Taman Eko Burung Merak Perai dibuka Mulai 1 Januari 2022

Dikemas Kini: 5 Januari 2022
Surga Route

Orang ramai kini berpeluang untuk menyaksikan sendiri pelbagai spesies burung merak yang juga dikenali sebagai burung tercantik dunia di Taman Eko Burung Merak Perai di Taman Kimsar yang telah dibuka untuk kunjungan orang ramai bermula 1 Januari lepas.

Taman Eko Burung Merak, Pulau Pinang Kini Dibuka Secara Percuma Kepada  Pengunjung | Rileklah.com
Taman Eko Burung Merak. Sumber : Rileklah

Terletak bersebelahan dengan Sungai Perai, Presiden Persatuan Rekreasi Burung Merak Eco Perai Pulau Pinang, D Paranthaman berkata, projek tersebut bertujuan mewujudkan lokasi rekreasi percuma buat para pengunjung selain memberi pendedahan mengenai perbezaan burung merak.

Taman eko tersebut dibina di atas tanah milik Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS). Bantuan daripada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC), kerajaan negeri dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) turut diterima untuk membina taman tersebut yang mencecah perbelanjaan sebanyak RM350,000.

Mempunyai kawasan keseluruhan seluas sekitar 0.3 hektar, taman ini mempamerkan burung merak albino, burung merak India, burung merak campuran Jawa dan Belgium, serta burung merak Pied dan Black Shoulder dari Sepanyol di dalam sebuah sangkar berkeluasan 25 x 75 kaki persegi.

Orang ramai juga boleh beriadah di tepi sungai dan kolam bunga teratai yang dibina bersama sangkar ini.

Kemasukan ke taman tersebut adalah percuma supaya semua lapisan masyarakat boleh ke taman ini sambil beriadah dan menambahkan ilmu pengetahuan.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram