Melaka bakal miliki masjid terapung tercantik di dunia bernilai RM14 Juta

Dikemas Kini: 24 Jun 2021
Surga Route

Sekarang ini, antara salah satu ikon negeri Melaka adalah Masjid Terapung atau Masjid Selat yang dibuka sejak tahun 2006 di Pulau Melaka dan bernilai kira-kira 10 Juta.

masjid terapung di pulau melaka
Masjid Selat Melaka. Sumber : Ahmad Rithauddin

Terbaru, nampaknya Melaka bakal memiliki sebuah lagi masjid terapung yang dianggarkan bernilai RM14 juta, terletak di Pulau Besar.

Buat masa sekarang, idea pembinaan masjid tersebut berada di fasa kertas kerja dan akan dihantar kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) untuk diluluskan.

Dikatakan, masjid tersebut akan menjadi salah satu masjid tercantik di dunia dan ia merupakan antara agenda dalam menjadikan Pulau Besar sebagai Pusat Tamadun Islam Melaka.

Hub pelancongan agama, dedah sejarah Pulau Besar - Utusan Digital
Pulau Besar yang merupakan lokasi masjid terapung terbaru di Negeri Melaka . Kredit Gambar : Utusan Malaysia

Untuk membangunkan masjid itu, kerajaan negeri Melaka bakal melancarkan Saham Wakaf Masjid Pulau Besar yang mana ia membolehkan orang ramai mendapatkan saham akhirat daripada sumbangan pembinaan masjid terapung tersebut.

Selain masjid, di bahagian Selatan Pulau Besar juga akan dibangunkan Sekolah Tahfiz yang boleh menempatkan 500 golongan cerdik pandai dalam bidang agama, selain turut merancang pembinaan Quran Village dan Muzium Islam sebagai bukti agama Islam bermula di Melaka.

Malah, Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali juga dalam cadangan menjadikan kawasan Pulau Besar sebagai kawasan patuh syariah yang mana semua pengunjungnya nanti wajib menutup aurat.

Sumber : Melaka Hari Ini

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram