MATA gesa individu lengkap suntikan dos vaksin COVID-19 dibenarkan merentas negeri

Tag:
Dikemas Kini: 7 Ogos 2021
Surga Route

Presiden Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA), Datuk Mohd Khalid Harun berharap agar kerajaan membenarkan aktiviti merentas negeri bagi individu yang sudah mendapat suntikan lengkap vaksin COVID-19 agar pelancongan domestik yang sudah lama terhenti akibat pandemik COVID-19. dapat disemarakkan semula.

MATA gesa individu lengkap suntikan dos vaksin COVID-19 dibenarkan merentas negeri
Dato Mohd Khalid Harun. Sumber Gambar : Fail BERNAMA

Harapan itu disuarakan setelah melihat kepentingan untuk mengimbangi semula kerugian sektor pelancongan selama sekatan merentas negeri, sekali gus meningkatkan semula pendapatan masyarakat tempatan dalam bidang terbabit.

Kata beliau, Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) perlu memastikan imuniti kelompok dicapai di lokasi pelancongan terkenal tempatan bagi membolehkan pembukaan semula industri pelancongan.

Jelas beliau lagi, MATA menyaran agar Kerajaan dapat meluaskan program imunisai ke pulau peranginan lain supaya lebih banyak pihak yang terbabit dalam industri pelancongan dapat divaksinasikan secara besarbesaran,”

Ini kerana jelasnya, pembukaan semula pelancongan domestik disifatkan penting untuk mengimbangi semula kerugian.

MATA gesa individu lengkap suntikan dos vaksin COVID-19 dibenarkan merentas negeri

“Ia sekali gus meningkatkan pendapatan masyarakat tempatan dalam bidang terbabit terutamanya melibatkan ahli-ahli kami.

“MATA memandang, program vaksinasi ini amat penting kepada barisan hadapan dalam bidang pelancongan seperti pekerja hotel, sektor penerbangan dan sub pelancongan seperti pekerja spa dan mereka terbabit dalam seni muzik,” tambahnya.

0 0 votes
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram