christine's bakery bagel

Kafe Dengan 4 Cawangan Ini Menyediakan Bagel Paling Sedap di KL

Tag:
Dikemas Kini: 27 September 2022
Surga Route

Orang kita mungkin tak biasa sangat dengan bagel. Sebab itu kalau ada peluang kena cuba. Apa eh bagel ni ?

Apa Itu Bagel

Bagel boleh diklasifikasikan sebagai sejenis roti walaupun terdapat sedikit perbezaan dari segi pembuatannya. Perbezaan utama antara bagel dan roti terletak pada kaedah penyediaan mereka. Bagel direbus dalam air sebelum dibakar manakala roti tidak.

Christine's Bakery Bagel

Pada asalnya, bagel ialah sejenis roti yang lazim dalam komuniti kecil Yahudi di Poland.

Roti ini dihasilkan apabila doh gandum beryis dijadikan bentuk cincin (seolah-olah donut) sebesar tangan , ia dibiarkan mengembang kira-kira 12 jam pada suhu yang rendah kemudiannya direbus dalam masa yang singkat dan seterusnya dibakar.

Christine's Bakery Bagel

Kaedah persediaan yang luar biasa ini menghasilkan satu tekstur yang padat, kenyal, pucat dalaman dengan perang dan kadang-kadang segar luar. Bagel sering dihiaskan biji-biji yang ditabur di luar kerak seperti popi, bunga matahari atau bijan; bahkan sesetengah resipi bagel mungkin juga akan ditaburkan garam di atas permukaannya. Terdapat juga pelbagai jenis doh yang digunakan seperti daripada gandum atau rai.

Christine's Bakery Bagel

Bahan-bahan yang digunakan untuk bagel tradisional terdiri daripada tepung, ragi lebah, air dan garam. Tepung yang digunakan sering tepung putih, yang dibuat dengan butiran halus. Benih seperti wijen, poppy, dan bunga matahari sering ditambah ke kerak atas bagel apabila dibakar. Bagel sering mempunyai rasa manis kerana pemanis seperti gula, madu, barley malt, dan lain-lain ditambah kepada kebanyakan adunan bagel.

Christine's Bakery Bagel

Walaupun terdapat banyak teori mengenai asal-usul bagel, ia dianggap berasal dari Poland, dan ia diperkenalkan ke Amerika Syarikat oleh para pendatang Yahudi dari Eropah Timur. Kini, Makanan ini menjadi sangat masyhur di Amerika. Ia boleh didapati segar atau beku dalam pelbagai rasa di banyak pasar raya utama dalam negara-negara benua tersebut.

Christine's Bakery Bagel

Kafe Dengan Menu Bagel Paling Sedap di Kuala Lumpur

Ada salah satu kafe yang menyediakan pelbagai jenis pilihan bagel dan mereka mempunyai beberapa cawangan di KL.

Christine's Bakery Bagel

Kafe yang dimaksudkan adalah kafe Christine's Bakery yang memulakan operasi sejak 2017. Selain bagel, ada macam-macam lagi pastri lain dan juga menu berunsurkan barat seperti pasta, pizza, fruit tart, english breakfast, kek, pencuci mulut dan sebagainya.

Christine's Bakery Bagel

Untuk mendapatkan hasil terbaik, kafe ini menggunakan resepi klasik dari Perancis serta mengaplikasikan teknik pembikinan pastri yang moden dari Jepun.

Christine's Bakery Bagel

Kafe mereka pula sangat-sangat instagrammable dan sesuai untuk anda bergambar.

Christine's Bakery Bagel
Christine's Bakery Bagel

Cawangan Christine's Bakery

Boleh cari Christine's Bakery di IOI City Mall, Sunway Geo, Pavilion Bukit Jalil dan juga Publika. Untuk maklumat lanjut boleh klik disini

0 0 votes
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Berkaitan

Cerita Popular

Komen Terkini di SurgaRoute.Com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram