MATTA Saran Kadar Harga Penerbangan Dihadkan Pada Kadar Munasabah Sewaktu Musim Perayaan

Tag:
Dikemas Kini: 19 April 2022
Surga Route
MATTA Calls on ASEAN Governments to Work on an ASEAN Digital Covid-19  Certificate - Gaya Travel Magazine
MATTA

Persatuan Ejen Pelancongan Dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) mencadangkan tambang penerbangan untuk penerbangan domestik antara semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur dihadkan pada kadar harga paling rendah yang boleh munasabah, boleh diterima dan bersesuaian terutamanya pada musim puncak dan perayaan.

Presiden MATTA Datuk Tan Kok Liang berkata Kementerian Pengangkutan gagal menangani isu kenaikan harga tiket penerbangan pada musim perayaan dan waktu puncak dengan baik walaupun telah pelbagai aduan diterima sejak 10 tahun lalu.

MATTA in the News - MATTA
Presiden MATTA, Datuk Tan Kok Liang (Gambar Fail)

“Memandangkan perjalanan udara antara semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur dianggap sebagai perkhidmatan penting kepada ramai rakyat Malaysia, tambang penerbangan yang lebih tinggi bukan sahaja menjejaskan aktiviti perniagaan dan kos kargo udara, ia juga akan menjadi cabaran utama untuk menarik pelancong ke Sabah dan Sarawak,” katanya.

Matta Saran Kadar Harga Penerbangan Dihadkan Pada Musim Perayaan

Kerajaan negeri di negeri-negeri Malaysia Timur baru-baru ini menyuarakan kebimbangan mengenai kenaikan terbaharu tambang penerbangan semasa musim perayaan Aidilfitri akan datang.


Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Hajiji Noor telah menggesa kerajaan persekutuan melalui Kementerian Pengangkutan untuk melihat ke arah mengurangkan tambang penerbangan bagi penerbangan domestik, manakala kerajaan Sarawak dilaporkan bercadang untuk memulakan syarikat penerbangan negerinya sendiri bagi mengurangkan tambang penerbangan dan membawa lebih ramai pelancong.

Matta Saran Kadar Harga Penerbangan Dihadkan Pada Musim Perayaan

Tan berkata kesan berganda ke atas perbelanjaan pelancongan dan kesannya ke atas keseluruhan ekonomi Malaysia Timur harus mempengaruhi penggubal undang-undang untuk memanfaatkan permintaan bagi harga yang berpatutan ke atas tambang penerbangan dan membuat keputusan yang menguntungkan bagi manfaat pengguna.


Sementara itu, MATTA juga menggesa pengguna untuk membeli tiket penerbangan mereka dengan lebih awal bagi mengelak daripada membayar harga yang terlalu tinggi untuk pembelian saat akhir.

“Walaupun kami mengiktiraf kedudukan syarikat penerbangan dalam memaksimumkan keuntungan dan amalan penetapan harga dinamik untuk kekal berdaya maju secara komersial, kami berharap untuk pendekatan yang lebih bersimpati terhadap harga penerbangan domestik,” katanya.

Matta Saran Kadar Harga Penerbangan Dihadkan Pada Musim Perayaan


Tan menegaskan bahawa ia bukan semata-mata mengenai meletakkan lebih banyak pesawat di udara semasa musim puncak, sebaliknya ia adalah mengenai perubahan struktur dalam model perniagaan, dasar penetapan harga dan campur tangan kerajaan yang sesuai.

MASwings suspends flights, slashes flight frequencies during MCO | The Star


Syarikat penerbangan tempatan, katanya, mengalami masalah kewangan yang teruk akibat pandemik Covid-19.
“Ke arah itu, kerajaan harus memberi subsidi, insentif kepada syarikat penerbangan tempatan dan rebat cukai kepada pengguna bagi membantu menjadikan tambang penerbangan domestik lebih berpatutan. Hanya melalui campur tangan kerajaan, dakwaan tambang penerbangan yang sangat tinggi atau harga yang luar biasa rendah akan berakhir.

“Ketibaan pelancong asing ke Malaysia untuk 2022 dijangka hanya mencapai 20 peratus daripada tahap pra-pandemi dan kebanyakan pemain pelancongan masih bergantung kepada perjalanan domestik untuk terus bertahan. Tambang penerbangan yang menarik dan berpatutan sudah tentu akan meningkatkan perjalanan domestik dan merangsang ekonomi tempatan,” kata Tan.

0 0 votes
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Berkaitan

Cerita Popular

Komen Terkini di SurgaRoute.Com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram