maha 2022

Nak ke MAHA 2022 ? Ini Tips Yang Anda Perlu Tahu

Tag:
Dikemas Kini: 9 Ogos 2022
Surga Route

Bermula esok ( 4 Ogos 2022) sehingga 14 Ogos 2022, akan berlangsungnya pameran pertanian paling gah di Malaysia iaitu Malaysia Agriculture, Horticulture, and Agrotourism (MAHA) 2022 setelah 4 tahun tidak diadakan.

Mesti ramai nak pergi melihat, katanya ada lebih 1,500 ruang pameran tau. Haa, tapi pastikan anda baca dulu tips yang disediakan oleh Jabatan Pertanian Malaysia ini sebelum ke MAHA 2022 okay !

Tips ke MAHA 2022

296078146 424522703034657 5168469847373455111 n

👟Pakai flat shoes/sport shoes/sandal. No high heels 👠 please. Kesian tengok adik2 yg pakai kasut tinggi day 1.

🛺Trem selalu penuh. Kalau rasa tak larat jalan..park yg hujung² parking lot. So di trem nanti kita nak naik ada la tempat duduk. Kalau park depan².. trem penuh..depa bye² je kita nanti. Jalan kaki jauh sikit pun takper boleh sihatkan badan.

☂️ Bawa payung. Kalau tak hujan boleh berlindung dari panas matahari, kalau hujan ya berlindung dari hujan la yer.

👶🏻Kalau bawa anak kecik bawa carrier/stroller. Jangan nak dukung aje, penat tu seharian.

🚶🏾‍♂️🚶🏾‍♀️Kene ready mental dan fizikal untuk berjalan skit.

👴Macam tak sesuai nak bawa mak ayah yang dah tua bertongkat berjalan di MAHA. Kesian tengok. Tapi jika ada kerusi roda ok.

🍱 Makanan dan air banyak dijual. Tak payah bawa bekal.

👶🏻 Bawa baby wipes kot emergency anak poopoo dan ada toilet tetapi terhad dan air perlahan.

📿 Bagi muslimah, Bawa telekung sendiri senang. Telekung sangat limited dan orang ramai.

🏪🚶Make sure hari yang plan untuk ke MAHA tiada plan lain selepas tu. Biar sehari suntuk di sana so takde la rushing². Boleh jalan dan rehat di mana². Jalan lagi & makan pula..solat, baru balik..

🛒. Kalau rasa nak shopping byk, nak beli pokok ke..etc..bawa troli siap2. Troli or bakul pasar pun ok.

🧋Jgn segan makan tester. Alang² dah kat MAHA2022..rasa je tester yg usahawan bagi.

🅿️ Parking for visitor RM5. bayar di pintu masuk guna TOUCH N GO.

🅿️ Kalau nak beli makanan² dulu, boleh park dan masuk dari pintu yang dekat hospital Serdang. Tapi kalau nk beli pokok² dan jalan² ke Laman Florikultur, Laman Perikanan, Laman Ternakan, parking di pintu besar highway dari Puchong menghala ke bangi tu.

😷 Pakai mask dan kerap sanitize tangan. Jika demam, batuk & selsema duduk rumah dulu.

⏰ Datang awal pagi pun takpe. 9am dah siap parking. Nanti pi pun dengan hati tenang.

🎒💼 Bawa beg besar skit. So barang² dibeli boleh sumbat dlm 1 beg. Tp ade trolley lagi bagus.

👩‍👦‍👦👨‍👧‍👦Make sure anak² dalam pengawasan kita.

🚻🚽 Mana² anak² kecil yang jenis kencing tak boleh tahan, elok dipakaikan pampers. Takut nak ke toilet nanti jauh skit nk jalan. Terkucil pula.

📸 Ambil gambar nak upload dalam media sosial jangan lupa hashtag #MAHA2022#myDOA#LamanFlorikultur dan #MiracleGardenDOA tau.

🔖 Jangan gaduh² jika tak dapat tag atau car sticker MAHA2022.

4.6 5 votes
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram