Selalunya kalau kita nak beli tiket 'flight' atau tiket penerbangan ni, mesti kita beli awal sebab nak murah. Kadang kadang terpaksa elakkan tarikh penerbangan pada hujung minggu atau cuti panjang. Sebab tarikh-tarikh ni mahal ya ampun!

Kenapa Harga Tiket Flight Berubah-Ubah dan Tak Boleh Tetap? Ini Sebabnya

Ada juga tips kata kita perlu buka incognito tabs sewaktu carian tiket penerbangan, atau perlu buat carian pada malam hari tertentu. Ada juga waktu, lepas kita 'refresh' carian, terus berubah mendadak harganya.

Persoalannya, dah kenapa ya harga tiket flight ni asyik berubah-ubah dan tak tetap? Tak boleh ke tetapkan pada satu harga, seperti kenderaan awam lain macam bas ekspres ?

Harga Tiket Mengikut Kelas Penerbangan

Kenapa Harga Tiket Flight Berubah-Ubah dan Tak Boleh Tetap? Ini Sebabnya

Setiap pesawat penerbangan mempunyai kelasnya tersendiri seperti ekonomi, bisnes, dan kelas pertama. Itu yang kita nampak. Tetapi, sebenarnya, setiap kelas ini kemudiannya dibahagaikan kepada beberapa sub-kelas dan dilabel dengan abjad seperti T,V, K, Y dan sebagainya. Kadang-kadang kita nampak kita hanya beli tiket ekonomi tetapi ekonomi sendiri itu pun ada banyak kategori atau kelas. Sebab itu harganya berbeza.

Kelas penerbangan dan kuotanya berbeza mengikut penerbangan dan jenis pesawat yang digunakan. Sebagai contoh, kelas ekonomi di pesawat Boeing 777-300ER di Amerika terbahagi kepada  :

  • W dan P: Ekonomi Premium
  • Y, H, K, M, L, G, V, S, N, Q, O dan E: Ekonomi
  • B: Ekonomi Asas (Basic/Lite)

Beza kelas Y, H, K, M, L, G, V, S, N, Q, O dan E di dalam kelas ekonomi tersebut biasanya adalah 'mata ganjaran' yang anda akan dapat dari penerbangan tersebut (Sekiranya anda adalah ahli kepada program kesetiaan syarikat penerbangan).

Jadi, kadang-kala kita tengok harga berubah tu, mungkin sebelum ini harga ekonomi kelas lain tapi dah habis, jadi berubah kepada harga ekonomi kelas lain pula yang masih banyak kuota tidak terjual. Pada mata kita nampak sama sahaja ekonomi juga kan, tetapi syarikat penerbangan dan staf tahu perbezaannya.

Laluan Popular VS Tidak Popular

Syarikat penerbangan menggunakan sistem 'Dynamic Pricing'. Bermakna harga tiket ini berubah-ubah mengikut tawaran & permintaan (Supply & Demand). Senang kata, lebih banyak tempahan maka lebih mahal harga tiket kerana kuota tawaran sudah semakin habis dikala permintaan masih tinggi. Jadi, siapa nak juga perlu sanggup bayar lebih.

Penerbangan dari satu destinasi ke destinasi lain dipecahkan kepada 2 jenis iaitu route atau laluan popular dan route tidak popular. Laluan popular adalah penerbangan yang paling banyak penerbangannya, manakala laluan tidak popular adalah sebaliknya.

Kebiasaannya, laluan popular ini akan mengalami perubahan harga tiket yang paling banyak, bergantung kepada jumlah tempahan.

Misalnya, Kuala Lumpur ke Singapura adalah penerbangan laluan popular, maka semakin banyak tempahan dibuat, semakin mahal harga tiket. 

0 0 votes
Article Rating
Categories: , ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang¬†dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram