tapak unesco di malaysia

5 Lokasi Di Malaysia Yang Mendapat Pengiktirafan UNESCO

Dikemas Kini: 23 Ogos 2023
Surga Route

Setiap negara mempunyai sejarahnya yang tersendiri termasuklah Malaysia. Tahukah anda, Malaysia mempunyai 3 lokasi yang mendapat pengiktirafan UNESCO sebagai warisan dunia. 3 lokasi terbabit adalah seperti di bawah:

1 – Melaka

Melaka merupakan bandar bersejarah di Selat Melaka yang telah berkembang selama 500 tahun sebagai pusat perdagangan antarabangsa. Ini membuatkan Melaka menjadi tempat pertukaran budaya antara Timur dan Barat.

Pengaruh Asia dan Eropah telah memberi kesan kepada pembangunan bandar-bandar warisan dengan pengaruh kepelbagaian budaya antara bangunan, gereja, dataran, kubu pemerintahannya, pelbagai festival ibadah dan keagamaan, tarian, kostum, seni dan muzik, makanan, dan kehidupan seharian.

Melaka menunjukkan tahap awal sejarah ini yang berasal dari kesultanan Melayu abad ke-15 dan ketika zaman penjajahan Portugis dan Belanda bermula pada awal abad ke-16.

2 – Georgetown

image 2 3

Bandaraya Bersejarah Georgetown telah mendapat status tapak warisan dunia UNESCO pada 2008. Menurut UNESCO, bandar itu mewakili contoh luar biasa bandar perdagangan pelbagai budaya di Asia Tenggara, hasil daripada pertukaran perdagangan dan tamadun pengaruh Melayu, Cina, India dan Eropah.

Ia meliputi kawasan seluas 109.38ha yang dibatasi oleh Selat Melaka di timur laut tanjung Pulau Pinang, Lorong Love (Love Lorong) di utara-barat dan Gat Lebuh Melayu, Lorong Carnarvon dan Lebuh Carnarvon di sudut barat daya. Terdapat lebih daripada 1,700 bangunan bersejarah dalam Zon Teras ini dijajarkan di empat jalan utama Pengkalan Weld, Lebuh Pantai, Jalan Masjid Kapitan Keling dan Lorong Love, serta beberapa jalan berserenjang di Jalan Tun Syed Sheh Barakbah, Lebuh Light, Lebuh Bishop, Lebuh Gereja, Lebuh China, Lebuh Pasar, Lebuh Chulia, Lebuh Armenian dan Lebuh Acheh.

image 2 2

Zon Teras dilindungi oleh Zon Penampan seluas 150.04ha (tidak termasuk penampan laut), dibatasi oleh kawasan laut di sekitar pelabuhan, Jalan Dr Lim Chwee Leong dan Gat Jalan Prangin di sudut barat daya dan Jalan Transfer di utara -sudut barat.

3 – Taman Negara Kinabalu Sabah

Taman Negara Kinabalu di Negeri Sabah di hujung utara pulau Borneo, juga salah satu daripada kawasan yang diwartakan sebagai warisan dunia UNESCO.

Terletaknya Gunung Kinabalu (4.095 m) sebagai gunung tertinggi di Asia Tenggara, Kinabalu ditetapkan sebagai Pusat Kepelbagaian Tumbuhan untuk Asia Tenggara dan sangat kaya dengan spesies dengan contoh flora dari Himalaya, China, Australia, Malaysia, serta flora pan-tropika.

5 Lokasi Di Malaysia Yang Mendapat Pengiktirafan UNESCO 4
Sumber Foto: Agoda

4 – Lembah Lenggong

Dianggap sebagai salah satu tapak arkeologi paling berharga di Semenanjung Malaysia di mana salah satu tulang manusia tertua iaitu Orang Perak atau Perak Man pernah dijumpai. Tulang rangka Perak Man telah dijumpai pada 1991 di dalam Gua Gunung Runtuh terletak di Bukit Kepala Gajah, di Lembah Lenggong, Hulu Perak.

Selain itu, ahli arkeologi juga telah menemui manusia prasejarah dengan sejarah lebih dari 180 juta tahun. Ini adalah salah satupenemuan terbesar manusia prasejarah di benua Asia.

Setelah penemuan tulang di Perak, pihak berkuasa telah membina Muzium Lembah Lenggong di mana pengunjung boleh mempunyai pemahaman yang lebih mendalam mengenai latar belakang muzium sejarah.

5 Lokasi Di Malaysia Yang Mendapat Pengiktirafan UNESCO 5
Sumber Foto: Orang Perak

5 – Taman Negara Mulu

Taman Negara Gunung Mulu adalah taman negara di Miri, Sarawak, Malaysia. Taman ini terkenal dengan gua-gua, kawasan karst tropika yang paling banyak dikaji di dunia dan ekspedisi yang dibuat untuk kajian hutan-hujan di sekitarnya antaranya ialah Ekspedisi Royal Geographical Society pada tahun 1977-1978, Ekspedisi terbabit menyaksikan lebih dari 100 saintis di lapangan selama 15 bulan. Ini memulakan siri lebih dari 20 ekspedisi yang kini dinamakan Mulu Caves Project.

Di taman ini terletaknya Gunung Mulu dengan puncak batu pasir setinggi 2.377 m. Sekurang-kurangnya 295 km gua memberikan pemandangan yang menakjubkan dan merupakan rumah bagi berjuta-juta burung walit gua dan kelawar serta mengandungi tujuh belas zon tumbuh-tumbuhan, menunjukkan sekitar 3.500 spesies tumbuhan vaskular.

5 Lokasi Di Malaysia Yang Mendapat Pengiktirafan UNESCO 6
Sumber Foto: Nyobain
0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram