Tel Aviv Bandar Paling Mahal Untuk Didiami di Dunia

Dikemas Kini: 2 Disember 2021
Surga Route

Tel Aviv, sebuah bandar raya di Israel dinamakan sebagai bandar raya paling mahal di dunia untuk didiami, ketika kos hidup semakin tinggi di seluruh dunia.

Tel Aviv Israel bandar paling mahal untuk didiami di dunia
Tel Aviv, Israel

Bandar raya itu muncul kali pertama dalam hasil tinjauan Economist Intelligence Unit (EIU), naik lima anak tangga berbanding tahun lalu sekali gus meletakkan Paris dan Singapura berkongsi tempat di tangga kedua.

Tel Aviv Israel bandar paling mahal untuk didiami di dunia
Tel Aviv, Israel

Manakala Damsyik, ibu kota Syria mengekalkan kedudukannya sebagai bandar yang paling murah untuk didiami pada tahun ini.

Tel Aviv berada di kedudukan itu kerana sebahagiannya disebabkan oleh kekuatan mata wang negaranya iaitu shekel, berbanding dolar, selain faktor kenaikan harga pengangkutan dan barangan runcit.

Tel Aviv Israel bandar paling mahal untuk didiami di dunia

Tinjauan daripada EIU turut mendapati Tel Aviv adalah bandar raya kedua termahal bagi penjualan alkohol dan pengangkutan, kelima untuk barangan penjagaan diri, dan keenam untuk rekreasi.

Pengangkutan telah menyaksikan kenaikan harga terbesar, dengan kos seliter petrol naik sebanyak 21 peratus secara purata.

Data bagi tahun ini dikumpul pada Ogos dan September lalu, ketika harga barang dan komoditi meningkat dan menunjukkan secara purata harga meningkat 3.5 peratus dalam mata wang tempatan, iaitu kadar inflasi terpantas direkodkan dalam tempoh lima tahun lalu.

Ketua Sara Hidup Seluruh Dunia EIU, Upasana Dutt, berkata sekatan sosial akibat pandemik COVID-19 telah mengganggu bekalan barangan dan membawa kepada kekurangan (bekalan) dan harga yang lebih tinggi.Pada tahun lalu, Zurich, Paris dan Hong Kong berkongsi kedudukan di tempat pertama sebagai bandar raya paling mahal di dunia.

Sumber : Astro Awani

.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram