feri laju pulau pinang

Jom Naik Feri Pulau Pinang ! Percuma Sehingga Jun 2023 Tau !

Dikemas Kini: 15 Disember 2023
Surga Route

Kerajaan negeri Pulau Pinang memutuskan untuk menyambung penajaan program feri percuma selama enam bulan pada tahun depan iaitu bermula dari 1 Januari 2023 sehingga 30 Jun 2023.

Jom Naik Feri Pulau Pinang ! Percuma Sehingga Jun 2023 Tau !

Pengerusi Infrastruktur dan Pengangkutan negeri, Zairil Khir Johari berkata, perkara itu adalah seiring dengan lanjutan pembiayaan Pas Mutiara oleh kerajaan negeri yang telah diumumkan baru-baru ini.

Ini sekali gus bermaksud bahawa sekali lagi, jaringan pengangkutan awam di Pulau Pinang baik pengangkutan air atau darat adalah percuma bagi semua warganegara Malaysia.

Program yang mula dilancarkan sejak 1 Julai 2021 ini telah mendapat sambutan hangat daripada warga Pulau Pinang di mana jumlah ridership menunjukkan momentum yang semakin meningkat, lebih-lebih lagi apabila negara memasuki fasa endemik Covid-19.

Jom Naik Feri Pulau Pinang ! Percuma Sehingga Jun 2023 Tau !

Dengan adanya penajaan ini, ia membolehkan penumpang pejalan kaki berwarganegara Malaysia layak untuk menikmati perkhidmatan feri Pulau Pinang secara percuma pada setiap hari dan setiap masa.

Penumpang hanya perlu membawa MyKad (yang telah didaftarkan terlebih dahulu di kaunter tiket) dan tap di peranti pengimbas MyKad yang disediakan oleh pihak Penang Port Sdn Bhd (PPSB) untuk penyeberangan percuma sebelum menaiki feri.

Kerajaan Negeri berharap dengan adanya pembiayaan tambang feri ini, ia dapat sedikit sebanyak membantu mengurangkan kos perjalanan warga Pulau Pinang yang berulang-alik menggunakan pengangkutan awam.

Ia juga dapat menjadi pemangkin untuk orang ramai menggunakan pengangkutan awam sebagai salah satu mod pengangkutan.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram