anthony loke effects mahb new aerotrain

Wah ! KLIA Bakal Dapat Aerotrain Baru Menjelang 2025 !

Dikemas Kini: 28 Januari 2023
Surga Route

Sesiapa yang biasa dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pasti mengenali Aerotrain ikonik yang telah mengangkut penumpang dari bangunan terminal utama ke bangunan satelit atau sebaliknya. Nah, selepas 24 tahun mengangkut lebih 300 juta penumpang, Malaysia Airports telah memulakan program penggantian Aerotrain tersebut.

Wah ! KLIA Bakal Dapat Aerotrain Baru Menjelang 2025 !

Dijadualkan siap pada 2025, program penggantian itu adalah sebahagian daripada usaha untuk menaiktaraf KLIA dan meningkatkan kepuasan penumpang di sana.

Semasa tempoh peralihan, perkhidmatan Aerotrain semasa masih akan berjalan, tetapi pada jadual terhad ditambah dengan perkhidmatan bas 24 jam supaya penumpang boleh yakin dengan perjalanan lapangan terbang yang lancar.

Seperti mana-mana program penggantian aset berskala besar, program penggantian Aerotrain juga akan dilakukan secara berperingkat.

Fasa pertama melibatkan kerja reka bentuk adalah sehingga Mac 2023, di mana penglibatan pelbagai pihak berkepentingan dijalankan untuk memastikan sistem Aerotrain baharu memenuhi piawaian pengangkutan dan keselamatan tempatan dan antarabangsa.

Fasa kedua antara Mac 2023 dan Mac 2025 ialah pembinaan Aerotrain baharu. Dalam tempoh peralihan tiga tahun ini, Aerotrain semasa akan berjalan pada jadual terhad untuk membolehkan kerja penyelenggaraan yang lebih mantap dan memudahkan program penggantian.

Malaysia Airports bukan sahaja menggantikan aerotrain tetapi keseluruhan sistem landasan supaya penumpang akan dapat merasai perkhidmatan aerotrain moden yang diperbaharui apabila mereka menggunakan lapangan terbang.

Malaysia Airports meminta pemahaman dan kesabaran orang ramai kerana pada fasa ini akan ada sedikit kesulitan kepada penumpang.

Wah ! KLIA Bakal Dapat Aerotrain Baru Menjelang 2025 !

Penggantian Aerotrain akan meningkatkan Reputasi KLIA sebagai salah satu lapangan terbang terbaik dunia.

Penumpang boleh menantikan sistem Aerotrain yang lebih mantap menggunakan teknologi terkini dan menawarkan tahap keselesaan yang lebih tinggi.

Sementara itu, KLIA juga sedang menaik taraf perkhidmatan basnya untuk menambah operasi terhad Aerotrain.

Wah ! KLIA Bakal Dapat Aerotrain Baru Menjelang 2025 !

Lapangan terbang itu akan menggantikan 6 bas lapangan terbang baharu yang mana dua bas pertama akan tiba pada November tahun ini. Empat bas yang lain akan tiba menjelang Februari 2023. Bas baharu ini akan dapat menampung sehingga 110 penumpang setiap bas, dua kali ganda kapasiti semasa. Ia juga direka secara inovatif dengan struktur yang teguh dan tahan lama.

Penumpang digalakkan menggunakan perkhidmatan bas alternatif, yang tersedia 24/7 untuk kemudahan yang lebih baik.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram