15 kafe unik & instagrammable di sekitar selangor ! la fleur x uniqorn cafe jibby & co kueh le gardenz cafe the picnic table cafe the botanist tamarind square

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor !

Tag:
Dikemas Kini: 18 Januari 2023
Surga Route

Negeri Selangor sering terkenal dengan banyak tempat pelancongan yang menarik, tetapi bukan itu sahaja, Selangor juga mempunyai banyak kafe “hipster” atau “instagrammable” yang menawarkan pelbagai tema menarik dan unik. Antaranya seperti berikut:

La Fleur X Uniqorn Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe
Kredit Gambar : La Fleur x Unicorn Cafe

Petaling Jaya sentiasa terkenal dengan banyak kafe hipster dan unik. Salah satu kafe ialah kafe Le Fleur x Uniqorn dengan tema unicorn. Kafe ini dihiasi dengan cat merah jambu dan mainan unicorn menjadikan persekitaran cantik supaya pelanggan boleh mengambil gambar di kafe ini sambil menikmati kopi dan makanan. Maksud “La Fleur” ialah minuman panas seperti kopi, coklat panas, dan sebagainya. Manakala "Uniqorn" membayangkan tema unicorn pada konsep keseluruhan premis dan makanan mereka seperti wafel dan aiskrim.

Alamat: 01, E1, 02, Jalan Lagoon Selatan, Sunway Geo Avenue, 47500 Subang Jaya, Selangor

Jibby & Co

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co
Kredit Gambar : Jibby & Co

Jibby & Co Café terletak berhadapan dengan bangunan Empire Shopping Gallery Subang Jaya. Kafe yang estetik ini membuatkan anda seperti sedang berada di deretan kafe moden di Melbourne, Australia.

Kafe 2 tingkat ini adalah tempat yang sesuai untuk sesiapa yang gemar mengambil gambar dan fotogenik kerana lampu minimalis yang digantung di siling, tumbuhan pasu berwarna-warni, cermin kaca besar yang memantulkan cahaya semula jadi yang memberikan pencahayaan yang baik untuk gambar anda, ditambah pula dengan pelbagai hiasan makanan.

Alamat: Empire Shopping Gallery, Jalan SS 16/1, Ss 16, 47500 Subang Jaya, Selangor

Kueh

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh
Kredit Gambar : Kueh

Jika anda ingin menikmati kuih-muih tradisional Malaysia, apa kata datang ke Kueh Café dengan tema hidangan “kuih muih” atau pencuci mulut sebagai menu utama mereka yang terdiri daripada hampir 40 jenis kuih-muih tempatan. Kafe ini mempunyai 2 kawasan; di luar dan dalam yang berhawa dingin.

Kuih-muih yang berwarna-warni menarik minat pelanggan. Bukan sahaja pencuci mulut, Kueh Café juga menyajikan makanan tradisional lain seperti Laksam, Nasi Lemak, Nasi Hujan Panas, Lempeng, dan banyak lagi.

Alamat: No 6 Jalan Renang 13/26 Seksyen 13, Tadisma Business Park, 40100 Shah Alam, Selangor

Le Gardenz Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe
Kredit Gambar : Le Gardenz Cafe

Kafe ini dibuka pada tahun 2014 terletak di Balakong. Pelanggan boleh menikmati pelbagai makanan daripada hidangan utama hingga pencuci mulut. Kafe 3 tingkat ini mempunyai tema tersendiri. Ia dibina daripada kontena dan menampilkan seni dinding yang menarik di aras 1 hingga 2 dan tema alam semula jadi di aras 3. Le Gardenz Café biasanya penuh dengan pelanggan untuk acara peribadi seperti sambutan hari lahir dan banyak lagi.

Alamat: Jalan Kpb 5, Kawasan Perindustrian Balakong, 43300 Seri Kembangan, Selangor

The Picnic Table Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe
Kredit Gambar : Eat Drink KL

Dengan cuaca yang agak panas dan tidak menentu sepanjang tahun, selalu menjadi masalah untuk berkelah di Malaysia. Oleh itu, The Picnic Cafe dapat menyelesaikan masalah tersebut kerana kafe ini bertemakan suasana berkelah walaupun sebenarnya terletak di dalam bangunan.

Kafe ini direka bentuk dengan hiasan karpet rumput di mana pelanggan boleh duduk di atas lantai untuk menikmati makanan, dengan meja kayu, "sesi jamming" khas dan banyak lagi. Ia menawarkan menu yang lazat seperti sandwic ayam panggang keju, kek lapis, kek hirisan dan pelbagai minuman.

Alamat: 62A-G, The Strand, Kota Damansara The Strand, 21, Jalan PJU 5/21, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

The Botanist Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square
Kredit Gambar : The Botanist Cafe

Pengunjung yang menghabiskan masa di Cyberjaya boleh singgah di The Botanist, sebuah kafe 2 tingkat yang estetik dan cantik di mana hiasan perabot meja, dinding dan juga bingkai semuanya diperbuat daripada kayu.

Pokok-pokok semula jadi di luar kedai mewujudkan suasana yang damai. Dengan tema luaran dan dalaman yang berbeza, ia sesuai untuk pelanggan yang suka mengambil gambar. Botanist Cafe menyediakan menu seperti burger buatan sendiri, kek, kopi, jus buah-buahan dan banyak lagi dengan harga yang berpatutan.

Alamat: GP3A-03M, LEVEL 3M, Tamarind square, Persiaran Multimedia, 63000 Cyberjaya, Selangor

N16 Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16
Kredit Gambar : N16

Dikelilingi sawah padi, kafe unik ini terdiri daripada kontena dan bas antik lama yang diubah suai menjadi kafe. Pelanggan bukan sahaja boleh menikmati makanan tetapi juga pemandangan sawah padi.

Kafe N16 ini menyajikan menu seperti spageti, ayam goreng Korea, kek dan minuman. Selepas makan, pelanggan boleh mengambil gambar sawah padi dan juga bas antik. Mengambil masa yang agak lama jika perjalanan anda bermula dari Lembah Klang, bagaimanapun perjalanan anda pastinya berbaloi kerana persekitarannya yang cantik dan unik.

Alamat: Jalan Tali Air 4, Tanjong Karang, 45400 Sekinchan, Selangor

Block Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16
Kredit Gambar : Block Cafe

Block Cafe yang dibuka pada tahun 2018 ini menjadi tempat kegemaran ramai pelanggan untuk meluangkan masa di sini. Berkonsepkan minimalis moden yang cantik, sesuai untuk pelanggan bergambar di kafe ini sambil menikmati hidangan mereka.

Block Cafe ini menyediakan menu gabungan "Asia" dan "Barat". Kafe ini juga boleh memuatkan 50 orang pada satu masa untuk acara peribadi. Kepada pelanggan yang singgah di Block Cafe, jangan lupa untuk mencuba Ayam Penyet terkenal mereka yang digemari ramai pelanggan.

Alamat: No 59-G, Lorong Perusahaan Ringan 1, Kawasan Perusahan Ringan Seri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor

Backstreet Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16 block Cafe Backstreet Cafe
Kredit Gambar : Backstreet Cafe

Backstreet Café adalah salah satu kafe hipster di Kuala Langat. Dibuka pada tahun 2014, kafe ini dihiasi secara kreatif dengan seni buatan tangan dan menu ditulis di papan hitam dengan kapur. Jadi, pelanggan boleh mengambil gambar estetik sambil menikmati makanan mereka. Kafe ini menawarkan menu seperti pizza, burger ayam dengan kentang goreng, kopi dan banyak lagi.

Alamat: C-G-, Pekan 4, 19, Taman Seri Bayu Morib, Medan Seri pekan, 42700 Banting, Selangor

Denali & Pinnacles

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16 block Cafe Backstreet Cafe
Kredit Gambar : @nadiahahmd

Denali & Pinnacles Cafe yang luas terletak di Bangi. Kafe ini terletak di tingkat 1 bangunan di mana pelanggan boleh menikmati pemandangan yang indah pada waktu petang. Kafe berkonsepkan bohemian ini sesuai untuk mengambil gambar atau OOTD kerana temanya yang meriah.

Address: Lot 1-4, Tingkat 1, Pusat Perniagaan Seksyen 3, off, Jalan 3/70, Seksyen 3 Bandar Baru Bangi, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Provisions Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16 block Cafe Backstreet Cafe Denali & Pinnacles Cafe Provisions Cafe
Kredit Gambar : @babyliciuos

Provision Cafe ini dibuka dari jam 8 pagi hingga 6 petang sahaja. Sebaiknya datang pada waktu pagi kerana kafe ini menyediakan menu roti buatan sendiri seperti sandwic, roti bakar, pastri “sourdough” dan lain-lain. Dengan bahagian luar oren moden namun ringkas, ia sesuai untuk OOTD.

Alamat: 49, Jalan SS 22/23, Damansara Jaya, 47400 Petaling Jaya, Selangor

Tiny Baker In Pink

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16 block Cafe Backstreet Cafe Denali & Pinnacles Cafe Provisions Cafe
Kredit Gambar : Tiny Baker In Pink

Kafe ala Korea ini sangat sesuai untuk pelanggan datang meluangkan masa sambil bergambar kerana hiasannya yang ringkas dan estetik di setiap sudut. Kafe ini menyediakan menu kek berhias yang menarik dan bergaya dengan pelbagai corak, warna dan hiasan. Kafe ini juga menyediakan ruang untuk majlis hari jadi dan acara peribadi.

Alamat: C58-2, Jalan PJU 5/21, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

Tujoh Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16 block Cafe Backstreet Cafe Denali & Pinnacles Cafe Provisions Cafe Tiny Baker In Pink Tujoh Cafe
Kredit Gambar : Tujoh Cafe

Tujoh Cafe terletak di Seksyen 17, Petaling Jaya. Ia dilengkapi dengan dua ruang dalaman yang berbeza. Seni bina dan hiasan kafe direka dengan perabot bergaya dan klasik termasuk koleksi televisyen dan radio vintaj, pokok hijau, poster, lukisan hitam putih moden dan gabungan lampu gantung. Latar belakang yang subur serta tembusan cahaya matahari dari luar menjadikan Kafe Tujoh ini lebih menarik dari pelbagai sudut untuk gambar media sosial.

Alamat: 617, Jalan 17/10, Seksyen 17, 46400 Petaling Jaya, Selangor

Bukku Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16 block Cafe Backstreet Cafe Denali & Pinnacles Cafe Provisions Cafe Tiny Baker In Pink Tujoh Cafe
Kredit Gambar : Bukku Cafe

Dengan hiasan dalaman Jepun yang minimalis dan estetik, kafe ini merupakan tempat yang sangat cantik untuk pelanggan menjamu selera. Nama kafe "Bukku" kerana bahagian dalam kafe ini dihiasi dengan buku. Jika anda singgah ke kafe ini, jangan lupa untuk mencuba “Salted Egg Croissant”, “Almond Tiramisu” dan “Burnt Cheesecake” yang sering menjadi sebutan orang ramai.

Alamat: No.1, Jalan Singgahsana 4A/KU5, Bandar Bukit Raja, 41050 Klang, Selangor

Tuah Cafe

15 Kafe Unik & Instagrammable Di Sekitar Selangor ! La Fleur X Uniqorn Cafe Jibby & Co Kueh Le gardenz Cafe The Picnic table Cafe The Botanist Tamarind Square N16 block Cafe Backstreet Cafe Denali & Pinnacles Cafe Provisions Cafe Tiny Baker In Pink Tujoh Cafe Bukku Cafe Tuah Cafe
Kredit Gambar : Tuah Cafe

Kafe berkonsep kasual ini terkenal dengan kepelbagaian menu dari makanan hingga minuman. Jika anda singgah ke kafe ini, jangan lupa mencuba hidangan makanan Barat istimewa mereka iaitu Trip Platter yang terdiri daripada gabungan kepak ayam, bebola daging lembu dan kentang goreng yang berbaloi dengan rasanya. Selain itu, terdapat juga pelbagai perisa kopi Frappuccino seperti Cookies & Cream, Black Forest dan banyak lagi.

Alamat: No20, Jalan 7/1c, Seksyen 7 Bandar Baru Bangi, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

0 0 votes
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Berkaitan

Cerita Popular

Komen Terkini di SurgaRoute.Com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram