Gabenor Phuket pada Jumaat memerintahkan keseluruhan pulau peranginan itu ditutup, serta melarang kemasukan pengembara dari wilayah lain bermula 3 Ogos.

Bangkok Post melaporkan, dengan arahan supaya Phuket ditutup kepada pelawat luar itu, nasib kempen ‘Phuket Sandbox’ menjadi tanda tanya.

Perintah yang ditandatangani Gabenor Narong Woonciew pada Khamis itu, menggariskan sekatan yang lebih ketat di Phuket.

Phuket ditutup semula pada ogos 2021
Foto AFP

Orang dari luar dilarang memasuki pulau itu kecuali mereka yang bekerja menghantar barangan keperluan, pelajar, dan perkhidmatan perubatan kecemasan.

Begitupun, golongan itu perlu divaksin sepenuhnya dan wajib menunjukkan bukti pemvaksinan itu di pintu masuk.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Kawalan Penyakit, Kajornsak Kaewjaras berkata, pihaknya akan memantau situasi Covid-19 di Phuket sepanjang dua minggu ke hadapan untuk membuat keputusan sama ada ‘Phuket Sandbox’ boleh diteruskan.

Phuket, katanya, telah menjalankan usaha yang baik untuk mengawal Covid-19.

Daripada 12,395 pelancong asing yang memasuki pulau itu, 30 orang yang positif Covid-19 telah dikenal pasti dan dikuarantin.

Foto sewaktu ketibaan kumpulan pelancong pertama di bawah program Phuket Sandbox

"Wilayah ini telah berjaya menjejaki semua pelawat yang positif Covid-19 dan menghalang penularan dalam kalangan komuniti setempat,” ujarnya.

Kajornsak berkata, perniagaan yang berkaitan dengan pelancongan juga mematuhi langkah-langkah pencegahan.

Sejumlah 148 kes jangkitan telah dilaporkan pada minggu lalu, dan semuanya berasal dari wilayah lain, manakala ada penduduk asal Phuket yang didapati positif itu bekerja di wilayah lain dan kembali untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Foto sewaktu ketibaan kumpulan pelancong pertama di bawah program Phuket Sandbox

"Sekarang ini, terdapat sembilan kluster aktif di Phuket dan semuanya sedang dikuarantin. Kami akan memantau situasi dalam masa dua minggu ini untuk mengenal pasti sama ada fasiliti kuarantin di sini mencukupi,” ujarnya.

Sistem penjagaan kesihatan di Phuket kini beroperasi pada kapasiti 36 peratus, dan masih boleh mengendalikan kes baharu tanpa kes serius yang memerlukan alat bantuan pernafasan.

Bantuan itu dihantar menggunakan dua pesawat yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid di Riyadh pada pagi Khamis.

Sumber : Astro Awani

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram