AirAsia Bakal Tawar E-Hailing Udara. Hanya 11 Minit Dari KLIA ke KL Sentral

Dikemas Kini: 17 Februari 2022
Surga Route
airasia super app wheels into e-hailing with airasia ride launch — airasia  newsroom

.Jika perkhidmatan AirAsia Ride buat ketika ini cukup sinonim dengan servis e-hailing, iaitu penghantaran penumpang menggunakan kenderaan darat, kini AirAsia merancang menawarkan perjalanan udara menggunakan pesawat electric vertical take-off and landing (eVTOL).

AirAsia Ride tawar e-hailing udara, perjalanan KLIA-KL Sentral hanya 11 minit

Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Berhad, Tan Sri Tony Fernandes memaklumkan perkara tersebut menerusi satu hantaran di akaun Instagram beliau.

"Dilancarkan hari ini (Rabu). AirAsia Ride kini berada di udara."Bakal bermula (dari) Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke KL Sentral hanya 11 minit!"

Perkhidmatan itu ditawarkan secara ride sharing atau perkongsian penumpang.Terdahulu, AirAsia Aviation Group Limited (AirAsia) menandatangani kerjasama dengan syarikat penyediaan pesawat yang berpangkalan di Ireland, Avolon untuk menyewa sekurang-kurangnya 100 unit pesawat elektrik kecil jenis VX4 eVTOL.

Persefahaman itu sekali gus akan mengubah perkhidmatan e-hailing dan perjalanan udara dengan sistem lebih canggih yang ditawarkan buat pelbagai segmen serta sasaran pengguna.

Perincian berkenaan pengoperasiannya belum didedahkan kepada umum, namun difahamkan ia akan mula ditawarkan pada 2025.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram