Tindakan kontraktor membawa tongkang mendarat berhampiran pulau Mabul membawa mudarat apabila terumbu karang di destinasi pelancongan tersebut mengalami kerosakan.

Tongkang yang membawa bahan binaan untuk projek kerajaan dilihat cuba mendarat berhampiran di Pulau Mabul pada 24 Jun lalu sebelum dihalang pengusaha resort sekitar.

Menurut pengusaha resort yang minta dirahsiakan identitinya, beliau berjumpa dengan kontraktor dan memaklumkan bahawa tongkang itu terlalu besar dan tidak boleh mendarat di Pulau Mabul biarpun semasa air pasang kerana ia akan melanggar dan memusnahkan terumbu karang yang berada di kawasan sekitar.

Bagaimanapun, kontraktor tersebut tidak mengendahkan nasihat yang diberikan dan tetap bertindak membawa tongkang itu berlabuh di Pulau Mabul.

Pengasas bersama Green Semporna, Adzmin Fatta berkata, sangat menyedihkan apabila mendengar mengenai kerosakan yang berlaku di tapak selaman, Paradise One, Pulau Mabul ini.

May be an image of outdoors

“Kami sudah melaksanakan pelbagai program konservasi marin bersama masyarakat setempat di Pulau Mabul sejak bertahun lamanya. Kini, kami dikejutkan dengan berita tongkang melanggar terumbu.

“Banyak sukarelawan turut terkejut apabila mengetahui tentang kejadian ini. Kami bersama-sama memulihara terumbu karang di sini tapi, ia musnah dalam sekelip mata,” katanya.

Pengurus Besar Reef Cheeck Malaysia, Julian Hyde berkata, pihaknya amat terkejut mendengar kerosakan yang berlaku ke atas kawasan yang menjadi tarikan pelancongan di Pulau Mabul.

“Kawasan terumbu karang ini bukan hanya menjadi lokasi penyelidikan kami setiap tahun tapi, ia juga lokasi latihan bagi Reef Check. Banyak spesis yang unik ditemui di tapak selaman Paradsie One ini,” katanya.

Julian berkata, kerosakan terumbu karang yang berlaku itu memerlukan puluhan tahun untuk dipulihkan terutama ketika kebanyakan terumbu karang di perairan Semporna ini sedang dilanda pemutihan karang.

terumbu karang yang rosak di pulau mabul akibat dilanggar tongkang

Untuk itu, beliau menasihatkan kontraktor agar lebih sensitif dan berhati-hati ketika membawa masuk bahan binaan bagi sebarang aktiviti pembinaan di pulau tersebut.

Pulau Mabul menempatkan banyak resort pelancongan dan menjadi salah satu lokasi wajib apabila pelancong ingin melakukan aktiviti selaman selain menyelam di Pulau Sipadan. 

Tapak selaman di pulau ini menjadi rumah bagi kebanyakan spesis terumbu karang yang dikenalpasti oleh WWF-Semporna dan ia adalah lokasi projek pemetaan batu karang keras.

BACA JUGA : TERUMBU KARANG YANG ROSAK DI PULAU MABUL AKAN DIPULIHKAN

Kredit : UTUSAN ONLINE

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] BACA : TERUMBU KARANG DI PULAU MABUL ROSAK AKIBAT DILANGGAR TONGKANG […]

Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
9 January 2022
Berangan Jadi Mr.Pilot Dengan Simulator SimflightKL Serendah RM59 !

Jika anda teringin untuk merasa menjadi juruterbang atau nak tahu bagaimana rasanya mengendalikan kapal terbang, boleh cuba menjadi juruterbang pesawat melalui simulator Airbus A320. Simulator ini terletak di Simflightkl Malaysia , Lapangan Terbang Subang atau dikenali sebagai Subang Skypark. Harganya tidak terlalu mahal, ada pakej paling murah bermula RM59 seorang. Dengan pakej ini, anda dapat […]

Selanjutnya
9 January 2022
Avante Bandar Utama : Hotel 5 Bintang Mesra Kanak-Kanak Terbaru di Lembah Klang Hanya RM 150 Semalam

Kami sebenarnya 'tak boleh brain' , macamana hotel 5 bintang ini belum viral lagi, sebab hotel ini mempunyai pelbagai kelebihan yang tak ada di tempat lain. Hotel 5 bintang di Lembah Klang selalunya adalah hotel bisnes yang digunakan oleh golongan korporat bagi tujuan penginapan, mesyuarat, seminar dan pelbagai lagi. Senang kata, hotel di Lembah Klang […]

Selanjutnya
5 January 2022
Malindo Air Buka Laluan Baharu Kota Bharu-Langkawi Bermula 27 Januari 2021

Buat warga Pantai Timur terutamanya dari negeri Kelantan, selepas ini semakin mudah untuk melancong ke Pulau Langkawi. Tak perlu transit di lapangan terbang lain lagi dah, sekaligus memudahkan dan memendekkan lagi perjalanan. Yelah, sebelum ini perlu transit di Kuala Lumpur dulu ataupun melakukan perjalanan darat yang meletihkan. Terbaru, Malindo Air telah memperkenalkan laluan penerbangan baharu […]

Selanjutnya
5 January 2022
Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas. Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, […]

Selanjutnya
4 January 2022
Rollerwa : Pusat Luncur Terbaru Dari Korea Selatan Dibuka di 1 Utama

Kompleks membeli-belah 1 Utama sememangnya terkenal di kalangan warga Lembah Klang sebagai sebuah gedung membeli-belah terbesar di Malaysia dan mempunyai pelbagai tarikan. Bukan sahaja destinasi membeli-belah, terdapat juga pusat hiburan seperti panggung wayang, auditorium, dan pelbagai lagi. Terbaru, sebuah pusat luncur terbaru berasal dari Korea Selatan iaitu Rollerwa telah dibuka di District K, tingkat 1 […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram