image 7 2

MAHA 2022: Empat MoU, MoA dimeterai, RM451 juta

Dikemas Kini: 9 Ogos 2022
Surga Route

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 pada 8 Ogos menyaksikan pemeteraian empat perjanjian melibatkan Memorandum Persefahaman (MoU) dan Memorandum Perjanjian (MoA) dengan nilai keseluruhan berjumlah RM451 juta.

MAHA 2022: Empat MoU, MoA dimeterai, RM451 juta
Kredit Gambar : Bernama

Kerjasama strategik di bawah inisiatif Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) menerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bertujuan membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tempatan meneroka pasaran eksport produk berasaskan agromakanan ke luar negara.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata pemeteraian MoU dan MoA itu adalah sebahagian daripada 29 perjanjian yang akan dimuktamadkan pada MAHA 2022 kali ini.

"Perjanjian kerjasama hari ini adalah antara pelbagai pihak terdiri daripada pengusaha antarabangsa dan pengusaha tempatan serta antara pengusaha tempatan.

"Ini akan mengangkat produk tempatan dan produk keluaran PKS serta memberi ruang untuk dihantar ke negara luar melalui ejen pemasaran yang menandatangani MoU kali ini," katanya kepada media pada majlis menandatangani perjanjian itu di sini semalam.

Terdahulu, majlis pemeteraian itu turut disaksikan oleh Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang bekerjasama dengan MAFI dalam membantu usahawan PKS menembusi pasaran global.

Menurut Azmin, kementeriannya melalui Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) mendukung usaha MAFI dalam MAHA 2022 kerana ia membantu mencerdaskan pemulihan ekonomi negara dalam sektor pertanian dan agromakanan.

"MITI melalui MATRADE akan memberi sokongan kepada usaha pemain tempatan dalam mengeksport produk makanan ke luar negara. Ini satu permulaan yang baik kerana ia beri tumpuan kepada negara di Asia Pasifik seperti Jepun, China dan Australia," katanya.

MoA yang ditandatangani hari ini adalah antara MAPC Sdn Bhd dan Shenzen Dadongjian Ind. Co. Ltd bagi tujuan import dan eksport durian sejuk beku ke China berjumlah RM230 juta dan MoA antara 27 usahawan PKS Malaysia dan King Sight Group of Companies bagi eksport produk agromakanan ke pasaran Hong Kong dan China berjumlah RM119.14 juta.

Turut dimeterai ialah MoU antara Tiha International Hub Agency Sdn Bhd dan syarikat rakan strategik bagi mempertingkat penggunaan platform e-dagang berjumlah RM4.19 juta dan pelantikan ejen pemasar di luar negara bagi penerokaan dan peluasan pasaran eksport produk agromakanan.

Sementara itu, data daripada MAFI menyatakan bahawa setakat semalam, seramai 404,000 orang telah berkunjung ke MAHA 2022 melibatkan keseluruhan jualan mencecah RM8.8 juta.

Hari pertama MAHA 2022 yang bermula pada 4 Ogos berjaya menarik seramai 38,000 pengunjung dengan jualan mencecah RM415,000 dan hari kedua seramai 66,000 pengunjung dengan jumlah jualan sebanyak RM1.5 juta.

Jumlah pengunjung pada hari ketiga meningkat kepada 145,000 orang dengan jualan RM2.3 juta manakala semalam (hari keempat) mencatatkan seramai 155,000 pengunjung dengan jualan sebanyak RM4.6 juta. - BERNAMA

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram