Bila melancong ini, kesemua perkara kita perlu titik beratkan dari mula perjalanan sehingga ke akhir agar tiada satu pun perkara yang akan merosakkan perjalanan sekaligus merosakkan juga mood kita untuk travel.

Termasuklah ketika perjalanan pergi dan balik seperti seat kapal terbang. Tambah-tambah pula kalau pergi jauh. Makan berjam-jam dalam penerbangan tu. Mesti kita mahukan yang keselesaan yang terbaik kan.

Laman web Insider ada menemuramah seorang pramugara syarikat Hawaiian Airlines, dan beliau berkongsikan 7 tips memilih seat kapal terbang untuk memastikan penerbangan tersebut selesa dan menyeronokkan untuk anda.

1. Pilih Seat Tepi Tingkap Jika Anda Suka Tidur

Pramugara Ini Kongsi 8 Tips Pilih Seat Kapal Terbang Yang Terbaik Untuk Anda

Kalau anda tak berminat dengan layanan pramugara & pramugari , in-flight entertainment dan lebih berminat buat hal sendiri serta tidur terutamanya ketika perjalanan pulang, boleh ambil seat di tepi tingkap.

Kenapa seat ini terbaik ? Sebab risiko untuk anda terlentok di kepala orang lain tu rendah. Anda boleh sandar kepala di bahagian tingkap.

Selain itu, anda juga tidak akan diganggu dengan orang lalu-lalang. Bolehlah anda tidur dengan aman tanpa gangguan, tanpa perlu bangun untuk memberi laluan.

2. Pilih Aisle Seat Kalau Gemar ke Tandas

Pramugara Ini Kongsi 8 Tips Pilih Seat Kapal Terbang Yang Terbaik Untuk Anda

Kalau selalu nak ke tandas, pilih saja aisle seat iaitu kerusi paling hampir di laluan lalu-lalang atau paling jauh dari tingkap.

Memang senang nak bangun tanpa perlu minta laluan dari orang lain. Mudahkan diri sendiri, mudahkan orang lain juga.

3. Jauhi Seat Berdekatan Pintu Kecemasan Jika Anda Tak Tahan Sejuk

Pramugara Ini Kongsi 8 Tips Pilih Seat Kapal Terbang Yang Terbaik Untuk Anda

Menurut pramugaraa ini, ada ruang-ruang kecil di pintu kecemasan yang membolehkan udara sejuk dari luar masuk ke pesawat membuatkan kawasan di pintu kecemasan lebih sejuk berbanding ruang lain dalam pesawat.

Jadi, jika anda tak tahan sejuk, elakkan ambil seat berhampiran pintu kecemasan.

4. Ruang Kaki Luas di Pintu Kecemasan

Lain cerita jika anda mahukan ruang kaki yang lebih luas tanpa sebarang caj tambahan pula. Untuk jenis ini, anda memang perlu ambil seat di pintu kecemasan.

Tetapi, ada beberapa panduan keselamatan yang anda perlu ikuti disebabkan anda adalah watak penting jika berlaku kecemasan di dalam pesawat.

5. Elak Pilih Bulkhead Seat Kalau Nak Lujurkan Kaki

What is a Bulkhead Seat on an Airplane? - Cheep

Bulkhead seat ialah tempat duduk di bahagian depan sekali atau seat pertama selepas ruang pemisah atau seksyen di dalam pesawat.

Ruang kaki sini memang agak luas tetapi anda tak boleh letak atau sandarkan kaki anda di kerusi hadapan. Tak best juga

6. Pilih Seat Depan Jika Tak Tahan Turbulence

Adakah Bulkhead Seats a Good Value or Not?

Kalau boleh kita memang tak nak lah turbulence, tetapi memang ada waktu kita akan merasakan sedikit gegaran ketika di dalam penerbangan.

Contohnya ketika cuaca buruk atau pesawat melanggar awan tebal.

Salah satu cara untuk mengurangkan rasa gegaran ini adalah memilih seat kapal terbang di bahagian hadapan. Lagi kedepan, lagi 'smooth' rasanya.

7. Pilih Seat Depan Jika Anda Kaki Makan

Airline meal - Wikipedia

Kaki makan , sila duduk di hadapan untuk mendapat pilihan makanan yang lebih banyak sebelum ia habis ! Anda juga akan mendapatkan makanan lebih awal sebelum orang lain.

Kalau baru pulang dari negara yang sukar mencari makanan halal, ini memang membantu.

Perut tengah berkeroncong, dapat pula makanan awal dan banyak pilihan lagi.

Kalau duduk belakang, sudah lah dapat makanan lambat, lepastu apa yang kita mahukan dah habis dulu !

8. Elakkan 'Seat' Berhampiran Galley

Plan ahead to save money in galley loading - Aircraft Interiors  International

Kalau anda suka tidur, tidak suka bising, elakkan seat kapal terbang berhampiran galley iaitu ruang penyediaan makanan dan minuman oleh pramugara dan pramugari.

Disinilah tempat mereka memanaskan makanan, membancuh air, membuang sampah dan sebagainya. Bising sikit la ye !

Nak lagi tips-tips berkaitan travel yang lain? Klik sini !

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang¬†dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram