Kepansan Dalam Pesawat

Malaysia Airlines Mohon Maaf Susulan Insiden Penumpang Kepanasan Di Dalam Kabin 3 Pesawat

Dikemas Kini: 23 Mei 2022
Surga Route

Sebelum ini kami pernah siarkan berkenaan insiden penghawa dingin yang tidak dapat dihidupkan dalam kabin pesawat milik Malaysia Airlines Berhad (Malaysia Airlines) dengan nombor penerbangan MH2710 yang sepatutnya membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Sandakan pada 8 Mei lalu.

BACA : Dibiar Kepanasan Dalam Pesawat Hampir 1 Jam, Penumpang Malaysia Airlines Kecewa 'Aircond' Tidak Berfungsi

Terbaru, Malaysia Airlines dalam kenyataan telah memohon maaf atas kesulitan yang telah berlaku. Mereka berkata, pesawat yang mahu bertolak dari Kuala Lumpur ke Sandakan, Sabah itu didapati mengalami isu teknikal ketika enjin pesawat dihidupkan.

Malaysia Airlines Mohon Maaf Susulan Insiden Penumpang Kepanasan Di Dalam Kabin 3 Pesawat

“Pesawat itu juga terpaksa kembali semula ke ruang menunggu (bay) selepas prosedur kali kedua untuk menghidupkan enjin gagal ketika melakukan ‘pushback’.

“Malaysia Airlines memohon maaf apabila pendingin hawa tidak dapat dihidupkan ketika proses baikpulih dilakukan menyebabkan persekitaran kabin menjadi panas,” katanya.

Susulan insiden itu juga katanya, seorang penumpang memerlukan bantuan perubatan kecemasan.

“Penumpang kemudian dipindahkan ke pesawat lain yang berlepas dari Kuala Lumpur pada pukul 1.37 tengah hari dan selamat tiba di Sandakan pada pukul 4.30 petang.

Malaysia Airlines Mohon Maaf Susulan Insiden Penumpang Kepanasan Di Dalam Kabin 3 Pesawat

Selain itu, pihak Malaysia Airlines turut memohon maaf atas insiden hampir serupa yang turut berlaku pada penerbangan MH2536 dari Kuala Lumpur ke Kuching pada 3 Mei 2022 dan penerbangan MH1205 dari Alor Setar ke Kuala Lumpur pada 9 Mei lepas.

“Malaysia Airlines kesal terhadap ketidakselesaan yang dihadapi penumpang baru-baru ini dan komited untuk meningkatkan proses pemulihan perkhidmatan bagi memastikan pengalaman penumpang tidak diganggu,” menurut kenyataan syarikat penerbangan itu.

Malaysia Airlines Mohon Maaf Susulan Insiden Penumpang Kepanasan Di Dalam Kabin 3 Pesawat

Katanya, keadaan hangat dalam kabin pesawat itu merupakan isu teknikal berasingan yang disebabkan kegagalan Unit Kuasa Bantuan (APU-Auxiliary Power Unit) beroperasi.

Jelasnya, sistem APU digunakan untuk membekalkan bekalan elektrik dan tekanan udara bagi menghidupkan sistem pendingin hawa dan enjin semasa pesawat berada di daratan.

“Apabila kelainan dikesan di darat sebelum berlepas, sebuah pesawat tidak boleh dihidupkan, menyebabkan persekitaran kabin yang hangat,” kata kenyataan itu.

Katanya, dengan bantuan peralatan di darat di lapangan terbang dan jenis pemeriksaan yang berbeza, masa menunggu mungkin dipanjangkan secara tidak sengaja bagi memastikan pesawat selamat untuk beroperasi.

Malaysia Airlines Mohon Maaf Susulan Insiden Penumpang Kepanasan Di Dalam Kabin 3 Pesawat

Tambahnya, bagi mengelak situasi seumpama itu berulang dan menyebabkan ketidakselesaan penumpang, syarikat penerbangan itu dengan kadar segera memastikan penumpang dipindahkan ke dewan pelepasan dalam tempoh 10 minit selepas isu dikenalpasti ketika proses pembaikan dilakukan.

Malaysia Airlines akan mengesyorkan tindakan seterusnya jika proses pembetulan mengambil masa yang lebih lama daripada jangkaan, ujarnya.

Katanya, sepanjang sambutan Hari Raya, Malaysia Airlines mengendalikan 1,800 penerbangan dengan menggunakan 40 buah pesawat bagi bagi memenuhi peningkatan permintaan penerbangan domestik.

Menurut kenyataan itu, pasukan kejuruteraan syarikat penerbangan tersebut telah bekerja sepanjang masa bagi memastikan semua pesawat layak terbang dan  keselamatan kekal menjadi keutamaan Malaysia Airlines.

5 1 vote
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram