port makanan malaysia di sunway pyramid

9 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid

Dikemas Kini: 28 September 2022
Surga Route

Sunway Pyramid adalah sebuah kompleks membeli-belah moden di Lembah Klang. Tetapi, walaupun moden tidak bermakna ia hanya menyediakan sajian-sajian barat dan luar negara.

Di sebalik semua pengalaman menjamu selera mewah dan bertaraf tinggi yang orang boleh temui di Sunway Pyramid, masih ramai pengunjung yang sentiasa menggemari citarasa tempatan yang mereka makan semasa membesar.

Menggemari makanan tradisional dan bertemakan Malaysia telah lama sebati dalam cita rasa setiap orang, tanpa mengira kelas sosial mana anda berada, sama ada orang kaya atau tidak.

Di Sunway Pyramid, terdapat beberapa port makanan Malaysia yang asli berdiri sama gah dengan restoran restoran mewah dari luar negara.

Harini kami senaraikan 9 port makan bertemakan Malaysia yang Halal dan anda boleh temui di Sunway Pyramid.

1. Bungkus Kaw Kaw

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw

Berasal daripada gabungan perkataan Melayu "bungkus" dan perkataan Hokkien "kaw" (tebal), Bungkus Kaw Kaw adalah refleksi orang Malaysia !

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw

Anda boleh temui pelbagai jenis masakan tempatan gabungan dari pelbagai kaum di Malaysia seperti nasi lemak, loh mai kai, roti bakar, kuih muih dan banyak lagi!

Bagi rakyat Malaysia yang ingin menghidupkan semula suasana kopitiam, minuman tradisional seperti teh tarik dan cham disediakan dengan cara “ikat tepi” . Mengimbau memori kan !

Alamat : Lot 2.75A Level LG2, Sunway Pyramid No. 3, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway, 47500 Subang Jaya, Selangor
Waktu Operasi : 10am – 10pm (Setiap Hari)

2. A'Decade

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade

A’Decade dicipta untuk mengekalkan rasa eksotik masakan Malaysia, membawa pelbagai hidangan tradisional kegemaran di bawah satu bumbung. Dari Pasembur hingga ke Nasi Kerabu, banyak hidangan kegemaran Malaysia yang lazat ditawarkan di sini!

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade

Alamat: LG2.52 & 2.53, Lower Ground 2, Sunway Pyramid Shopping Centre, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi : 10am – 10pm (Setiap Hari)

3. D'Laksa

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa

Mengidam laksa Penang asli? Pilih daripada assam laksa tradisional, assam lobsterball, assam fish ball dan akhiri dengan rojak buah-buahan yang menyelerakan, hanya di D’Laksa!

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa

Alamat : Lot G01-G05 Level LG2, 111 Sunway Pyramid, No.3, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor 
Waktu Operasi: 10am – 10pm (Setiap hari)

4. Dolly Dim Sum

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa Dolly Dim Sum

Seperti kedai teh Cina yang lebih moden, Dolly Dim Sum menawarkan dim sum asli dengan bahan-bahan berkualiti. Makan satu atau dua hidangan istimewa mereka seperti roti kastard telur dan ladu gaya Szechuan. Terbaik !

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa Dolly Dim Sum

Alamat : LG2.28 Lower Ground Two, Sunway Pyramid Shopping Mall, No. 3 Jalan PJS11/15 Bandar Sunway 47500 Petaling Jaya Selangor
Waktu Operasi: 11am – 10pm (Setiap Hari)

5. Santan

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa Dolly Dim Sum Santan

Rindu suasana kapal terbang dan mengidam makanan dan minuman dalam penerbangan?

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa Dolly Dim Sum Santan

Ubati kerinduan anda di Santan Air Asia di Sunway Pyramid! Membawakan rasa Asia di bawah satu bumbung, pelanggan kini boleh menikmati masakan seperti nasi lemak Pak Nasser, nasi padang, kuih onde-onde dan juga soya bandung!

Alamat: 1D, Lot OB3.LG2, Sunway Pyramid, No. 3, Jalan PJS 11/15, Sunway City, 47500 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi: 10am – 10pm (Setiap Hari)

6. Penang Road Famous Teochew Chendul

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa Dolly Dim Sum Santan Penang Road Famous Teochew Chendul

Penang Road Famous Teo Chew Chendul mengkhususkan diri dalam menyediakan chendul terbaik di Malaysia!

Ditubuhkan sejak 1936, Teo Chew Chendul yang terkenal di jalanan Pulau Pinang memberikan pencuci mulut yang popular & makanan istimewa Pulau Pinang dengan rasa unik yang menarik minat setiap penduduk tempatan.

Alamat: Lot LG2.90, LG2, Sunway Pyramid, No. 3, Jalan PJS 11/15, Sunway City, 47500 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi: 10am – 10pm (Setiap Hari)

7. ABC One Cafeteria

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa Dolly Dim Sum Santan Penang Road Famous Teochew Chendul ABC One Cafeteria

Tersembunyi di ceruk kecil tempat letak kereta Sunway Pyramid adalah Kafeteria ABC One. Walaupun kebanyakan orang mungkin tidak mendengar atau melihatnya, mereka yang pernah pergi ke sana pasti akan singgah lagi apabila berkesempatan.

Tidak seperti kebanyakan kedai makan lain di Sunway Pyramid, Kafeteria ABC One menyediakan hidangan sederhana dan mampu milik. Pelanggan boleh menantikan hidangan lazat makanan ruji tempatan seperti bihun goreng, nasi goreng, mee goreng, nasi kandar, ayam goreng dan ikan, masakan Melayu yang dimasak, dan kadangkala pelbagai 'kuih-muih'.

Alamat: Lot B1.001, B1, Sunway Pyramid, No. 3, Jalan PJS 11/15, Sunway City, 47500 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi: 10am – 10pm (Setiap Hari)

8. JM Bariani House

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa Dolly Dim Sum Santan Penang Road Famous Teochew Chendul ABC One Cafeteria JM Bariani

JM Bariani House telah lama berkecimpung dalam industri makanan & minuman sejak tahun 1983 dan kini akhirnya dibuka di Sunway Pyramid.

Menggabungkan resipi asli inspirasi Johor yang diwarisi menjadi tunjang kepada perniagaan ini. Dengan dekorasi restoran yang mewah, hidangan asli digabungkan dengan pengalaman makan yang menyegarkan dan persembahan makanan yang menarik secara visual.

Alamat: Lot LG2.96, LG2, Sunway Pyramid, No. 3, Jalan PJS 11/15, Sunway City, 47500 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi: 10am – 10pm (Setiap Hari)

9. Ah Cheng Laksa

8 'Port' Makanan Malaysia Yang Halal di Sunway Pyramid Bungkus Kaw Kaw A'Decade D'Laksa Dolly Dim Sum Santan Penang Road Famous Teochew Chendul ABC One Cafeteria JM Bariani House Ah Cheng Laksa

Ah Cheng Laksa menawarkan pelbagai menu hidangan utama dan lauk pauk tempatan, item utama yang menyerlah adalah laksa dengan campuran rempah rahsia.

Untuk kelainan tambahan, pelanggan digalakkan untuk menambah sos ‘otak udang’ yang pedas, iaitu pes hitam yang diperbuat daripada bahagian dalam udang untuk memberikan rasa istimewa pada rasa. Pelanggan juga boleh menambah jus limau nipis dan bawang goreng ke dalam sup, mencipta sensasi yang sukar dilupakan yang sukar dilupakan.

Untuk menyerlahkan laksa yang lazat, menu ini turut menyediakan gulungan daging ayam goreng, lebih dikenali sebagai 'lobak', yang menyempurnakan rasa laksa tersebut. Kehadiran hidangan berdaging memberikan rasa yang enak dan mengenyangkan.

Tamatkan hidangan anda dengan pencuci mulut yang lazat, sama ada 'rojak' atau ABC yang terkenal, setiap hari adalah hari yang baik di Ah Cheng Laksa!

Alamat: Lot LG2.88, LG2, Sunway Pyramid, No. 3, Jalan PJS 11/15, Sunway City, 47500 Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi: 10am – 10pm (Setiap Hari)

5 1 vote
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram