MATTA Calls on ASEAN Governments to Work on an ASEAN Digital Covid-19  Certificate - Gaya Travel Magazine
MATTA

Persatuan Ejen Pelancongan Dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) mencadangkan tambang penerbangan untuk penerbangan domestik antara semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur dihadkan pada kadar harga paling rendah yang boleh munasabah, boleh diterima dan bersesuaian terutamanya pada musim puncak dan perayaan.

Presiden MATTA Datuk Tan Kok Liang berkata Kementerian Pengangkutan gagal menangani isu kenaikan harga tiket penerbangan pada musim perayaan dan waktu puncak dengan baik walaupun telah pelbagai aduan diterima sejak 10 tahun lalu.

MATTA in the News - MATTA
Presiden MATTA, Datuk Tan Kok Liang (Gambar Fail)

“Memandangkan perjalanan udara antara semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur dianggap sebagai perkhidmatan penting kepada ramai rakyat Malaysia, tambang penerbangan yang lebih tinggi bukan sahaja menjejaskan aktiviti perniagaan dan kos kargo udara, ia juga akan menjadi cabaran utama untuk menarik pelancong ke Sabah dan Sarawak,” katanya.

Matta Saran Kadar Harga Penerbangan Dihadkan Pada Musim Perayaan

Kerajaan negeri di negeri-negeri Malaysia Timur baru-baru ini menyuarakan kebimbangan mengenai kenaikan terbaharu tambang penerbangan semasa musim perayaan Aidilfitri akan datang.


Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Hajiji Noor telah menggesa kerajaan persekutuan melalui Kementerian Pengangkutan untuk melihat ke arah mengurangkan tambang penerbangan bagi penerbangan domestik, manakala kerajaan Sarawak dilaporkan bercadang untuk memulakan syarikat penerbangan negerinya sendiri bagi mengurangkan tambang penerbangan dan membawa lebih ramai pelancong.

Matta Saran Kadar Harga Penerbangan Dihadkan Pada Musim Perayaan

Tan berkata kesan berganda ke atas perbelanjaan pelancongan dan kesannya ke atas keseluruhan ekonomi Malaysia Timur harus mempengaruhi penggubal undang-undang untuk memanfaatkan permintaan bagi harga yang berpatutan ke atas tambang penerbangan dan membuat keputusan yang menguntungkan bagi manfaat pengguna.


Sementara itu, MATTA juga menggesa pengguna untuk membeli tiket penerbangan mereka dengan lebih awal bagi mengelak daripada membayar harga yang terlalu tinggi untuk pembelian saat akhir.

“Walaupun kami mengiktiraf kedudukan syarikat penerbangan dalam memaksimumkan keuntungan dan amalan penetapan harga dinamik untuk kekal berdaya maju secara komersial, kami berharap untuk pendekatan yang lebih bersimpati terhadap harga penerbangan domestik,” katanya.

Matta Saran Kadar Harga Penerbangan Dihadkan Pada Musim Perayaan


Tan menegaskan bahawa ia bukan semata-mata mengenai meletakkan lebih banyak pesawat di udara semasa musim puncak, sebaliknya ia adalah mengenai perubahan struktur dalam model perniagaan, dasar penetapan harga dan campur tangan kerajaan yang sesuai.

MASwings suspends flights, slashes flight frequencies during MCO | The Star


Syarikat penerbangan tempatan, katanya, mengalami masalah kewangan yang teruk akibat pandemik Covid-19.
“Ke arah itu, kerajaan harus memberi subsidi, insentif kepada syarikat penerbangan tempatan dan rebat cukai kepada pengguna bagi membantu menjadikan tambang penerbangan domestik lebih berpatutan. Hanya melalui campur tangan kerajaan, dakwaan tambang penerbangan yang sangat tinggi atau harga yang luar biasa rendah akan berakhir.

“Ketibaan pelancong asing ke Malaysia untuk 2022 dijangka hanya mencapai 20 peratus daripada tahap pra-pandemi dan kebanyakan pemain pelancongan masih bergantung kepada perjalanan domestik untuk terus bertahan. Tambang penerbangan yang menarik dan berpatutan sudah tentu akan meningkatkan perjalanan domestik dan merangsang ekonomi tempatan,” kata Tan.

0 0 votes
Article Rating
Categories:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram