percuma

PM Umum Tambang Percuma Semua Pengangkutan Awam Lembah Klang Selama 1 Bulan. Babit Subsidi RM155 Juta !

Dikemas Kini: 16 Jun 2022
Surga Route

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pemberian perkhidmatan percuma selama sebulan bermula hari ini bagi semua pengangkutan awam di Lembah Klang.

image 2 48
Kredit : Paultan

Berita gembira itu disampaikan oleh Perdana Menteri sempena pembukaan rasmi Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Putrajaya Fasa Satu, hari ini.

“Setiap hari banyak aduan berkaitan kesesakan lalu lintas melampau di ibu kota dan kerajaan bersetuju menyediakan perkhidmatan percuma bagi semua pengangkutan awam itu.

“Kita memahami tentang kesusahan rakyat terutama dengan peningkatan harga barang yang membebankan, dan kos sara hidup meningkat.

“Oleh itu, sempena pembukaan rasmi MRT Laluan Putrajaya Fasa Satu, saya dengan sukacitanya mengumumkan pemberian perkhidmatan percuma bagi semua pengangkutan awam di bawah kendalian RapidKL iaitu MRT, LRT, BRT, Monorel serta bas RapidKL selama sebulan bermula hari ini.

image 2 49
Kredit Gambar : Utusan Malaysia

“Saya berharap Keluarga Malaysia yang terlibat mengambil kesempatan mencuba perkhidmatan pengangkutan awam ini dan meletakkan kenderaan masing-masing di Park N Ride dan #JomNaikMRT,” kata Perdana Menteri ketika berucap merasmikan Pelancaran MRT Laluan Putrajaya Fasa Satu di Stesen MRT Kg Batu, di sini hari ini.

“Kita harap dengan tambang percuma ini dapat mengurangkan kesesakan dan berharap juga pengguna terus menggunakan semua pengangkutan ini, bukan setakat sebulan, tapi berterusan untuk ke tempat kerja,” katanya.

image 2 50
Kredit : The Star

Jelas beliau, kerajaan memperuntukan subsidi sejumlah RM155 juta untuk pemberian tambang percuma, iaitu RM140 juta untuk pengangkutan awam kendalian Rapid KL, dan RM15 juta bagi KTM Komuter laluan Lembah Klang

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram