Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di seluruh negara yang sepatutnya tamat semalam, dilanjutkan hingga 31 Mac depan.

Pelaksanaan itu bagaimanapun tidak meliputi Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah serta lokaliti tertentu yang diletakkan bawah PKP Bersyarat (PKPB) atau PKP Diperketatkan (PKPD).

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata perintah baharu itu sudah direkodkan dalam Warta Kerajaan Persekutuan.

PKPP Dilanjutkan sehingga 31 Mac 2021
PKDatuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Gambar Fail , Sumber : The Star

Beliau berkata, keputusan melanjutkan PKPP itu mengambil kira hasil penilaian risiko dijalankan oleh Kementerian Kesihatan yang mendapati peningkatan ketara kes COVID-19 masih berlaku di seluruh negara dengan kadar kebolehjangkitan tinggi.

"Peningkatan kes ini antara lain disumbang pelaksanaan saringan wajib terhadap pekerja warga asing secara besar-besaran di beberapa negeri tumpuan.

"Selain itu, ia berpunca daripada penularan jangkitan dalam komuniti yang dikesan, terutama di Lembah Klang dan beberapa negeri lain.

"Sehubungan itu, semua prosedur operasi standard (SOP) bawah PKPP adalah terpakai bagi tempoh kuat kuasa diwartakan dan tertakluk kepada perubahan yang akan diumumkan dari semasa ke semasa," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mengenai aktiviti pelancongan pula, katanya, ia berdasarkan ketetapan diumumkan sebelum ini oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, namun perlu mematuhi SOP ketat.

Beliau sekali gus menasihati orang ramai supaya terus mematuhi SOP dengan mengamalkan 3W dan mengelakkan 3C bagi mengawal penularan COVID-19.

Amalan 3W ialah memakai pelitup muka (wear), kerap mencuci tangan (wash), memberi amaran kepada ahli keluarga, rakan dan jiran untuk mematuhi SOP (warn), manakala 3C dielakkan pula adalah tempat sempit (confine space), kesesakan (crowded place) serta bercakap dengan rapat (close conversation).

"Hari ini, kita berada dalam tahun baharu 2021. Seperti saya nyatakan, cabaran 2021 adalah lebih besar bukan saja bagi negara ini, malah seluruh dunia.

"Mari kita memulakan perjalanan 2021 dengan tekad dan azam untuk terus bersama mendepani apa jua cabaran, khususnya dalam memerangi wabak COVID-19.

"Sentiasa patuhi SOP dan amalkan kawalan kendiri untuk kekal selamat," katanya.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
12 March 2021
Taman Persahabatan Selangor-Jepun bernilai RM3.8 Juta mula dibuka

Setelah pembukaan Taman Persahabatan Selangor-Jepun tergendala akibat COVID-19, akhirnya orang ramai berpeluang juga mengunjungi taman yang terletak bersebelahan Dataran Kemerdekaan Shah Alam tersebut. Ia diharap dapat menjadi mercu tanda baharu di Selangor seterusnya mampu menarik kedatangan pelancong tempatan dan luar negara ! Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Haris Kasim berkata taman yang menelan belanja RM3.8 […]

Selanjutnya
10 March 2021
Farm Ville Cafe & Homestay. Menginap dalam kontena di tengah sawah padi !

Jika anda mencari tempat yang santai dan mahukan persekitaran jauh dari kota , haa meh tengok perkongsian dari Cik Sara mengenai percutiannya ke Farm Ville Cafe & Homestay yang terletak di Sekinchan, Selangor. Menariknya di Farm Ville Cafe & Homestay ini adalah anda dapat merasa pengalaman tidur dalam kontena ! Ditambah pula dengan pemandangan sawah padi yang […]

Selanjutnya
10 March 2021
Malaysia dapat tambahan 10,000 kuota haji selepas COVID-19 reda

Kerajaan Arab Saudi bersetuju memberikan tambahan 10,000 kuota haji secara rasmi untuk jemaah Malaysia. Berita baik itu disampaikan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas perjumpaan beliau bersama Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammed Salman di Istana Yamamah, di Riyadh. "Apabila keadaan (COVID-19) pulih sepenuhnya, kuota haji ditambah 10,000 daripada jumlah sedia ada,” katanya pada […]

Selanjutnya
9 March 2021
Pelancongan Rentas Negeri PKPP Dibenarkan, Hanya Menggunakan Kenderaan Pelancongan Berdaftar

Kerajaan telah mengumumkan Gelembung Pelancongan Bersasar yang membenarkan pelancong bergerak dari sesebuah kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), merentas negeri PKPP lain. Bagaimanapun, kebenaran pergerakan merentas negeri itu tertakluk kepada penggunaan perkhidmatan agensi pelancongan berdaftar, merangkumi khidmat pengangkutan dan penginapan. Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata mesyuarat jawatankuasa teknikal meluluskan cadangan Kementerian […]

Selanjutnya
26 February 2021
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari

Perkhidmatan feri untuk pelancong dari Terminal Feri Langkawi ke Kuala Perlis akan dibuka semula Sabtu ini (27 Februari 2021) bagi memenuhi permintaan pelancong ketika ini. Bagaimanapun, hanya satu perjalanan dijadualkan beroperasi setiap hari setakat ini manakala bagi laluan masuk Langkawi dari Terminal Feri Penumpang Kuala Kedah pula akan ditambah lagi satu perjalanan menjadikan dua perjalanan […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram