sambutan kemerdekaan

Ini 3 Lokasi Sambutan Ambang Kemerdekaan Yang Bakal Meriah

Dikemas Kini: 30 Disember 2022
Surga Route

Selamat Hari Kebangsaan Negaraku Malaysia yang ke-65 ! Salah satu acara paling dinanti bersempena hari kebangsaan adalah perbarisan kan !

Acara Ambang Kemerdekaan

Acara ambang kemerdekaan dilakukan pada malam, sehari sebelum tarikh sambutan hari kebangsaan bagi melakukan kira detik (countdown) pukul 12 malam, yang menandakan telah masuk ke tarikh baharu (31 Ogos).

Tahun ini acara yang berskala besar diadakan di beberapa tempat. Antaranya adalah di Shah Alam, Ipoh, dan juga di Putrajaya.

Anjung Floria, Putrajaya

Acara di Putrajaya mungkin adalah acara yang berskala paling besar disebabkan acara ini akan dihadiri oleh Perdana Menteri sendiri, iaitu Dato' Seri Ismail Sabri Yaakob.

Acara ini diadakan di tapak Anjung Floria, bersempena dengan Festival Royal Floria Putrajaya 2022 yang berlangsung dari 29 Ogos - 4 September.

Antara aktiviti adalah konsert artis terkenal (Ameng, Amir Masdi Haqiem Rusli, Afiq, Nash, Manbai, Ayu Damit) , persembahan kebudayaan dan pertunjukan bunga api.

Teringin Lihat Perbarisan ? Ini Dia Lokasi Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri di Seluruh Malaysia
Kredit : Perbadanan Putrajaya

Dataran Kemerdekaan, Shah Alam

Di sini pula, acara keseluruhan menggabungkan aktiviti kerohanian dan juga hiburan. Pertama sekali, program selawat dan munajat yang dipimpin Habib Ali Zaenal Abidin turut diadakan pada jam 4.45 petang.

Kemudian, acara ambang kemerdekaan akan bermula jam 8 malam. Sambutan diserikan dengan pelbagai aktiviti menarik antaranya persembahan artis terkenal Erni Zakri dan Black Hanifah, perarakan dan perbarisan, tarian pelbagai bangsa, koir, kawad senyap, tempur tanpa senjata serta pertunjukan bunga api.

Teringin Lihat Perbarisan ? Ini Dia Lokasi Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri di Seluruh Malaysia

Dataran MBI, Ipoh

Sempena Sambutan Ambang Kemerdekaan Peringkat Negeri Perak 2022 pelbagai persembahan bakal disajikan untuk anda secara langsung bertempat di Dataran Bandaraya Ipoh pada 30 Ogos 2022. Antara yang menarik minat adalah kehadiran Monoloque.

Teringin Lihat Perbarisan ? Ini Dia Lokasi Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri di Seluruh Malaysia
0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram