Sabah Tourism Board Tawar Geran RM5,000 Kepada Youtuber & Content Creator Bagi Promosi Pelancongan Lestari

Tag:
Dikemas Kini: 2 Jun 2021
Surga Route

Syarikat produksi yang berpangkalan di Sabah dan pencipta kandungan YouTube dijemput untuk memohon geran untuk menghasilkan kandungan video mengenai pelancongan lestari.

Dalam satu kenyataan, Sabah Tourism Board (STB) mengatakan bahawa mereka menawarkan geran berjumlah RM5,000 untuk video berdurasi tiga minit.

"Ada kisah-kisah Sabah untuk diceritakan, dan kami ingin memberi peluang kepada pencipta kandungan berbakat dan kreatif kami untuk menghasilkan kandungan seperti itu," kata pengurus besar STB Noredah Othman.

kota-belud-18-22-925746 - LIBUR

"Kami selalu aktif dalam penceritaan tujuan umum, tetapi ada ruang untuk meneroka lebih banyak maklumat yang belum dimanfaatkan, terutama berkaitan dengan bagaimana industri pelancongan kita mengimbangi faktor ekonomi dengan keberlanjutan.

"Ini memberi nilai tambah kepada penawaran pelancongan kami kerana pelancong menjadi lebih peka terhadap pilihan perjalanan mereka.

"Semasa menikmati destinasi, banyak mencari pilihan yang berdasarkan masyarakat dan dilokalisasi," katanya.

Noredah menegaskan bahawa pelancongan lestari tidak hanya bergantung pada sumber semula jadi, tetapi juga menyentuh mata pelajaran seperti pemeliharaan budaya dan faktor sosio-ekonomi.

Dia mengatakan bahawa amalan ini juga seiring dengan Matlamat Pembangunan Lestari Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP).

Sabah Tourism Board Tawar Geran RM5,000 Kepada Youtuber, Content Creator  Tempatan

"Penanaman pokok, misalnya, adalah aktiviti tanggungjawab sosial korporat yang biasa.

"Tujuan utamanya adalah menanam dan meningkatkan jumlah pokok, tetapi nilai tambah untuk aktiviti ini adalah pendidikan di sebalik jenis pokok yang harus ditanam di kawasan tertentu.

"Ada kisah yang harus diceritakan … Tempat tinggal di ladang dan kebun herba, idea-idea ini juga kembali kepada intipati sumber semula jadi dan ada minat yang tinggi untuk memasukkan ini dalam perjalanan," kata Noredah, yang menambahkan pelancongan berasaskan masyarakat adalah satu lagi contoh pelancongan lestari yang sempurna.

Masjid Bandaraya Kota Kinabalu - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas
Masjid Bandaraya Kota Kinabalu yang manjadi salah satu ikon Negeri Sabah

Mereka yang berminat mendapatkan geran tersebut harus mengemukakan cadangan dan kertas kerja selewat-lewatnya pada 11 Jun, di mana maklumat lebih lanjut boleh didapati dari laman web Lembaga Pengarah, www.tourism.sabah.gov.my

0 0 votes
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Berkaitan

Cerita Popular

Komen Terkini di SurgaRoute.Com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram