Hotel Putra Brasmana adalah sebuah hotel bertaraf 3 bintang milik Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs) yang terletak di kawasan pelancongan terkenal negeri Perlis iaitu Kuala Perlis.

Hotel Putra Brasmana Kembali Bernyawa

Dahulu, hotel ini sering menjadi pilihan pelancong yang berkunjung ke Negeri Perlis. Namun, reputasinya semakin merudum ekoran pelbagai masalah dihadapi.

Dibawah tenaga pengurusan baharu, hotel ini sedang menjalani proses transformasi. Terbaru, bilik penginapan akan diberi nafas baru seperti gambaran bilik 'mockup' yang ditunjukkan ini.

Menceritakan mengenai transformasi hotel ini, Pengerusi Lembaga Pengarah Hotel Putra Brasmana yang baharu, YB Azman Mohd. Yusof mendedahkan hotel tersebut mengalami pelbagai masalah termasuk terpaksa menanggung hutang tinggi sebelum kehadirannya pada tahun 2019.

Menurut Beliau, keadaan hotel itu ketika beliau tiba pada tahun 2019 adalah cukup daif.“Ketika saya datang pada 2019, keadaan hotel ini cukup daif, pengurusan yang bermasalah sebelum 2019 dengan hutang yang tinggi (kesan hingga ke hari ini).“Sebulan selepas itu, pengurus baharu datang, Saiful namanya.

Kami bergabung tanpa apa-apa bantuan yang boleh menolak kami ke depan dalam industri ini,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Walaupun penularan COVID-19 semakin ‘menghimpit’ keadaan hotel tersebut, namun Azman memaklumkan beliau bersama Saiful tampil dengan pelbagai idea kreatif.

“Kami bertahan dan tidak bermenung. Kami berfikir, bukan sembang kosong tapi dengan pelbagai idea kreatif.“Lahirlah idea BFF (Brasmana Food Truck & Flea Market), ia bukan untuk menjual bilik tapi untuk meramaikan orang di depan hotel.

Hotel Putra Brasmana Kembali Bernyawa
Brasmana Foodtruck & Flea Market di Hotel Putra Brasmana
Hotel Putra Brasmana Kembali Bernyawa
Brasmana Foodtruck & Flea Market Hotel Putra Brasmana

“Sewa tapak pun setakat RM20, macam-macam dibuat, asalkan dapat duit. Kami setuju jadikan hotel kuarantin, kami setuju bawa operator untuk bawa kolam, dinasour, penghibur dan lain-lain.

“Kami malah setuju untuk sewa bilik sebulan dengan harga yang cukup menarik. Kami pelbagaikan menu, kami tawarkan harga yang murah untuk bersarapan.

Kini sedikit demi sedikit kami baiki bilik-bilik,” jelas beliau.

Hasilnya, hotel tersebut akan berwajah baharu dengan reka bentuk dan gaya bilik yang lebih menarik.

“Tahun 2022, kami melihat peluang untuk terus berjaya walaupun tiada suntikan pinjaman atau pun modal daripada mana-mana pihak.

“Bebanan hutang sebelum kami hadir, kami masih menanggung tapi kami akan tetap usahakan untuk pembayaran.

“Ada pihak yang langsung tidak yakin dengan hotel ini tapi saya dan Saiful cukup yakin untuk kembalikan maruah hotel ini ke tahap terbaik.

“Jika anda bersama kami, kami ucapkan setinggi-tinggi penghargaan, tanpa anda siapalah kami,” katanya.

0 0 votes
Article Rating
Categories: , ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Malaysia Berikrar Sertai ICAO, Pulihkan Industri Penerbangan Pasca COVID-19

Malaysia berikrar akan mengambil bahagian secara aktif dalam misi berterusan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) bagi membolehkan rangkaian pengangkutan udara global dan objektif strategik lebih bersedia menghadapi pemulihan industri penerbangan pasca COVID-19. Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, berkata beliau turut mengulangi komitmen Kerajaan Malaysia untuk menyokong inisiatif ICAO dengan tumpuan khusus kepada […]

Selanjutnya
17 May 2022
Malaysia Airlines Mohon Maaf Susulan Insiden Penumpang Kepanasan Di Dalam Kabin 3 Pesawat

Sebelum ini kami pernah siarkan berkenaan insiden penghawa dingin yang tidak dapat dihidupkan dalam kabin pesawat milik Malaysia Airlines Berhad (Malaysia Airlines) dengan nombor penerbangan MH2710 yang sepatutnya membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Sandakan pada 8 Mei lalu. BACA : Dibiar Kepanasan Dalam Pesawat Hampir 1 Jam, Penumpang Malaysia Airlines Kecewa 'Aircond' Tidak Berfungsi […]

Selanjutnya
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram