MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19

Dikemas Kini: 11 Ogos 2021
Surga Route

Berikutan kebenaran merentas negeri bagi tujuan pelancongan domestik untuk individu lengkap dua dos vaksin Covid-19 , Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) berharap agar semua ahlinya memastikan setiap pengunjung dan pekerja mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Presidennya Datuk Mohd Khalid Harun berkata, bagi ahli MATA terutama hotel dan inap desa, ia sudah tentu menjadi berita gembira bagi mereka untuk kembali membuka perniagaan.

Katanya, dengan pengumuman oleh kerajaan, kebenaran ini sudah tentu dapat merancakkan kembali industri pelancongan yang sudah lama terhenti akibat pandemik Covid-19.

"MATA berterima kasih kepada kerajaan Malaysia yang sudah mendengar gesaan kami bagi membenarkan individu yang lengkap dengan dua dos vaksin Covid-19 merentas negeri untuk tujuan pelancongan domestik.

"MATA ingin menyarankan kepada semua ahli untuk memastikan kesemua pekerja mereka sudah melengkapi dua dos vaksin dan mesti melepasi tempoh matang mengikut vaksin seperti yang dinyatakan dalam pengumuman khas Perdana Menteri.

"MATA berharap agar semua ahli hendaklah memastikan setiap pengungjung dan pekerja mereka mematuhi sepenuh SOP yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara.

"Sekali lagi MATA berterima kasih kepada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya yang berusaha untuk memastikan semua pihak yang terbabit dalam sektor pelancongan diberikan vaksinasi dengan segera sebagai persediaan bagi pembukaan semula industri pelancongan domestik," katanya.

Menurutnya, pembukaan semula industri pelancongan domestik disifatkan penting untuk mengimbangi semula kerugian serta dapat meningkatkan pendapatan masyarakat tempatan dalam bidang terbabit terutama membabitkan ahli MATA.

Sumber : Harian Metro

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram