Thailand bercadang untuk tidak akan mengenakan kuarantin bagi pelancong yang sudah menerima vaksin Covid-19 yang datang ke Phuket bermula 1 Julai ini.

Satu panel ekonomi yang dipengerusikan Perdana Menteri Prayut Chan-o-cha bersetuju cadangan sektor swasta dan perniagaan Phuket untuk memvaksinasi sekurang-kurangnya 70 peratus penduduk tempatan sebagai persiapan pembukaan semula kepada pelancong yang layak.

Satu program dikenali sebagai 'Phuket Sandbox' telah diperkenalkan bagi membuka Phuket 3 bulan lebih awal berbanding destinasi pelancongan lain.

Phuket bersedia untuk membuka sempadan pada Julai
Thailand mahu membuka sektor pelancongan bermula 1 Julai. Gambar : Travel Daily

Ia juga akan berfungsi sebagai model untuk destinasi pelancongan di wilayah lain termasuk Chiang Mai, Chon Buri (Pattaya), Krabi, Phang Nga dan Surat Thani (Koh Samui) yang dijangka dibuka bermula Oktober.

Di bawah program Phuket Sandbox ini, pelancong asing yang telah divaksin tidak perlu menjalani kuarantin wajib selama 14 hari, tetapi perlu berada di pulau itu selama 14 hari sebelum melakukan perjalanan ke wilayah lain.

Bagaimanapun, pelan itu perlu mendapat kelulusan Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) dan kabinet terlebih dulu, yang masing-masing akan bermesyuarat pada 18 dan 22 Jun.

Sebelum Phuket memutuskan untuk membuka semula pusat peranginan itu kepada pelawat asing, ramai dalam kalangan mereka membantah syarat menginap 14 hari sebelum mereka dibenarkan ke wilayah lain.

Phuket | Location, History, Economy, & Facts | Britannica
Kredit : Britannica

Menteri Pelancongan dan Sukan, Pipat Ratchakitprakarn berkata lebih 50 peratus daripada 29,700 warga asing yang merancang untuk mengunjungi pulau itu telah membatalkan hasrat mereka selepas kerajaan mengenakan syarat berkenaan.

Katanya, kementerian memohon tempoh sebulan untuk menilai pelaksanaannya, jika tiada jangkitan dilaporkan sepanjang tempoh itu, pihaknya akan mencadangkan syarat berkenaan dikurangkan kepada tujuh hari bermula di Phuket, sebelum diperluaskan ke wilayah lain.

Pembukaan awal Phuket adalah penting kerana cadangan itu dijangka dapat menambah lebih 30 bilion baht ($1.3 bilion) kepada ekonomi Thailand.

Mengikut rancangan, Mulai 1 Julai, pulau peranginan Phuket bakal menyambut ketibaan pelancong yang sudah lengkap menerima dos vaksin di bawah program “Phuket Sandbox” manakala destinasi popular lain seperti Koh Samui, Koh Phang Nga dan Koh Tao dijadual dibuka kepada pelancong dari 15 Julai menerusi program “Samui Plus”.

Phuket: Insider Travel Guide | CNN Travel
Gambar : CNN

Kemudian, pendekatan ‘island approach’ akan diteruskan pada Ogos dan diperluaskan ke Koh Phi Phi, Koh Ngai dan Koh Railay atau “Phang Nan Prompt” (yang menghubungkan Khao Lak dan Koh Yao).

Bermula September, beberapa pendekatan lain akan dilancarkan membabitkan beberapa daerah di Chiang Mai, Chon Buri serta Buri Ram.

Bermula Oktober atau pada suku keempat pula, Bangkok, Cha-Am dan Hua Hin, serta destinasi Thailand yang lain siap untuk dibuka semula kepada pelancong asing sudah lengkap divaksin tanpa perlu menjalani dikuarantin.

Gabenor TAT Yuthasak Supasorn berkata 70 peratus penduduk di Buri Ram perlu disuntik sebagai persiapan penganjuran MotoGP Thailand 2021 di Litar Antarabangsa Chang pada 8-10 Oktober.

Pelan pembukaan semula Thailand untuk tujuan pelancongan ini perlu mematuhi syarat bahawa setiap wilayah itu sudah memvaksin 70 peratus penduduknya dan kes jangkitan tidak boleh melebihi 20 hingga 30 sehari.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] : PHUKET AKAN DIBUKA KEPADA PELANCONG BERMULA 1 JULAI , THAILAND RANCANG BUKA SEMPADAN UNTUK PELANCONG PADA OKTOBER 2021 […]

Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram