Kami yakin, bila berbicara mengenai masjid cantik di Negeri Terengganu, ramai di antara kita akan terkenangkan Masjid Kristal di Pulau Wan Man, atau Masjid Putih di Pusat Bandar, atau Masjid Tengku Tengah Zaharah di Kuala Ibai.

Di luar Kuala Terengganu pula kita teringatkan Masjid Hadhari, Masjid Ulul Albab & Masjid Lapan Kubah.

Tetapi sebenarnya, masjid yang terbesar dan paling gah di negeri Terengganu adalah Masjid Taman Ilmu di Tembila, Besut. Masjid ini telah dibina pada 2007 dan siap pada 2014 dengan kos RM46.8 juta (tidak rasmi).

Masjid Taman Ilmu, Masjid Terbesar dan Termegah di Terengganu. Boleh Memuatkan 10,000 Jemaah
Kredit : Twitter Faizz619

Masjid Taman Ilmu ini mampu menampung sehingga 10,000 jemaah pada satu-satu masa, menjadikan ia sebagai masjid terbesar di negeri Terengganu dan ke-5/6 terbesar di Malaysia.

Seni bina masjid Taman Ilmu adalah berasaskan konsep rekabentuk Masjid Lama Kg Tuan (1830 Masihi) di Chukai, Kemaman. Ia menerapkan identiti masjid dengan mengaplikasikan rekabentuk bumbung bertingkat (bumbung berlapis), buah gutung dan mihrab separa bulatan.

Masjid Taman Ilmu, Masjid Terbesar dan Termegah di Terengganu. Boleh Memuatkan 10,000 Jemaah

Masjid di atas tapak Parcel A, Taman Ilmu dengan keluasan 12.4 Hektar ini sebenarnya adalah sebahagian daripada perancangan keseluruhan dan impian bekas Menteri Besar Terengganu ketika itu untuk mewujudkan sebuah hub pendidikan negeri Terengganu di bawah rancangan Koridor Ekonomi Pantai Timur / East Coast Economic Region ECER.

Rancangan ECER ini adalah satu usaha bersama Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri untuk memangkin tahap pembangunan kawasan Pantai Timur semenanjung.

Masjid Taman Ilmu, Masjid Terbesar dan Termegah di Terengganu. Boleh Memuatkan 10,000 Jemaah

Setiap negeri di Pantai Timur (Kelantan-Terengganu-Pahang) akan muncul dengan tema pembangunannya yang tersendiri dan Negeri Terengganu akan dikenali sebagai gerbang pelancongan dan pendidikan bagi Wilayah Ekonomi Pantai Timur.

Projek keseluruhan Taman Ilmu ini berkomposisikan komponan bangunan termasuk perpustakaan, kolej kediaman, mini stadium, dewan konvensyen, dewan kuliah, masjid dan akan menempatkan beberapa institusi pendidikan.

Namun sayang seribu kali sayang, projek ini akhirnya dipalit pelbagai isu dan kontroversi atas sebab-sebab tertentu.

Sehingga ke hari ini projek Taman Ilmu ini gagal disempurnakan yang mana menyaksikan Masjid Taman Ilmu ini juga tidak diimarahkan dek kerana kurangnya ahli kariah / jemaah disitu.

Lokasi

ūüďćMasjid Taman Ilmu, ¬†Unnamed Rd,, 22020 Jerteh, Terengganu

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang¬†dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram