terumbu karang di sabah dilanggar

Terumbu karang di Pulau Mabul rosak dilanggar tongkang

Dikemas Kini: 28 Jun 2021
Surga Route

Tindakan kontraktor membawa tongkang mendarat berhampiran pulau Mabul membawa mudarat apabila terumbu karang di destinasi pelancongan tersebut mengalami kerosakan.

Tongkang yang membawa bahan binaan untuk projek kerajaan dilihat cuba mendarat berhampiran di Pulau Mabul pada 24 Jun lalu sebelum dihalang pengusaha resort sekitar.

Menurut pengusaha resort yang minta dirahsiakan identitinya, beliau berjumpa dengan kontraktor dan memaklumkan bahawa tongkang itu terlalu besar dan tidak boleh mendarat di Pulau Mabul biarpun semasa air pasang kerana ia akan melanggar dan memusnahkan terumbu karang yang berada di kawasan sekitar.

Bagaimanapun, kontraktor tersebut tidak mengendahkan nasihat yang diberikan dan tetap bertindak membawa tongkang itu berlabuh di Pulau Mabul.

Pengasas bersama Green Semporna, Adzmin Fatta berkata, sangat menyedihkan apabila mendengar mengenai kerosakan yang berlaku di tapak selaman, Paradise One, Pulau Mabul ini.

May be an image of outdoors

“Kami sudah melaksanakan pelbagai program konservasi marin bersama masyarakat setempat di Pulau Mabul sejak bertahun lamanya. Kini, kami dikejutkan dengan berita tongkang melanggar terumbu.

“Banyak sukarelawan turut terkejut apabila mengetahui tentang kejadian ini. Kami bersama-sama memulihara terumbu karang di sini tapi, ia musnah dalam sekelip mata,” katanya.

Pengurus Besar Reef Cheeck Malaysia, Julian Hyde berkata, pihaknya amat terkejut mendengar kerosakan yang berlaku ke atas kawasan yang menjadi tarikan pelancongan di Pulau Mabul.

“Kawasan terumbu karang ini bukan hanya menjadi lokasi penyelidikan kami setiap tahun tapi, ia juga lokasi latihan bagi Reef Check. Banyak spesis yang unik ditemui di tapak selaman Paradsie One ini,” katanya.

Julian berkata, kerosakan terumbu karang yang berlaku itu memerlukan puluhan tahun untuk dipulihkan terutama ketika kebanyakan terumbu karang di perairan Semporna ini sedang dilanda pemutihan karang.

terumbu karang yang rosak di pulau mabul akibat dilanggar tongkang

Untuk itu, beliau menasihatkan kontraktor agar lebih sensitif dan berhati-hati ketika membawa masuk bahan binaan bagi sebarang aktiviti pembinaan di pulau tersebut.

Pulau Mabul menempatkan banyak resort pelancongan dan menjadi salah satu lokasi wajib apabila pelancong ingin melakukan aktiviti selaman selain menyelam di Pulau Sipadan. 

Tapak selaman di pulau ini menjadi rumah bagi kebanyakan spesis terumbu karang yang dikenalpasti oleh WWF-Semporna dan ia adalah lokasi projek pemetaan batu karang keras.

BACA JUGA : TERUMBU KARANG YANG ROSAK DI PULAU MABUL AKAN DIPULIHKAN

Kredit : UTUSAN ONLINE

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] BACA : TERUMBU KARANG DI PULAU MABUL ROSAK AKIBAT DILANGGAR TONGKANG […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram