Syarikat penerbangan AirAsia telah melancarkan satu pas baharu yang menggabungkan pelbagai servis & perkhidmatan mereka iaitu pas SUPER+ pada kadar harga RM639 untuk setahun.

Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !

Kegunaan & Kelebihan

Umum mengetahui syarikat induk Airasia atau dengan nama baharunya Capital A bukan lagi sebuah syarikat penerbangan biasa sahaja, tetapi telah berevolusi menjadi sebuah syarikat yang menawarkan pelbagai servis & perkhidmatan seperti tempahan hotel, penghantaran makanan, e-hailing, insurans dan pelbagai lagi.

Inisiatif ini anda boleh lihat melalui aplikasi telefon bimbit mereka yang kini dinamakan Airasia Super App.

Jadi, pas Super+ yang dijual oleh Airasia ini bukan sahaja pas untuk mendapatkan tiket penerbangan, tetapi ia adalah pakej tiket penerbangan percuma tanpa had, penghantaran percuma tanpa had untuk pembelian makanan di AirAsia Food, serta insuran COVID-19 selama setahun.

Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !

Syarat

Tiket penerbangan percuma sepanjang tahun ? Bunyinya macam terlalu bagus kan ? Sebenarnya, ia tidak semudah yang disangka, tetapi kelebihan ini hadir dengan beberapa syarat.

Anda hanya akan mendapat tiket penerbangan (tempat duduk) percuma tetapi segala jenis cukai dan caj seperti caj perkhidmatan, surcaj bahan api, levi pelepasan Malaysia dan cukai lapangan terbang serta lain-lain 'add-on' seperti makanan, bagasi, ruang kaki lebih luas perlu dibayar oleh anda.

Dikatakan, setiap penerbangan juga mempunyai kuota tertentu. Jadi, anda tidak boleh sewenang-wenangnya menebus tiket percuma ini.

Tiket percuma ini juga tidak tersedia bagi semua tarikh dan destinasi perjalanan. Tiket penerbangan percuma ini hanya tersedia bagi penerbangan domestik dan destinasi ASEAN dengan kod penerbangan AK, FD, Z2, dan QZ .

Antara destinasi menarik yang anda boleh kunjungi adalah seperti berikut :

Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !
May be an image of palm trees, outdoors and text
Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !
May be an image of outdoors and text that says 'Bangkok, Thailand'
Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !
May be an image of nature, twilight, sky and lake
Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !
Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !
May be an image of 1 person, nature and body of water

Tetapi, tidak pada semua tarikh tau. Orang putih kata, ada 'blackout date' di tarikh-tarikh tertentu. Misalnya pada cuti panjang, perayaan dan sebagainya.

Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !
Tarikh 'Blackout Dates' bagi Pemegang Pas Super+

Pemegang pas hanya dibenarkan membuat maksimum dua perjalanan penerbangan pada hari yang sama. Anda juga dibenarkan sehingga tiga kali tidak hadir untuk penerbangan.

Selain itu, jika penerbangan anda yang dijadualkan itu dibatalkan, ditangguhkan atau dijadualkan semula, AirAsia boleh jadualkan anda ke penerbangan lain yang terawal bergantung kepada ketersediaan ruang, tanpa dikenakan caj tambahan.

Bagaimanapula dengan penghantaran makanan AirAsia Food secara percuma ? Ya, anda boleh mendapatkan penghantaran makanan secara percuma dengan syarat pembelian makanan atau minuman anda melebihi RM15.

Bagi insurans pula, anda akan dilindungi dengan kadar bayaran sebanyak 35 USD ataupun kira-kira RM150 sekiranya berlaku pembatalan penerbangan yang tidak dapat dielakkan disebabkan oleh mana-mana peristiwa berikut :

  1. Pengguna SUPER+ didiagnos COVID-19 dalam masa 7 hari sebelum perjalanan
  2. Pelanggan SUPER+ mengalami hilang keupayaan yang mengakibatkan kematian, hilang keupayaan kekal secara menyeluruh atau pengguna, ahli keluarga atau rakan perjalanan pemegang pas dimasukkan ke hospital dalam tempoh 14 hari sebelum perjalanan.
  3. Berlakunya kebakaran atau bencana alam yang mengakibatkan kerosakan serius pada rumah pemegang pas atau destinasi perjalanan yang dirancang
  4. Berlaku peristiwa yang boleh membahayakan nyawa pemegang pas
  5. Bencana alam yang tidak terhad kepada letusan gunung berapi, banjir, gempa bumi, tsunami, taufan atau kebakaran hutan yang berlaku di negara destinasi.

Namun, pengguna hanya boleh menuntut pampasan untuk sebarang pembatalan penerbangan, sekali sahaja dalam tempoh lima belas hari bagi sebarang situasi yang dinyatakan di atas. Maksudnya, jika anda mempunyai 2 atau lebih penerbangan dalam tempoh lima belas hari, hanya satu tuntutan sahaja boleh dibuat.

Anda juga perlu tahu bahawa ini bukanlah insuran yang ditetapkan kerajaan sebagai perlindungan jika anda terkena jangkitan COVID-19 di negara lain. Sebaliknya, ini hanyalah insuran sebelum anda lakukan penerbangan. Banyak negara yang mewajibkan pelancong mempunyai insuran COVID-19 sebelum mendarat dan anda perlu dapatkannya secara berasingan.

Berbaloi Atau Tidak ?

Bagi kami, pas ini memang berbaloi dan berguna untuk sesiapa sahaja yang mempunyai masa fleksibel untuk membuat penerbangan ke mana-mana destinasi. Tetapi, jika anda jenis perlu tunggu hujung minggu, cuti panjang atau cuti sekolah untuk travel mungkin boleh lupakan pas ini. Itu pendapat kami lah yer.

Cara Mendapatkan Pas Super+

Pas ini hanya tersedia kepada 200,000 pembeli pertama. Tempoh jualan pas ini asalnya adalah dari 28 Mac sehingga 2 April 2022 tetapi kini dilanjutkan sehingga 3 April 2022. Jika anda berminat untuk mendapatkan pas Super+ ini, anda boleh klik disini

Pas Airasia Super+ :  Tawar Tiket Penerbangan, Penghantaran Makanan Serta Insurans COVID-19 Percuma Selama Setahun !
0 0 votes
Article Rating
Categories: , ,
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Selamat Datang ke Surga Route. Kami suka berkongsi pengalaman menjelajah seluruh dunia.
17 May 2022
Perbaharui Pasport Hanya Melalui Atas Talian Mulai 11 Mei 2022. Ini Cara-Caranya

Sejak pembukaan sempadan negara, ramai dah mula nak melepaskan gian untuk 'travel' ke luar negara. Bila check passport, rupanya dah tamat tempoh dan perlu perbaharui. Memang beratur panjanglah pejabat imigresen tu. Mungkin disebabkan itu, Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa prosedur terkini untuk memperbaharui pasport adalah hanya menggunakan atas talian. 'Walk-in' dah tidak diterima ya. Melainkan […]

Selanjutnya
13 May 2022
MyAirline, Syarikat Penerbangan Tambang Murah Terbaharu Bakal Diperkenal

Untuk mereka yang selalu menaiki penerbangan bagi tujuan domestik atau perjalanan serantau, ada berita baik untuk anda. Sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah tempatan telah diperkenalkan dan bakal memulakan operasi tidak lama lagi. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang baharu itu adalah MYAirline Sdn Bhd (MYAirline) berpengkalan di Kuala Lumpur yang telah diberikan kelulusan bersyarat […]

Selanjutnya
13 May 2022
Padang Kota Lama Kembali Dibuka Dengan Wajah Baru ! Kos Penambahbaikan RM12.9 Juta !

Wah, seronoklah orang Penang. Sekarang dah boleh bersiar-siar dan menikmati pemandangan pesisir pantai di Padang Kota Lama dengan lebih selesa selepas projek pengukuhan dan penambahbaikan tembok laut Padang Kota Lama telah selesai sepenuhnya. Projek sepanjang kira-kira 570 meter dari Medan Selera Renong ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia itu mula dibina pada 2016 dan dikatakan menelan […]

Selanjutnya
12 May 2022
Silverlakes Village Outlet Bakal Dibuka di Batu Gajah, Perak. Hanya 30 Minit Dari Bandaraya Ipoh !

Sebuah 'outlet village' di Batu Gajah, Perak telah hampir siap sepenuhnya dan bakal dibuka. Outlet tersebut dengan nama Silverlakes Village Outlet dijangka akan dibuka sekitar pertengahan tahun 2022 atau selewat-lewatnya pada Q4 2022. Selepas ini, bolehlah sebelum balik beraya di kampung singgah sini dulu. Lokasinya hanya 30 Minit dari Bandaraya Ipoh.Kalau dari Lebuhraya PLUS boleh […]

Selanjutnya
12 May 2022
Kafe Belibis Tawar Pengalaman Unik Makan Dalam Koc Keretapi di Pekan, Pahang

Kalau cakap mengenai pelancongan di Negeri Pahang, ramai dari kita pasti terfikir mengenai Cameron Highlands, Genting Highlands, Cherating, Bukit Fraser dan Kuantan sahaja kan. Sebenarnya banyak lagi tau tempat menarik di sekitar negeri terbesar Semenanjung Malaysia ini. Misalnya, kalau anda ke Pekan jangan lupa untuk melawat Muzium Sultan Abu Bakar (Muzium Pahang). Apa yang menarik […]

Selanjutnya
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram