riyadh international airport all you need to know

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Segala Yang Patut Anda Tahu Berkenaannya.

Dikemas Kini: 9 Februari 2023
Surga Route

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, atau dikenali sebagai Lapangan Terbang Riyadh, ialah lapangan terbang utama untuk Riyadh, ibu kota Arab Saudi dan jika anda melancong ke Riyadh, ini adalah lokasi anda akan mendarat.

Ia adalah lapangan terbang kedua terbesar di Arab Saudi selepas Lapangan Terbang Jeddah (dan yang kedua terbesar di dunia) dan dibina pada tahun 1983 untuk menampung peningkatan jumlah penerbangan tempatan dan antarabangsa ke Riyadh.

Terdapat 5 terminal operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, dengan kedua-dua penerbangan domestik dan antarabangsa beroperasi disini. Terbang ke Riyadh tidak lama lagi? Ini semua yang anda perlu tahu tentang Lapangan Terbang Riyadh.

Di manakah terletaknya Lapangan Terbang Riyadh?

Lapangan terbang utama di ibu negara Arab Saudi, Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid terletak 35km di utara bandar Riyadh. Ia terletak di Jalan Lapangan Terbang, kira-kira 30 minit pemanduan ke pusat bandar Riyadh dari lapangan terbang. Terdapat dua landasan selari yang kedua-duanya sepanjang 4,260m.

Apakah singkatan Lapangan Terbang Riyadh?

Nama penuh Riyadh Airport ialah Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid (King Khalid International Airport) dan ia disingkatkan kepada RUH.

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Segala Yang Patut Anda Tahu Berkenaannya.  King Khalid International Airport Riyadh Airport

Apakah syarikat penerbangan yang beroperasi dari Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid?

RUH ialah hub untuk Saudia dan Flynas. Saudia ialah syarikat penerbangan utama untuk Arab Saudi, yang dahulunya dikenali sebagai Saudi Arabian Airlines. Hab utamanya adalah di Jeddah, tetapi ia juga beroperasi dari Lapangan Terbang Riyadh dan Lapangan Terbang Antarabangsa King Fahd di Dammam.

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Segala Yang Patut Anda Tahu Berkenaannya.  King Khalid International Airport Riyadh Airport

Saudia terbang ke dan dari lokasi global termasuk Kuala Lumpur, UK, Amerika Syarikat, UAE, Jerman, Turki dan banyak lagi. Flynas – yang dahulunya Nas Air – ialah syarikat penerbangan tambang rendah yang terbang ke dan dari Lapangan Terbang Riyadh ke destinasi domestik dan antarabangsa. Flynas ialah syarikat penerbangan tambang murah pertama Arab Saudi.

Apakah syarikat penerbangan yang beroperasi di Lapangan Terbang Riyadh?

Terdapat banyak syarikat penerbangan antarabangsa yang terbang ke Lapangan Terbang Riyadh termasuk Gulf Air, Alitalia, Air Arabia, KLM, Air India Express, Spice Jet, EgyptAir, Turkish Airlines, Air France, Etihad Airways, Royal Air Maroc, Korean Air, PIA, Air Cairo, Qatar Airways, Emirates, flydubai, Kuwait Airways, Oman Air, Pegasus Airlines, British Airways dan banyak lagi. Untuk senarai penuh lawati kkia.sa. Syarikat penerbangan tempatan termasuk Saudia, Flynas, FlyaDeal dan banyak lagi.

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Segala Yang Patut Anda Tahu Berkenaannya.  King Khalid International Airport Riyadh Airport

Apakah peraturan baharu berkenaan wabak COVID-19?

Menuju ke bandar, anda harus tahu pelitup muka bukan lagi keperluan di tempat terbuka, tetapi ia mesti masih dipakai di ruang tertutup. Pengembara yang tidak divaksin kini dibenarkan masuk ke Arab Saudi. Kuarantin tidak lagi diperlukan. Penjarakan sosial juga telah ditamatkan. Ujian PCR juga tidak diperlukan semasa ketibaan.

Anda mungkin juga suka: Pemegang visa Umrah Antarabangsa kini boleh mengembara ke seluruh Arab Saudi

Apa rancangan seterusnya untuk lapangan terbang ini?

Menurut Menteri Pengangkutan Saudi Saleh Al-Jasser, sektor penerbangan Saudi akan menyaksikan pelaburan bernilai $100 bilion dalam dekad akan datang untuk membangunkan kemudahan baharu di Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid dan Lapangan Terbang Jeddah.

Berapa lama Lapangan Terbang Riyadh dibuka?

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid dibuka pada November 1983. Terminal 5 ialah terminal terbaharu – telah dibuka pada 2016. Terminal 3 dan 4 kini sedang dirombak.

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Segala Yang Patut Anda Tahu Berkenaannya.  King Khalid International Airport Riyadh Airport

Berapakah bilangan terminal di Lapangan Terbang Riyadh?

Terdapat lima terminal – Terminal 1, Terminal 2, Terminal 3, Terminal 4 dan Terminal 5. Bagaimanapun, Terminal 3 dan 4 sedang diubahsuai.

Terdapat juga Terminal Diraja. Terminal 1, 2, 3 & 4 dihubungkan dengan laluan pejalan kaki, manakala Terminal 5 dihubungkan dengan bas ulang-alik setiap sepuluh minit. Anda juga boleh sampai ke terminal dari hotel lapangan terbang melalui bas ulang-alik. Terminal 1 ialah terminal antarabangsa yang menempatkan semua perkhidmatan kecuali yang dikendalikan oleh AirFrance, Saudia dan Flynas. Perkhidmatan ini beroperasi dari Terminal 2. Terminal 5 menyediakan penerbangan domestik dalam Arab Saudi daripada syarikat penerbangan termasuk Saudi Airlines, Flynas, Saudi Golf, flyadeal dan Nessma. Pintu 11-18 terdapat di Terminal 1. Pintu 21-28 berada di Terminal 2. Terminal Diraja menyambut ketua negara dan VIP berpangkat tinggi.

Apakah kemudahan yang terdapat di Lapangan Terbang Riyadh?

Terdapat mesin tunai, pertukaran mata wang, kedai bebas cukai, kedai gunting rambut, pembungkusan bagasi, gerai konsesi makanan, minuman dan runcit, perkhidmatan perubatan, dan masjid dalam Lapangan Terbang Riyadh.

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Segala Yang Patut Anda Tahu Berkenaannya.  King Khalid International Airport Riyadh Airport

Apakah ruang istirahat yang terdapat di Lapangan Terbang Riyadh?

Anda boleh menempah ruang di beberapa ruang istirahat dengan apa jua syarikat penerbangan yang anda gunakan dan terdapat pelbagai kemudahan dengan makanan ringan, bufet, wifi dan banyak lagi. Harga bermula dari AS$38. Lounge di Terminal 1 termasuk Plaza Premium Lounge dan Welcome Lounge. Lounge di Terminal 2 termasuk Welcome Lounge dan Saudia Al-Fursan Golden Business Lounge. Di Terminal 5 terdapat naSmiles Lounge dan Saudia Al-Fursan Golden Lounge.

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Segala Yang Patut Anda Tahu Berkenaannya.  King Khalid International Airport Riyadh Airport

Apakah kedai yang terdapat di Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid?

Kedai termasuk Virgin Megastore, Foot Locker, Under Armour, Swatch, Bebas Cukai dan banyak lagi.

Apakah restoran yang terdapat di Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid?

Terdapat pelbagai restoran dan kedai kopi termasuk Burger King, Butlers Chocolate Café, Cinnabon, Costa Coffee, Domino's Pizza, Dunkin' Donuts, Karam Express, Kudo, Mamma Roti Café, Paul, Pizza Sbarro, Ritazza Café, Simit Saryl, Starbucks , Upper Crust, Wayne's Coffee dan banyak lagi. Lawati kkia.sa untuk senarai penuh.

Adakah teksi disediakan?

Anda boleh mendapatkan teksi ke pusat bandar Riyadh dan ia mengambil masa 30 minit. Pembayaran mesti dibuat lebih awal, dan anda boleh membayar di salah satu meja teksi di terminal. Teksi rasmi bermeter dan ditanda dengan logo lapangan terbang. Kadar rata adalah sekitar SAR70. Anda juga boleh mendapatkan Uber, Bolt dan Careem daripada RUH.

Adakah terdapat kereta sewa di Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid?

Ya, anda boleh menyewa kereta dari Lapangan Terbang Riyadh. Syarikat termasuk Alamo, Alga, Avis, Bin Hadi, Budget Saudi, Enterprise, Europcar, Hanco, Hertz, Lumi, Yelo dan banyak lagi, dan ia mengambil masa 30 minit pemanduan ke ibu negara. Wanita dibenarkan menyewa kereta, tetapi mereka tidak boleh melakukan perjalanan bersendirian dengan lelaki melainkan mereka adalah saudara mara.

Adakah tempat letak kenderaan ditawarkan di Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid?

Terdapat kemudahan penginapan jangka pendek dan penginapan jangka panjang. Terdapat juga tempat letak kenderaan valet. Terdapat tempat letak kereta tersedia untuk 11,500 kenderaan. ParkSHORT adalah dua-lima minit berjalan kaki ke terminal dan dari SAR5.50 sejam, ParkVALUE adalah sehingga sepuluh minit dan SAR3.30 sejam, ParkLONG adalah SAR3.30 pada hari pertama pada SAR2.20 selepas itu.

Adakah terdapat hotel berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid?

Riyadh Airport Marriott Hotel bertaraf lima bintang terletak bersebelahan dengan lapangan terbang. Ia mempunyai pusat kecergasan, spa dan lounge. Terdapat juga Hotel Radisson baharu dalam jarak lima kilometer dari Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid dan mempunyai akses mudah ke salah satu tempat melepak popular di Riyadh, Riyadh Front.

Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Segala Yang Patut Anda Tahu Berkenaannya.  King Khalid International Airport Riyadh Airport

Berapakah bilangan lapangan terbang yang ada di Arab Saudi?

Terdapat 10 lapangan terbang antarabangsa di Arab Saudi termasuk Lapangan Terbang Riyadh. Antara yang lain adalah termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Abha, Lapangan Terbang Antarabangsa Al-Ahsa, Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Abdul Majeed bin Abdulaziz, Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Naif bin Abdulaziz, Lapangan Terbang Antarabangsa King Fahd, Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz, Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad bin Abdulaziz, Lapangan Terbang Antarabangsa Taif dan Putera Lapangan Terbang Antarabangsa Abdul Mohsin bin Abdulaziz.

Terdapat juga lapangan terbang serba baharu dalam pembuatan yang terletak di NEOM Arab Saudi. NEOM hanyalah salah satu daripada banyak projek giga di Arab Saudi sekarang. Ia pada asalnya dirangka sebagai pelaburan $500 bilion.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram