Cameron Highlands yang terletak di negeri Pahang sentiasa menjadi tempat bagi rakyat Malaysia dan pelancong luar yang ingin rehatkan diri dari kesibukan bandar.

Mana tidaknya, dengan pemandangan bukit-bukau menghijau dan ladang yang luas, ditambah dengan udara yang lebih sejuk, menjadikannya destinasi yang ideal untuk staycation bersama yang tersayang.

Selain banglo dan resort era kolonial di stesen bukit yang indah ini, terdapat juga tapak perkhemahan untuk pelancong yang lebih menyukai rasa pengembaraan.

Menginap Dalam Karavan, Tarikan Baru di Cameron Highlands Bermula Jun 2022

Tak lama lagi, akan ada satu lagi lokasi penginapan yang menarik iaitu Stellar Golden Hill , yang akan dibuka pada Jun 2022.

Apa yang unik disini adalah mereka menyediakan kemudahan menginap di dalam karavan, sesuatu yang unik di Malaysia. Selalunya kita hanya dapat tengok di dalam siri televisyen atau filem dari negara luar sahaja.

Selain itu, mereka juga menyediakan tapak perkhemahan dan juga glamping.

Menginap Dalam Karavan, Tarikan Baru di Cameron Highlands Bermula Jun 2022
Karavan Stellar Hill. Kredit : Uncle Lim

Walaupun destinasi ini masih lagi belum dibuka, tetapi kami tengok platform media sosial mereka agak aktif memberikan 'teaser' atau gambaran awal berkenaan tarikan yang mereka akan sediakan pada Jun nanti.

Antara gambar yang dimuat naik oleh mereka adalah ilustrasi rekaan luaran karavan, proses penyediaan tapak dan juga ruang dalaman karavan.

Menginap Dalam Karavan, Tarikan Baru di Cameron Highlands Bermula Jun 2022
Menginap Dalam Karavan, Tarikan Baru di Cameron Highlands Bermula Jun 2022
May be an image of outdoors

Walaupun nampak kecil, tetapi bagi kami penginapan karavan ini dapat memberikan pengalaman unik dan kemudahan yang lebih lengkap berbanding bilik hotel.

Di dalam ruang yang sama, disediakan tempat tidur, katil, tandas serta bilik mandi, ruang tamu dan juga dapur kecil untuk memasak. Senang !

Mungkin menginap disini tiada kemudahan lounge, restoran, gimnasium dan kolam renang seperti di hotel. Tetapi, tidak bermakna anda akan kebosanan.

Antara aktiviti yang anda boleh lakukan disini nanti adalah aktiviti BBQ, menyalakan unggun api, menonton wayang terbuka di bawah langit dan disinari bintang, serta bermain skuter mengelilingi kawasan semula jadi.

Menginap Dalam Karavan, Tarikan Baru di Cameron Highlands Bermula Jun 2022
Menginap Dalam Karavan, Tarikan Baru di Cameron Highlands Bermula Jun 2022
Menginap Dalam Karavan, Tarikan Baru di Cameron Highlands Bermula Jun 2022

Memang best kalau dapat pengalaman macamni. Nak beli, mahal dan jarang guna. Dapat cuba pun okay juga kan. Tak sabar !

0 0 votes
Article Rating
Categories: ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang¬†dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram