Taman Tema ESCAPE

Taman Tema ESCAPE Bakal Dibina di Perak

Dikemas Kini: 15 Disember 2023
Surga Route

Pemaju dan pengendali taman tema yang berpangkalan di Malaysia, Sim Leisure Group Ltd, yang juga pengendali pemegang lesen Kidzania Kuala Lumpur, bersedia untuk membina dan mengendalikan taman tema ESCAPE baharu yang terletak di Perak.

Taman Tema ESCAPE Bakal Dibina di Perak
kidZania Kuala Lumpur

Dalam pemfailan bursa bertarikh 11 Mei di bursa saham Singapura, Sim Leisure berkata mereka telah memeterai perjanjian taman tema berhubung pengurusan projek pembinaan dan operasi serta penyelenggaraan taman tema ESCAPE yang mampan dan mesra alam sekitar di Jalan Tanjung Tualang Batu Gajah , Perak.

Taman Tema ESCAPE Bakal Dibina di Perak

Perjanjian itu dimeterai oleh anak syarikat milik penuhnya, Sim Leisure Rock Sdn Bhd, dengan TT5 Park Sdn Bhd dan anak syarikat milik penuhnya, TT5 Theme Assets Sdn Bhd.

TT5 Park, yang aktiviti utamanya adalah memiliki, membina dan mengendalikan taman pelancongan, adalah pemajak berdaftar bagi tanah seluas kira-kira 120 ekar yang akan digunakan untuk projek itu.

Menurut Sim Leisure, tanah projek itu adalah sebahagian daripada tanah pajakan seluas lebih kurang 146 ekar, dimiliki dan didaftarkan di bawah nama Menteri Besar Inc Perak (MB Inc) dan dipajakkan kepada TT5 Park oleh MB Inc.

Pajakan itu telah didaftarkan untuk tempoh 45 tahun dari 28 Sept 2021 hingga 27 Sept 2066 di pejabat tanah.

Menurut perjanjian itu, TT5 akan membina dan memiliki taman tema manakala Sim Leisure Rock akan membangunkan projek dan mengendalikan, mengurus dan menyelenggara taman itu bagi pihak TT5.

Ini adalah untuk tempoh permulaan 30 tahun dari tarikh pembukaan, dengan pilihan untuk memanjangkan tempoh bersama untuk tempoh 10 tahun lagi.

"Di bawah perjanjian itu, tarikh pembukaan dijadualkan 12 bulan dari permulaan kerja pembinaan taman tema atau tarikh lain yang mungkin dilanjutkan menurut perjanjian ini atau sebaliknya dipersetujui secara bertulis antara pihak," katanya.

Aset Tema TT5 juga akan membiayai dan membiayai kerja-kerja pembinaan taman tema itu sehingga maksimum RM15 juta.

Sementara itu, skop kerja Sim Leisure Rock untuk projek itu termasuk menyediakan perkhidmatan pengurusan projek berkenaan dengan perancangan, reka bentuk, pembangunan, pembinaan, landskap, pemasangan kelengkapan dan penyiapan taman tema.

Selain itu, Sim Leisure juga akan menjalankan perkhidmatan operasi serta menuntut dan mengutip hasil yang dijana daripada taman tema itu.

Sim Leisure akan dibayar yuran untuk reka bentuk dan penyelarasan reka bentuk seni bina taman tema dan sebarang cukai yang berkaitan, sehingga jumlah maksimum RM360,000. Ia juga akan dibayar yuran pengurusan projek sebanyak RM65,000 sebulan selama 12 bulan sehingga maksimum RM780,000 untuk penyediaan perkhidmatan pengurusan projek.

Mengenai rasionalnya, Sim Leisure berkata syarikat itu memutuskan untuk memeterai perjanjian itu bagi mengembangkan aliran pendapatan kumpulan melalui kerjasama dengan TT5 Park tanpa menjejaskan kunci kira-kira kumpulan dan membenarkan kumpulan itu merebut peluang perniagaan yang semakin meningkat.

Taman Tema ESCAPE Bakal Dibina di Perak
Taman Tema ESCAPE Bakal Dibina di Perak
ESCAPE Challenge Paradigm Mall Petaling Jaya

"Selanjutnya, [ia adalah untuk] meningkatkan status kumpulan sebagai pemaju dan pengendali utama taman tema retro-eko yang berpangkalan di Malaysia, dan mengembangkan jenama 'ESCAPE' taman tema di Malaysia," katanya.

Menurut laporan kemampanan 2020nya, Sim Leisure, bersama-sama anak syarikatnya, sebagai satu kumpulan ialah pemaju dan pengendali taman tema retro-eko, dan kini memiliki dan mengendalikan taman tema jenama ESCAPE, yang mempamerkan taman tema luar ESCAPE di Pulau Pinang sejak 2012 , dan taman tema tertutup ESCAPE Challenge di Paradigm Mall, Petaling Jaya yang dilancarkan pada 2020.

Taman Tema ESCAPE Bakal Dibina di Perak
Adventure In Nature At ESCAPE Theme Park Penang: How To Make The Best Of  Your Visit - KKday Blog
Escape Theme Park in Penang has an insane 1.1km long Water Slide that goes  through a rainforest | Great Deals Singapore
5 1 vote
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram