Tindakan kontraktor membawa tongkang mendarat berhampiran pulau Mabul membawa mudarat apabila terumbu karang di destinasi pelancongan tersebut mengalami kerosakan.

Tongkang yang membawa bahan binaan untuk projek kerajaan dilihat cuba mendarat berhampiran di Pulau Mabul pada 24 Jun lalu sebelum dihalang pengusaha resort sekitar.

Menurut pengusaha resort yang minta dirahsiakan identitinya, beliau berjumpa dengan kontraktor dan memaklumkan bahawa tongkang itu terlalu besar dan tidak boleh mendarat di Pulau Mabul biarpun semasa air pasang kerana ia akan melanggar dan memusnahkan terumbu karang yang berada di kawasan sekitar.

Bagaimanapun, kontraktor tersebut tidak mengendahkan nasihat yang diberikan dan tetap bertindak membawa tongkang itu berlabuh di Pulau Mabul.

Pengasas bersama Green Semporna, Adzmin Fatta berkata, sangat menyedihkan apabila mendengar mengenai kerosakan yang berlaku di tapak selaman, Paradise One, Pulau Mabul ini.

May be an image of outdoors

“Kami sudah melaksanakan pelbagai program konservasi marin bersama masyarakat setempat di Pulau Mabul sejak bertahun lamanya. Kini, kami dikejutkan dengan berita tongkang melanggar terumbu.

“Banyak sukarelawan turut terkejut apabila mengetahui tentang kejadian ini. Kami bersama-sama memulihara terumbu karang di sini tapi, ia musnah dalam sekelip mata,” katanya.

Pengurus Besar Reef Cheeck Malaysia, Julian Hyde berkata, pihaknya amat terkejut mendengar kerosakan yang berlaku ke atas kawasan yang menjadi tarikan pelancongan di Pulau Mabul.

“Kawasan terumbu karang ini bukan hanya menjadi lokasi penyelidikan kami setiap tahun tapi, ia juga lokasi latihan bagi Reef Check. Banyak spesis yang unik ditemui di tapak selaman Paradsie One ini,” katanya.

Julian berkata, kerosakan terumbu karang yang berlaku itu memerlukan puluhan tahun untuk dipulihkan terutama ketika kebanyakan terumbu karang di perairan Semporna ini sedang dilanda pemutihan karang.

terumbu karang yang rosak di pulau mabul akibat dilanggar tongkang

Untuk itu, beliau menasihatkan kontraktor agar lebih sensitif dan berhati-hati ketika membawa masuk bahan binaan bagi sebarang aktiviti pembinaan di pulau tersebut.

Pulau Mabul menempatkan banyak resort pelancongan dan menjadi salah satu lokasi wajib apabila pelancong ingin melakukan aktiviti selaman selain menyelam di Pulau Sipadan. 

Tapak selaman di pulau ini menjadi rumah bagi kebanyakan spesis terumbu karang yang dikenalpasti oleh WWF-Semporna dan ia adalah lokasi projek pemetaan batu karang keras.

BACA JUGA : TERUMBU KARANG YANG ROSAK DI PULAU MABUL AKAN DIPULIHKAN

Kredit : UTUSAN ONLINE

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] BACA : TERUMBU KARANG DI PULAU MABUL ROSAK AKIBAT DILANGGAR TONGKANG […]

Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
8 September 2021
Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi

Syarikat penerbangan Malindo Air menawarkan enam penerbangan setiap hari ke Langkawi susulan pembukaan semula sektor pelancongan secara gelembung perjalanan ke pulau itu, bermula 16 September ini. Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Kapten Mushafiz Mustafa Bakri, berkata lima daripada penerbangan itu adalah dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau dikenali sebagai Subang Skypark dan satu […]

Selanjutnya
1 September 2021
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64

Sumbangan Malaysia terhadap perjuangan rakyat Palestin akhirnya diabadikan dan dijadikan 'sebahagian' daripada negara Palestin. Malaysia berdiri tegus bersama perjuangan rakyat Palestin mengakhiri pendudukan haram Israel dan mencapai kemerdekaan bermula daripada usaha perdamaian, desakan di peringkat antarabangsa, misi kemanusiaan dan solidariti. Terbaru, Palestin menzahirkan penghargaan terhadap segala sumbangan dan sokongan dari Malaysia dengan mengabadikan nama 'Malaysia' […]

Selanjutnya
11 August 2021
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19

Malaysia Airlines Bhd menawarkan tambang istimewa serendah RM89 dalam kategori 'Economy Lite' bagi destinasi domestik kepada pasangan suami isteri serta ibu dan bapa yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19 untuk bertemu orang tersayang. Malaysia Airlines dalam satu kenyataan hari ini berkata, promosi istimewa itu tersedia untuk tempahan mulai 10 Ogos sehingga 30 September, […]

Selanjutnya
11 August 2021
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19

Berikutan kebenaran merentas negeri bagi tujuan pelancongan domestik untuk individu lengkap dua dos vaksin Covid-19 , Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) berharap agar semua ahlinya memastikan setiap pengunjung dan pekerja mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Presidennya Datuk Mohd Khalid Harun berkata, bagi ahli MATA terutama hotel dan inap desa, ia sudah tentu […]

Selanjutnya
7 August 2021
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini

Rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata rakyat Malaysia dijangka dibenarkan mengunjungi Arab Saudi termasuk menunaikan ibadah umrah dalam tahun ini (2021). Bagaimanapun, beliau berkata keputusan itu bergantung kepada situasi semasa COVID-19 di negara […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram