pelitup muka

Tak Semua Tempat Anda Boleh Buka Pelitup Muka. Ini Senarai Tempat Masih Mewajibkan Pelitup Muka Setakat 7 September

Dikemas Kini: 8 September 2022
Surga Route

Melalui pengumuman pada 7 september oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, pemakaian pelitup muka di tempat tertutup tidak lagi diwajibkan dan adalah atas pilihan sendiri berkuat kuasa serta-merta. Keputusan itu dibuat berdasarkan penilaian semasa Kementerian Kesihatan (KKM).

Bagaimanapun, anda jangan mengambil mudah dan sekadar baca tajuk ya. Peraturan yang baru diumumkan ini masih lagi tertakluk kepada beberapa situasi dan tempat.

Tak Semua Tempat Anda Boleh Buka Pelitup Muka. Ini Senarai Tempat Masih Mewajibkan Pelitup Muka Setakat 7 September

Antaranya adalah pemilik premis boleh menentukan sama ada pengunjung wajib memakai pelitup muka untuk memasuki premis mereka atau sebaliknya.

Kalau pemilik premis mahu pengunjung pakai pelitup muka, maka kena pakai pelitup muka dan mereka mempunyai hak untuk tidak membenarkan pengunjung memasuki premis sekiranya tidak memakai pelitup muka.

Selain itu, masih ada beberapa tempat yang memerlukan anda untuk tetap memakai pelitup muka.

Lokasi Diwajibkan Pelitup Muka

Pemakaian pelitup muka masih diwajibkan sekiranya positif COVID-19, ketika menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam seperti bas, kereta api, teksi termasuk perkhidmatan e-hailing, kapal terbang serta bas, van pekerja dan van sekolah.

Tak Semua Tempat Anda Boleh Buka Pelitup Muka. Ini Senarai Tempat Masih Mewajibkan Pelitup Muka Setakat 7 September

Selain itu, pelitup muka juga diwajibkan semasa berada di fasiliti kesihatan seperti hospital, klinik, rumah penjagaan, pusat hemodialisis, dan yang setara dengannya.

Galakan Memakai Pelitup Muka

"KKM menggalakkan pemakaian pelitup muka terus diamalkan terutamanya apabila berada di kawasan ramai orang dan sesak seperti pasar malam, stadium, gedung beli-belah dan rumah-rumah ibadat.

Individu bergejala seperti demam, batuk, selsema dan berisiko tinggi seperti warga tua, orang dengan penyakit kronik, individu dengan imuniti rendah dan ibu mengandung juga digalakkan terus memakai pelitup muka.

KKM juga menggalakkan pemakaian pelitup muka ketika melakukan aktiviti bersama orang yang berisiko tinggi seperti warga emas dan kanak-kanak.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram