taiwan malaysia singapura

Taiwan Singkir Malaysia & Singapura Dari Senarai Negara Bebas Visa

Dikemas Kini: 17 Januari 2023
Surga Route

Taiwan telah mengeluarkan Malaysia, Singapura dan banyak negara lain daripada senarai awal negara yang diumumkan sebagai layak untuk memasuki negara itu tanpa visa mulai minggu depan.

Pada hari Isnin (5 Sep), jadual yang diterbitkan dalam talian oleh Biro Hal Ehwal Konsular Taiwan menunjukkan bahawa pelawat dari Singapura dan Malaysia, dan beberapa negara lain seperti dibenarkan pergi ke negara pulau itu tanpa visa dan tinggal sehingga 30 hari.

Taiwan Singkir Malaysia & Singapura Dari Senarai Negara Bebas Visa
Penumpang Tiba di Lapangan Terbang Taoyuan pada 19 Mac 2020. Kredit Gambar : AFP/ Sam Yeh

Warganegara Jepun dan Korea Selatan serta beberapa negara lain pula layak untuk masuk tanpa visa ke Taiwan dan tinggal sehingga 90 hari.

Tetapi pada hari Selasa, halaman web tersebut telah dikemas kini untuk menggambarkan bahawa Taiwan akan "menggantung sementara" kemasukan tanpa visa untuk pelawat dari Malaysia, Singapura, Jepun, Korea Selatan, serta Chile, Republik Dominican, Israel, Nicaragua, Thailand, Brunei, Filipina dan Rusia .

Pejabat Perwakilan Taipei di Singapura berkata pada hari Selasa bahawa kenyataan akhbar mengenai pelarasan langkah kawalan sempadan yang dikeluarkan pada hari Isnin adalah "salah faham".

“Sesetengah media dan orang ramai salah faham bahawa mulai 12 Sep, rakyat Singapura boleh memasuki Taiwan tanpa visa.

"Selepas penyelarasan dan komunikasi dengan Biro Hal Ehwal Konsular, (maklumat) telah diperbetulkan…untuk menjelaskan salah faham," kata pejabat itu dalam satu kenyataan kepada media.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram