gamuda cove splash mania

SplashMania Waterpark di Gamuda Cove Bakal Dibuka 2023 !

Dikemas Kini: 31 Oktober 2023
Surga Route

SplashMania Waterpark, taman air yang dibangunkan di kawasan perbandaran baharu, Gamuda Cove dijangka dibuka pada Januari 2023.

Taman tema air tersebut bakal mempunyai 24 gelongsor air dan 15 tarikan utama, dengan beberapa daripadanya memberi pengalaman gelongsor air pertama seumpamanya di Malaysia, termasuk gelongsor air Realiti Maya.

SplashMania Waterpark di Gamuda Cove Bakal Dibuka 2023 !

Penambahan SplashMania Waterpark bukan saja memberi manfaat kepada penduduk di Gamuda Cove, tetapi juga masyarakat sekitar dan Malaysia pada umumnya dengan unjuran pengunjung tahunan sebanyak 800,000.

Taman tema air itu akan membolehkan pihaknya menjangkau peluang eko-pelancongan yang belum diterokai di Lembah Klang selatan selaras dengan rancangan Tourism Selangor.

Antara faktor tarikan taman tema air tersebut adalah lokasinya yang strategik di sepanjang Lebuhraya ELITE di koridor selatan Lembah Klang , serta berhampiran dengan KLIA dan KLIA2 akan menjadikannya sangat mudah diakses oleh pelancong tempatan dan luar negara.

SplashMania Waterpark di Gamuda Cove Bakal Dibuka 2023 !

Gamuda Cove terletak di antara Paya Indah Discovery Wetlands dan Hutan Rizab Kuala Langat.

Mengambil inspirasi daripada persekitaran sekelilingnya, SplashMania Waterparks dipayungi lebih 1,500 pokok termasuk spesies pokok asli dan terancam.

Pihak pemaju pula mengambil kira persekitaran semula jadi di taman air dan tanah paya di sekitarnya, dan disebabkan itu mereka memastikan 70 peratus daripada taman air adalah kawasan hijau dengan tema 'Where Nature Meets Fun'.

SplashMania Waterpark di Gamuda Cove Bakal Dibuka 2023 !

Gelongsor air di SplashMania Waterpark direka oleh Polin Waterparks dan ProSlide Technology, peneraju global yang dipercayai sebagai pembangun gelongsor dengan teknologi yang luar biasa dan rekod keselamatan yang inovatif.

Gelongsor air pertama seumpamanya di Malaysia, Shaka Waka ialah gelongsor air multimedia dan audio sepanjang 78 meter yang dilengkapi dengan pelbagai kesan cahaya LED yang boleh disesuaikan oleh setiap individu.

SplashMania Waterpark di Gamuda Cove Bakal Dibuka 2023 !

Bagi mereka yang gemar cabaran, mereka boleh menggunakan gelongsor air Wild Rush, yang mana ia adalah gabungan antara lengkung, titisan dan gelung pusaran, yang mana penggunanya akan terjun ke dalam kolam sedalam 3.35 meter pada penghujungnya.

Sementara itu, Atlantis VR memberikan pengalaman yang mengasyikkan selain daripada gelongsor air biasa.

Tetamu akan diberikan peranti Realiti Maya dan menikmati pengalaman berada di dunia yang sama sekali berbeza dengan memulakan perjalanan maya 250 meter melalui Lost City of Atlantis.

Apabila dilancarkan, pelanggan akan dapat membeli tiket mereka lebih awal melalui platform tempahan aplikasi.

Ia juga membolehkan pengunjung taman menavigasi melalui taman air menggunakan ciri peta taman dan membuat prapesan makanan dan minuman (F&B) mereka untuk mengelakkan beratur panjang.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram