cameron highlands

Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !

Tag:
Dikemas Kini: 25 Jun 2022
Surga Route

Cameron Highlands sememangnya dikenali sebagai kawasan pelancongan di Malaysia. Tapi, disebabkan banyak lokasi pelancongan di seluruh Cameron Highlands, mungkin anda sukar untuk membuat pilihan destinasi dan menyusun jadual.

Ini ada satu cadangan itinerari daripada Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi yang anda boleh jadikan sebagai rujukan. Itinerari memang penting, supaya trip kita lebih tersusun, dan kita tidak membazir banyak waktu untuk perkara tidak diperlukan.

Hari 1

Gerak dalam pukul 10.30 pagi macam tu dari Kampung Parit. Sampai tengah hari lebih kurang jam 12.45 kat Kampung Raja. Sebab book hotel area sini.

📍 Lavender Garden

  • Wajib pegi sebab view cantik-cantik.
  • Kaki selfie wajib ambil gambar kat sini. 📸
  • Entrance fee RM15 for adult.
  • Boleh self pick strawberry kat dalam ni, minimum 200gm RM12.

📍 Ladang Cameron Valley Tea

  • Memang view cantik sangat.
  • Entrance fee RM3.
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Sumber : Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !

📍 ATV Safari

  • Kitorang decide naik 4x4, jalan-jalan lereng bukit tengok pokok teh.
  • Ada ATV sekali, tapi kitorang tak naik la sebab hujan time tu.
  • RM18 per head untuk 4x4.
  • Harga tu dah termasuk dgn tiket ke Safari Park. Boleh feeding macam-macam haiwan kat sini.

📍 Pasar Malam Cameron Highlands

  • Mesti pergi sebab macam-macam makanan sedap kat pasar malam. Paling suka ubi madu kukus dan jagung susu dia. Hanya ada di CH.
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

📍 Cameron Centrum

  • Tempat baru open. Macam mall. Siapa yang nak OOTD ala-ala kat London boleh la lepak sini. Tapi view malam lagi cantik sebab banyak lampu-lampu.
  • Ada FamilyMart, PizzaHut and etc.
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

Hari 2

📍 Aidilbadri Strawberries Cafe & Farm

  • Breakfast kat sini pekena Nasi Lemak Pandan bersama Sambal Strawberry. Sedap. Dan jugak ada strawberry dlm serunding dagingnya. Menarik kan.
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

📍 Sheep Sanctuary

  • Seronok la tengok 🐏 and boleh feeding 🐏 sekali
  • Dengan view pon cantik sangat!
  • Entrance fee: Adult RM8
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

📍 Pasar Kea Farm

  • Nak beli souvenir atau apa-apa je nak beli, beli kat sini. Lebih murah berbanding tempat lain. Teh ke, ole-ole ke, 🍓 ke 🍠 ke 🥬 and banyak lagi la.

📍 Ladang Teh Boh Sg Palas

  • View kat sini pun sangat lah cantik. Boleh lepak minum teh boh sambil tengok kehijauan semula jadi.
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

📍 Cactus Point

  • Ada bermacam jenis cactus. Dari kecil sampai lah yang besar. Buat port berselfie pun nice jugak.
  • Entrance fee: Masuk percuma
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

📍 Taman Agroteknologi Mardi

  • Kat sini ada kebun ada ladang teh ada taman rama-rama, semua lah jenis sayur@buah ada kat sini. Best!
  • Entrance fee RM6.50 for adult.
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

📍 Highland Steamboat Grill & Cheese 🥩🧀

  • Since ramai yang recommend dinner kt sini best, so kitorang try la, memang best makanan dia! Makanan banyak and lamb dia pon sedap.
  • RM39.90/head. Add on cheese RM10
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

Hari 3

  • Checkout pukul 10 pagi, terus balik KL.
  • Sempat singgah di Lata Iskandar sekejap tengok air terjun.
Itinerari Bercuti 3 Hari 2 Malam di Cameron Highlands, Pahang !
Saudari Adibah Husni Ahmad Yazi

P/s: Plan and susun tempat yang korang nak pegi, supaya perjalanan lebih teratur and untuk elak jem.

Perkongsian: Adibah Husni Ahmad Yazi

5 1 vote
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram