Beberapa hari sebelum ini, kecoh juga di internet apabila dikatakan ada diskriminasi vaksin telah berlaku, yang mana EU Digital Covid Certificate - iaitu sijil digital bahawa seseorang telah diberi vaksin terhadap Covid-19, menerima keputusan ujian negatif atau pulih dari Covid-19 - hanya akan dikeluarkan kepada individu yang menerima suntikan vaksin yang diluluskan oleh Agensi Perubatan Eropah (EMA).

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, berkata Malaysia berpendirian, jika sesuatu vaksin itu diiktiraf Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), maka negara lain perlu memberi pengiktirafan kepada mereka yang menerima vaksin berkenaan.

Public trust in science helps country contain Covid-19, says Khairy |  Malaysia | Malay Mail

"Kita juga harap tiada diskriminasi dari segi dari kilang mana vaksin itu datang kerana kilang AstraZeneca menggunakan formula yang sama, sama ada kilang di Eropah, India, Korea Selatan atau Thailand.

Ramai panik disebabkan hal itu. Tetapi Alhamdulillah, Delegasi Kesatuan Eropah (EU) akhirnya telah memberi penjelasan pada rabu 7 Julai.

Kata mereka, semua individu yang menerima vaksin Covid-19 yang diluluskan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) boleh memasuki Eropah dan sijil digital bukanlah prasyarat atau dokumen wajib untuk melakukan perjalanan di EU. Sebaliknya, ia hanyalah "alat praktikal" untuk memudahkan perjalanan di negara anggota.

Individu yang diberi vaksin sepenuhnya dibenarkan masuk ke EU, termasuk mereka yang mempunyai vaksin yang dibenarkan yang dihasilkan di kemudahan di luar kebenaran pemasaran EU, kata delegasi itu.

Negara-negara anggotanya juga dapat mengizinkan kemasukan orang yang diberi vaksin yang belum dibenarkan di EU tetapi telah menyelesaikan proses Penyenaraian Penggunaan Kecemasan WHO.

"Tidak ada halangan atau rintangan. Oleh itu, beberapa laporan terkini mengenai asal usul vaksin AstraZeneca tidak tepat, ”katanya.

Delegasi EU ke Malaysia menjelaskan isu-isu mengenai vaksin berikutan laporan yang mengutip Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA) sebagai hanya menyetujui vaksin AstraZeneca yang dihasilkan di negara-negara tertentu, termasuk di antara negara-negara anggota blok, untuk sijil digital.

Laporan EMA mengatakan bahawa kelulusan itu tidak merangkumi vaksin AstraZeneca yang dibuat oleh SK Bioscience Korea Selatan atau Siam Bioscience Thailand.

Vaksin AstraZeneca buatan Korea Selatan dan Thailand ini kini digunakan di Malaysia setelah mereka tiba dari kemudahan Covid-19 Vaccines Global Access (Covax) dan pesanan terus.

Delegasi EU mengatakan bahawa 27 negara anggota telah menyetujui garis panduan bersama untuk perjalanan yang tidak penting dari luar EU tetapi mungkin memperkenalkan sekatan nasional berdasarkan keadaan epidemiologi mereka.

EU mahu ambil tindakan terhadap AstraZeneca

"Negara-negara anggota bebas menerima dokumentasi yang dikeluarkan di negara ketiga untuk vaksinasi dan ini harus mengandungi maklumat yang sekurang-kurangnya memungkinkan pengenalpastian individu, jenis vaksin dan tarikh pemberian vaksin.

"Sijil rasmi yang mengesahkan pemulihan dari Covid-19 atau ujian Covid-19 negatif juga dapat berfungsi sebagai bukti risiko epidemiologi rendah, bergantung pada undang-undang yang berlaku yang ingin dikunjungi oleh negara anggota Malaysia."

Di samping itu, pihaknya bergantung pada negara-negara anggota EU untuk menentukan jenis kewajiban, seperti karantina, yang dapat dikenakan pada pelancong yang masuk.

Penghantaran separuh vaksin AstraZeneca ke EU terlewat

“Walaupun begitu, pelancaran Sijil Digital Covid-19 EU kini memungkinkan kesetaraan formal sijil Covid-19 antara Malaysia dan EU.

"Kemungkinan ini akan diterokai dengan pihak berkuasa Malaysia yang kompeten dalam beberapa hari yang akan datang," tambahnya.

Pada hari Isnin (5 Julai), menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional, Khairy Jamaluddin telah meminta kejelasan mengenai pendirian terbaru Kesatuan Eropah mengenai vaksinasi bagi pelancong.

Vaksin AstraZeneca Efektif Melawan Varian Delta dan Kappa Halaman all -  Kompas.com

Dia mengatakan semua vaksin yang disetujui oleh Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) harus diakui dalam sistem pasport vaksin, kerana itu akan menjadi "hasil yang paling adil."

Jadi, kepada semua yang risau sangat vaksin AstraZeneca akan jadi penyebab anda tidak dapat ke Eropah, sekarang sudah boleh menarik nafas lega. Cepat-cepat ambil vaksin ya !

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
8 September 2021
Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi

Syarikat penerbangan Malindo Air menawarkan enam penerbangan setiap hari ke Langkawi susulan pembukaan semula sektor pelancongan secara gelembung perjalanan ke pulau itu, bermula 16 September ini. Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri, berkata lima daripada penerbangan itu adalah dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau dikenali sebagai Subang Skypark dan satu […]

Selanjutnya
1 September 2021
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64

Sumbangan Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin akhirnya diabadikan dan dijadikan 'sebahagian' daripada negara Palestin. Malaysia berdiri tegus bersama perjuangan rakyat Palestin mengakhiri pendudukan haram Israel dan mencapai kemerdekaan bermula daripada usaha perdamaian, desakan di peringkat antarabangsa, misi kemanusiaan dan solidariti. Terbaru, Palestin menzahirkan penghargaan terhadap segala sumbangan dan sokongan dari Malaysia dengan mengabadikan nama 'Malaysia' […]

Selanjutnya
11 August 2021
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19

Malaysia Airlines Bhd menawarkan tambang istimewa serendah RM89 dalam kategori 'Economy Lite' bagi destinasi domestik kepada pasangan suami isteri serta ibu dan bapa yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19 untuk bertemu orang tersayang. Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini berkata, promosi istimewa itu tersedia untuk tempahan mulai 10 Ogos sehingga 30 September, […]

Selanjutnya
11 August 2021
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19

Berikutan kebenaran merentas negeri bagi tujuan pelancongan domestik untuk individu lengkap dua dos vaksin Covid-19 , Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) berharap agar semua ahlinya memastikan setiap pengunjung dan pekerja mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Presidennya Datuk Mohd Khalid Harun berkata, bagi ahli MATA terutama hotel dan inap desa, ia sudah tentu […]

Selanjutnya
7 August 2021
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini

Rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021). Bagaimanapun, beliau berkata keputusan itu bergantung kepada situasi semasa COVID-19 di negara […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram