Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di seluruh negara yang sepatutnya tamat semalam, dilanjutkan hingga 31 Mac depan.

Pelaksanaan itu bagaimanapun tidak meliputi Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah serta lokaliti tertentu yang diletakkan bawah PKP Bersyarat (PKPB) atau PKP Diperketatkan (PKPD).

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata perintah baharu itu sudah direkodkan dalam Warta Kerajaan Persekutuan.

PKPP Dilanjutkan sehingga 31 Mac 2021
PKDatuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Gambar Fail , Sumber : The Star

Beliau berkata, keputusan melanjutkan PKPP itu mengambil kira hasil penilaian risiko dijalankan oleh Kementerian Kesihatan yang mendapati peningkatan ketara kes COVID-19 masih berlaku di seluruh negara dengan kadar kebolehjangkitan tinggi.

"Peningkatan kes ini antara lain disumbang pelaksanaan saringan wajib terhadap pekerja warga asing secara besar-besaran di beberapa negeri tumpuan.

"Selain itu, ia berpunca daripada penularan jangkitan dalam komuniti yang dikesan, terutama di Lembah Klang dan beberapa negeri lain.

"Sehubungan itu, semua prosedur operasi standard (SOP) bawah PKPP adalah terpakai bagi tempoh kuat kuasa diwartakan dan tertakluk kepada perubahan yang akan diumumkan dari semasa ke semasa," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mengenai aktiviti pelancongan pula, katanya, ia berdasarkan ketetapan diumumkan sebelum ini oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, namun perlu mematuhi SOP ketat.

Beliau sekali gus menasihati orang ramai supaya terus mematuhi SOP dengan mengamalkan 3W dan mengelakkan 3C bagi mengawal penularan COVID-19.

Amalan 3W ialah memakai pelitup muka (wear), kerap mencuci tangan (wash), memberi amaran kepada ahli keluarga, rakan dan jiran untuk mematuhi SOP (warn), manakala 3C dielakkan pula adalah tempat sempit (confine space), kesesakan (crowded place) serta bercakap dengan rapat (close conversation).

"Hari ini, kita berada dalam tahun baharu 2021. Seperti saya nyatakan, cabaran 2021 adalah lebih besar bukan saja bagi negara ini, malah seluruh dunia.

"Mari kita memulakan perjalanan 2021 dengan tekad dan azam untuk terus bersama mendepani apa jua cabaran, khususnya dalam memerangi wabak COVID-19.

"Sentiasa patuhi SOP dan amalkan kawalan kendiri untuk kekal selamat," katanya.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
15 January 2021
Malaysia Tersenarai Antara 20 Negara Paling Rugi Dalam Sektor Pelancongan 2020

Secara umumnya, pandemik COVID-19 sememangnya memberi kesan terhadap pelbagai sektor politik, kesihatan, ekonomi dan sosial. Sebagai contoh, COVID-19 memaksa kebanyakan negara menutup sempadan mereka daripada pelancong sekaligus menjejaskan pendapatan negara melalui sektor pelancongan. Bayangkan pada 2019, sektor pelancongan telah menyumbang 8.9 Trilion US Dollar, tetapi COVID-19 pastinya menjadikan hasil daripada sektor tersebut sangat kurang pada […]

Selanjutnya
6 January 2021
5 Negeri paling banyak terima pelancong selepas tamat PKP pada 2020

Seperti yang diketahui, majoriti negara di dunia termasuk Malaysia menutup sempadan mereka untuk pelancongan dalam usaha mengekangwabak COVID-19 dari terus merebak . Industri dan perniagaan, terutamanya dari Industri pelancongan berusaha sebaik mungkin untuk terus bertahan. Tanpa kemasukan pelancong dari luar, pemain industri pelancongan sangat bergantung kepada pasaran domestik untuk memastikan perniagaan mereka terus mempunyai daya […]

Selanjutnya
6 January 2021
Ini SOP terbaru aktiviti pendakian bermula 2021 yang geng hikers perlu ambil tahu

Bermula tahun 2022 nanti, setiap aktiviti pendakian di bukit atau gunung yang mempunyai ketinggian melebihi 457.2 meter di Semenanjung perlu menepati nisbah setiap seorang jurupandu bersamaan tujuh peserta. Encik Mohd Yussainy Md Yusop iaitu Pengarah Forest Eco-Park dan Hutan Taman Negeri Jabatan Perhutanan Semenanjung berkata peraturan baharu yang akan dikuatkuasakan pada tahun 2022 itu bagi […]

Selanjutnya
4 January 2021
Tatacara dan garis panduan pelawat ke Sabah & Sarawak Terbaru (Kemaskini Januari 2021)

Walaupun sudah boleh merentas negeri, tetapi ramai keliru mengenai tatacara dan garis panduan untuk memasuki ke Sabah & Sarawak. Ini adalah tatacara dan garis panduan untuk memasuki Sabah & Sarawak bagi pelawat dari Semenanjung dan untuk melakukan perjalanan keluar dari Sabah & Sarawak. Sabah Sehingga 14 Januari, garis panduan kemasukan individu ke negeri Sabah adalah […]

Selanjutnya
4 January 2021
Dah macam 'Business Class' ! Emirates lancarkan kelas Ekonomi Premium bermula 4 Januari 2021

Emirates telah melancarkan kabin terbaru bagi pesawat A380 yang akan membuat perjalanan dari Dubai ke London Heathrow dengan satu kelas ekonomi baharu iaitu Ekonomi Premium. Sewaktu syarikat penerbangan lain membuat beberapa pembaharuan untuk menjimatkan kos, Emirates terus ke hadapan dengan memperkenalkan kelas ekonomi terbaru ini dengan 56 kerusi disusun secara 2-4-2. Permintaan Yang Tinggi Adel […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram