Beberapa hari sebelum ini, kecoh juga di internet apabila dikatakan ada diskriminasi vaksin telah berlaku, yang mana EU Digital Covid Certificate - iaitu sijil digital bahawa seseorang telah diberi vaksin terhadap Covid-19, menerima keputusan ujian negatif atau pulih dari Covid-19 - hanya akan dikeluarkan kepada individu yang menerima suntikan vaksin yang diluluskan oleh Agensi Perubatan Eropah (EMA).

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, berkata Malaysia berpendirian, jika sesuatu vaksin itu diiktiraf Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), maka negara lain perlu memberi pengiktirafan kepada mereka yang menerima vaksin berkenaan.

Public trust in science helps country contain Covid-19, says Khairy |  Malaysia | Malay Mail

"Kita juga harap tiada diskriminasi dari segi dari kilang mana vaksin itu datang kerana kilang AstraZeneca menggunakan formula yang sama, sama ada kilang di Eropah, India, Korea Selatan atau Thailand.

Ramai panik disebabkan hal itu. Tetapi Alhamdulillah, Delegasi Kesatuan Eropah (EU) akhirnya telah memberi penjelasan pada rabu 7 Julai.

Kata mereka, semua individu yang menerima vaksin Covid-19 yang diluluskan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) boleh memasuki Eropah dan sijil digital bukanlah prasyarat atau dokumen wajib untuk melakukan perjalanan di EU. Sebaliknya, ia hanyalah "alat praktikal" untuk memudahkan perjalanan di negara anggota.

Individu yang diberi vaksin sepenuhnya dibenarkan masuk ke EU, termasuk mereka yang mempunyai vaksin yang dibenarkan yang dihasilkan di kemudahan di luar kebenaran pemasaran EU, kata delegasi itu.

Negara-negara anggotanya juga dapat mengizinkan kemasukan orang yang diberi vaksin yang belum dibenarkan di EU tetapi telah menyelesaikan proses Penyenaraian Penggunaan Kecemasan WHO.

"Tidak ada halangan atau rintangan. Oleh itu, beberapa laporan terkini mengenai asal usul vaksin AstraZeneca tidak tepat, ”katanya.

Delegasi EU ke Malaysia menjelaskan isu-isu mengenai vaksin berikutan laporan yang mengutip Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA) sebagai hanya menyetujui vaksin AstraZeneca yang dihasilkan di negara-negara tertentu, termasuk di antara negara-negara anggota blok, untuk sijil digital.

Laporan EMA mengatakan bahawa kelulusan itu tidak merangkumi vaksin AstraZeneca yang dibuat oleh SK Bioscience Korea Selatan atau Siam Bioscience Thailand.

Vaksin AstraZeneca buatan Korea Selatan dan Thailand ini kini digunakan di Malaysia setelah mereka tiba dari kemudahan Covid-19 Vaccines Global Access (Covax) dan pesanan terus.

Delegasi EU mengatakan bahawa 27 negara anggota telah menyetujui garis panduan bersama untuk perjalanan yang tidak penting dari luar EU tetapi mungkin memperkenalkan sekatan nasional berdasarkan keadaan epidemiologi mereka.

EU mahu ambil tindakan terhadap AstraZeneca

"Negara-negara anggota bebas menerima dokumentasi yang dikeluarkan di negara ketiga untuk vaksinasi dan ini harus mengandungi maklumat yang sekurang-kurangnya memungkinkan pengenalpastian individu, jenis vaksin dan tarikh pemberian vaksin.

"Sijil rasmi yang mengesahkan pemulihan dari Covid-19 atau ujian Covid-19 negatif juga dapat berfungsi sebagai bukti risiko epidemiologi rendah, bergantung pada undang-undang yang berlaku yang ingin dikunjungi oleh negara anggota Malaysia."

Di samping itu, pihaknya bergantung pada negara-negara anggota EU untuk menentukan jenis kewajiban, seperti karantina, yang dapat dikenakan pada pelancong yang masuk.

Penghantaran separuh vaksin AstraZeneca ke EU terlewat

“Walaupun begitu, pelancaran Sijil Digital Covid-19 EU kini memungkinkan kesetaraan formal sijil Covid-19 antara Malaysia dan EU.

"Kemungkinan ini akan diterokai dengan pihak berkuasa Malaysia yang kompeten dalam beberapa hari yang akan datang," tambahnya.

Pada hari Isnin (5 Julai), menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional, Khairy Jamaluddin telah meminta kejelasan mengenai pendirian terbaru Kesatuan Eropah mengenai vaksinasi bagi pelancong.

Vaksin AstraZeneca Efektif Melawan Varian Delta dan Kappa Halaman all -  Kompas.com

Dia mengatakan semua vaksin yang disetujui oleh Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) harus diakui dalam sistem pasport vaksin, kerana itu akan menjadi "hasil yang paling adil."

Jadi, kepada semua yang risau sangat vaksin AstraZeneca akan jadi penyebab anda tidak dapat ke Eropah, sekarang sudah boleh menarik nafas lega. Cepat-cepat ambil vaksin ya !

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram