by Sheraton.

Marriott International Signs Agreement With SKS Group To Bring The Four  Points By Sheraton Brand To Desaru, Malaysia – Hospitality Net
Ilustrasi Bangunan Four Points by Sheraton Desaru
Amansari Residence yang akan ditukar ke Fairfield by Marriott Desaru. Sumber : Trip.com

Marriott International akan terus melakukan pengembangan hotel di Malaysia walaupun terdapat sekatan pergerakan yang disebabkan oleh wabak tersebut, yang tidak membenarkan hartanah beroperasi dengan kapasiti penuh.

Marriott International pada bulan Mei tahun ini menandatangani perjanjian dengan IOI Properties Group (IOIPG) Bhd untuk menguruskan dua hotel di IOI Resort City, Putrajaya, iaitu Putrajaya Marriott Hotel dan Palm Garden Hotel.

Pada masa ini, Marriott International menguruskan Le Méridien Putrajaya di IOI Resort City, dan Four Points by Sheraton Puchong, kedua-duanya merupakan sebahagian daripada portfolio hotel IOIPG.

Mereka akan menguruskan Moxy Putrajaya di IOI Resort City, dan Sheraton Grand dalam pembangunan campuran IOI Palm City di Xiamen, China.

Berpusat di Bethesda, Maryland, AS, Marriott International mengendalikan dan membiayai hotel dan melesenkan resort percutian di seluruh dunia. Ia mempunyai portfolio lebih daripada 7,300 hartanah di bawah 30 jenama terkemuka, merangkumi 134 negara dan wilayah.

Pengendali hotel itu dijangka membuka 100 hartanah di Asia Pasifik tahun ini, setelah meraikan pembukaan hotel ke-800 di rantau ini dengan 75 hartanah ditambahkan ke portofolio tahun lalu.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram