Phuket kembali ditutup buat pelawat bermula 3 Ogos 2021

Dikemas Kini: 2 Ogos 2021
Surga Route

Gabenor Phuket pada Jumaat memerintahkan keseluruhan pulau peranginan itu ditutup, serta melarang kemasukan pengembara dari wilayah lain bermula 3 Ogos.

Bangkok Post melaporkan, dengan arahan supaya Phuket ditutup kepada pelawat luar itu, nasib kempen ‘Phuket Sandbox’ menjadi tanda tanya.

Perintah yang ditandatangani Gabenor Narong Woonciew pada Khamis itu, menggariskan sekatan yang lebih ketat di Phuket.

Phuket ditutup semula pada ogos 2021
Foto AFP

Orang dari luar dilarang memasuki pulau itu kecuali mereka yang bekerja menghantar barangan keperluan, pelajar, dan perkhidmatan perubatan kecemasan.

Begitupun, golongan itu perlu divaksin sepenuhnya dan wajib menunjukkan bukti pemvaksinan itu di pintu masuk.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Kawalan Penyakit, Kajornsak Kaewjaras berkata, pihaknya akan memantau situasi Covid-19 di Phuket sepanjang dua minggu ke hadapan untuk membuat keputusan sama ada ‘Phuket Sandbox’ boleh diteruskan.

Phuket, katanya, telah menjalankan usaha yang baik untuk mengawal Covid-19.

Daripada 12,395 pelancong asing yang memasuki pulau itu, 30 orang yang positif Covid-19 telah dikenal pasti dan dikuarantin.

Foto sewaktu ketibaan kumpulan pelancong pertama di bawah program Phuket Sandbox

"Wilayah ini telah berjaya menjejaki semua pelawat yang positif Covid-19 dan menghalang penularan dalam kalangan komuniti setempat,” ujarnya.

Kajornsak berkata, perniagaan yang berkaitan dengan pelancongan juga mematuhi langkah-langkah pencegahan.

Sejumlah 148 kes jangkitan telah dilaporkan pada minggu lalu, dan semuanya berasal dari wilayah lain, manakala ada penduduk asal Phuket yang didapati positif itu bekerja di wilayah lain dan kembali untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Foto sewaktu ketibaan kumpulan pelancong pertama di bawah program Phuket Sandbox

"Sekarang ini, terdapat sembilan kluster aktif di Phuket dan semuanya sedang dikuarantin. Kami akan memantau situasi dalam masa dua minggu ini untuk mengenal pasti sama ada fasiliti kuarantin di sini mencukupi,” ujarnya.

Sistem penjagaan kesihatan di Phuket kini beroperasi pada kapasiti 36 peratus, dan masih boleh mengendalikan kes baharu tanpa kes serius yang memerlukan alat bantuan pernafasan.

Bantuan itu dihantar menggunakan dua pesawat yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid di Riyadh pada pagi Khamis.

Sumber : Astro Awani

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram