10 jalanraya dengan pemandangan paling cantik dalam dunia

10 Jalanraya Dengan Pemandangan Terindah Untuk 'Roadtrip' Yang Mendamaikan ! Sesuai Untuk 'Kaki Healing'

Dikemas Kini: 19 Oktober 2023
Surga Route

Pelbagai cara digunakan untuk kita 'healing', menyembuhkan diri dari perit dan penat kehidupan. Ada yang suka membeli-belah, ada yang suka terapi badan, ada juga yang suka memandu kenderaan tanpa tujuan. Melihat pemandangan, hirup udara baharu, dan berfikir keseorangan. Jika anda jenis yang suka 'healing' dengan cara memandu melihat pemandangan, artikel ini adalah untuk anda ! Ini dia 10 jalanraya dengan pemandangan paling indah di dunia !

1 – Tateyama Kurope Alpine Route, Japan

Tateyama Kurobe Alpine Route adalah laluan antara Tateyama, Toyama dan Omachi, Nagano Jepun . Ia dikenali sebagai ” Roof of Japan” . Ini adalah salah satu tarikan pelancong yang popular di Jepun kerana dapat melalui jalan yang berdindingkan salji.

2 – Rohtang Pass, India

Rohtang Pass adalah Banjaran gunung di ketinggian 3.979 m (13,054 kaki) dari aras laut, yang terletak di Gurun Pir Panjal di timur Himalaya . Ia juga adalah jalan yang paling merbahaya di India.

Jalan Raya Yang Menjanjikan 'View' Terindah Untuk Kaki Roadtrip 3 10 Jalanraya Dengan Pemandangan Terindah Untuk 'Roadtrip' Yang Mendamaikan ! Sesuai Untuk 'Kaki Healing'
Sumber : Scrolldroll

3 – Atlantic Road, Norway

The Atlantic adalah seksyen 8.3 kilometer (5.2 batu) di Country Road 64 yang terletak di antara bandar Kristiansund dan Molde, dua pusat populasi utama di wilayah More og Romsdal di Fjord, Norway ini dibina di beberapa pulau kecil dan keretapi, yang dihubungkan dengan beberapa jalan raya, jambatan dan lapan jambatan.

4 – Guoliang Tunnel, China

10 Jalanraya Dengan Pemandangan Terindah Untuk 'Roadtrip' Yang Mendamaikan ! Sesuai Untuk 'Kaki Healing'

Terowong Guoliang yang terukir di tepian sepanjang pergunungan di China. Terowong ini juga, menghubungan kan laluan keluar kampung Guoliang melalui Pergunungan Taihang yang terletak di Huixian, Xinxian , Provinsi Henan China.

5 – Karakoram Highway, Pakistan

Kebanyakan filem Hindustan memilih Pakistan sebagai lokasi pengambaran.Jika anda pernah menonton cerita Hindustan “Bajrangi” salah satu filem yang di lakonkan di Pakistan. Cantik kan? seperti berada dia Switzerland.

Image result for Karakoram Highway, Pakistan 10 Jalanraya Dengan Pemandangan Terindah Untuk 'Roadtrip' Yang Mendamaikan ! Sesuai Untuk 'Kaki Healing'
Sumber : Paki Holic

6 – Combe Laval, Perancis

Terkenal dengan jalan yang sempit dan curam juga salah satu jalan yang paling terkenal antara St.Jean -en- Royans dan Col de la Machine. Ramai “cyclist” yang memilih laluan ini untuk menikmati permandangan yang indah.

Jalan Raya Yang Menjanjikan 'View' Terindah Untuk Kaki Roadtrip 5 10 Jalanraya Dengan Pemandangan Terindah Untuk 'Roadtrip' Yang Mendamaikan ! Sesuai Untuk 'Kaki Healing'
Sumber : The Inner Ring

7 – Great Ocean Road, Australia

Great Ocean Road adalah Warisan Kebangsaan Australia yang tersenarai sepanjang 243 kilometer di sepanjang pantai timur Australia di antara bandar-bandar Victoria di Torquay dan Allansford. Dibina oleh tentera antara 1919 dan 1932 dan didedikasikan kepada tentera yang dibunuh semasa Perang Dunia I, jalan itu adalah peringatan perang terbesar di dunia.

8 – A82 Road, Scotland

A82 adalah jalan di Scotland dari Glasgow ke Inverness melalui Fort William. Jalan raya Jalan raya ini menghampiri beberapa mercu tanda yang paling terkenal di Hinglands. A82 merupakan jalan kedua terpanjang di Scotland selepas jalan A9, dan menjanjikan permandangan yang indah sepanjang perjalanan.

Jalan Raya Yang Menjanjikan 'View' Terindah Untuk Kaki Roadtrip 6 10 Jalanraya Dengan Pemandangan Terindah Untuk 'Roadtrip' Yang Mendamaikan ! Sesuai Untuk 'Kaki Healing'
Sumber : Flickr

9 – St. Gotthard Pass, Switzerland

St. Gothard Pass adalah lalulan gunung di Alps yang melintasi Saints-Gotthard Massive dan menghubungkan Switzerland Utara dan Selatan dengan ketinggian 6860 meter. Dengan permandangan yang indah dan tenang, ramai pendaki gemar mendaki gunung ini.

Image result for St. Gotthard Pass, Switzerland 10 Jalanraya Dengan Pemandangan Terindah Untuk 'Roadtrip' Yang Mendamaikan ! Sesuai Untuk 'Kaki Healing'
Sumber : Brevet

10 – Oberalp Pass, Switzerland

Perlahankan kederaan anda dan nikmatilah setiap permandangan yang cantik dan perkampungan yang indah serta nyaman seperti ”fairy tale ” dalam cerita dogeng serta pemandangan laluan keretapi lama.

Image result for Oberalp Pass, Switzerland 10 Jalanraya Dengan Pemandangan Terindah Untuk 'Roadtrip' Yang Mendamaikan ! Sesuai Untuk 'Kaki Healing'
Sumber : Ketchdust

Sumber: msn

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram