85 tempat menarik di alor setar

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023]

Dikemas Kini: 15 Disember 2023
Surga Route

Merancang untuk bercuti di Bandaraya Alor Setar dan kawasan sekitarnya ? Ini dia kami senaraikan antara 85 tempat menarik, aktiviti yang anda boleh lakukan dan paling penting 'port' makan best anda wajib pergi sepanjang berada di Alor Setar dan kawasan sekitar !

Menara Alor Setar

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview

Menara Alor Setar merupakan salah satu tumpuan para pelancong di Kedah. Menara Alor Setar merupakan salah satu mercu tanda yang terkenal di Alor Setar, yang tersergam di kaki langit bandar setinggi 165.5 meter.

Menara perhubungan ini merupakan yang ke-19 tertinggi di dunia, dan bangunan tertinggi di Alor Setar. Pemandangan di seluruh Alor Setar dapat dilihat di atas menara ini.

BACA : HARGA TIKET MASUK KE MENARA ALOR SETAR. TERBARU DAN KEMASKINI 2023

 • Alamat : Menara Alor Setar, Lot 99, Darul Aman Hwy, Bandar Alor Setar, 05100 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 9:00 a.m – 10:30 p.m Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Star View Menara Alor Setar

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview

'Star View' pula adalah bilik kaca yang dibina pada ketinggian 105 meter dengan kos RM20 Juta. Orang ramai yang mengunjungi Menara Alor Setar berpeluang menyaksikan keindahan dan pemandangan bandar raya ini melalui bilik kaca tersebut.

Pembinaan bilik kaca itu diilhamkan daripada kejayaan dua bilik kaca yang terdapat di Menara Kuala Lumpur.

Terdapat dua bilik kaca berwarna hijau dan kuning di Menara Alor Setar yang melambangkan warna ikonik Kedah dibina dengan lantai kaca bersaiz empat meter persegi pada ketinggian 105 meter yang membolehkan pengunjung menikmati keindahan Alor Setar.

BACA : HARGA TIKET MASUK KE MENARA ALOR SETAR. TERBARU DAN KEMASKINI 2023

'Bilik kaca pertama atau Star View 1 yang berwarna hijau membolehkan pengunjung melihat keindahan panorama sawah padi dengan keindahan Gunung Keriang, manakala menerusi Star View 2 yang berwarna kuning pengunjung boleh melihat bangunan ikonik dan bersejarah seperti Masjid Zahir, Balai Besar, Balai Nobat serta pemandangan sejauh ke Pulau Langkawi.

Setiap bilik kaca itu dapat menampung enam hingga sepuluh orang dalam satu masa dan setiap seorang hanya dibenarkan berada di dalamnya selama dua minit sahaja bagi membolehkan pengunjung lain turut mendapat peluang merasai pengalaman itu.

Pihak Menara Alor Setar juga telah menyediakan beberapa kemudahan lain seperti ruang menunggu dan lif hidraulik bagi memberi keselesaan kepada pengunjung yang ingin merasai pengalaman itu.

 • Alamat : Menara Alor Setar, Lot 99, Darul Aman Hwy, Bandar Alor Setar, 05100 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 9:00 a.m – 10:30 p.m Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Starsky Restaurant & Lounge

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview

Starsky Restaurant & Lounge adalah restoran berputar yang pertama & satu-satunya di Alor Setar, Kedah.

Anda boleh menikmati pelbagai hidangan lazat pada ketinggian 94 meter di atas paras laut, terutamanya di waktu senja, dengan pemandangan matahari terbenam yang indah di sebelah barat menara.

Sesuai sangat bagi anda yang ingin menikmati sajian istimewa bersempena hari jadi, ulang tahun perkahwinan, dan sebagainya.

Alamat : Menara Alor Setar, Lot 99, Darul Aman Hwy, Bandar Alor Setar, 05100 Alor Setar, Kedah
Waktu Operasi : 9:00 a.m – 10:30 p.m Setiap Hari
Tempahan : Whatsapp Disini / 012-387 4515
Lokasi Google Maps : Klik Disini

Kafe Móara 

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe

Salah satu kafe paling cantik di Alor Setar dengan konsep minimalis. Kalau suka bergambar, memang wajib datang sebab ada banyak spot menarik.

Kesemua umur boleh datang sebab ada pelbagai sajian dihidangkan dari Asia sehingga Barat. Mula dari sarapan hingga tengah malam.

 • Alamat : Kafe Móara, 2176 G, Taman Tunku Habsah, Jalan Kanchut, Alor Setar, Malaysia
 • Waktu Operasi : 8:00AM - 11:30PM (Setiap Hari) | Rehat Solat Jumaat 12.30pm - 2.30pm
 • Hubungi : 012-307 7506
 • Lokasi Google Maps : Klik disini

Nasi Kandar Yasmeen

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen

Walau Negeri Kedah tak banyak restoran nasi kandar seperti Pulau Pinang, tetapi nasi kandar di Kedah sebenarnya antara yang terbaik.

Restoran ini dah lama ada, boleh kata legend juga lah. Disini hanya ada nasi kandar. Lauk Nasi kandar pun tidak mempunyai banyak pilihan. Walau lauk tak banyak pilihan tapi yang menjadi "killer" ialah ayam goreng dan kuah campurnya, memang terbaik.

 • Alamat : Nasi Kandar Yasmeen, 684-685, Jalan Bakar Bata, Kampung Lubok Peringgi, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 5 Petang - 4 Pagi (Setiap hari)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Nasi Lan Peruda

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda

Mula beroperasi sekitar tahun 1982 lagi, tidak keterlaluan jika kami katakan yang Nasi Lan Peruda ini memang ‘legend’ Nasi Kandar di Kedah! Hari demi hari ada sahaja pelanggan yang berpusu-pusu memenuhi gerai Nasi Lan Peruda, sampai ada yang berebut tempat duduk dan tempat parkir!

Antara menu yang cukup laku di gerai Nasi Lan Peruda ini ialah nasi kandar yang dihidangkan bersama lauk sambal sotong.

Dihidangkan bersama nasi yang berwarna kuning, sambal sotong yang besar, segar dan pedas, kuah campur yang disediakan menggunakan rempah ratus rahsia yang menjadi pelengkap rasa, menu ini cukup berbaloi dengan harganya. Melihat gambarnya sahaja sudah cukup untuk buat anda terliur, inikan menjamah menu yang enak ini sendiri !

Restoran ini turut mempunyai cawangan di luar Kedah dengan namanya 'Nasi Lan Kedah', tetapi menikmati hidangan ini di tempat asalnya pasti memberi pengalaman berbeza.

 • Alamat : Nasi Lan Peruda, Kompleks Peruda Baru, 05200 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 7AM-2PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Nasi Lemak Royale

Nasi lemak royale sangat terkenal di Alor Setar.

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale

Banyak restoran-restoran nasi lemak royale yang ada disekitar Alor Setar. Antaranya adalah Nasi Lemak Royale Hijau Kuning, Nasi Lemak Royale Jalil Nasi Lemak Royale Tepi Istana. Anda boleh mencuba mana-mana yang berkenan, atau nak cuba ketiga-tiganya lagi bagus hehe.

Nasi lemak royale ni sama dengan nasi kandar. Cuma untuk Nasi lemak Royale ini, mereka menggunakan nasi lemak kuning.

Unik dari Alor Setar. Terdapat cawangan di kawasan selain Kedah. Misalnya di Lembah Klang tetapi jika anda mencari yang tulen semestinya dari Alor setar.

Warung Klasik

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik

Sesuai dengan nama warung yang diberi, tentunya hidangan disini menyajikan pelbagai jenis masakan tradisional kegemaran orang Kedah yang klasik dan asli.

Hidangan popular disini ialah ubi kayu rebus dan juga lempeng atau disebut sebagai pek nga kelapa yang dimakan bersama gulai ikan temenung. Orang sini panggil Pek Nga Ikan Sekoq !

 • Alamat : Warung Klasik, Jalan Kangar - Alor Setar, Kampung Padang Lalang, 06250 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 7:30AM-1PM (Tutup:Rabu)
 • Hubungi : 011-2414 7428
 • Lokasi Google Maps : Klik disini

Balai Besar

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar

Balai Besar yang terletak di tengah-tengah Bandaraya Alor Setar merupakan sebuah balairung seri atau balai penghadapan yang dibina oleh Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu'adzam Shah II (1710 – 1778) pada tahun 1735 dan berfungsi untuk mengendalikan upacara rasmi raja-raja dan kerajaan.

Dua orang Sultan Kedah yang pernah ditabalkan secara rasmi di Balai Besar ini ialah Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah II, Sultan Kedah ke-22 (1804-1845) pada tahun 1805 dan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, Sultan Kedah ke-27 (1958-2017) pada 20 Februari 1959.

Kedudukan Balai Besar di tengah-tengah Bandaraya Alor Setar dianggap sangat strategik kerana ia dikelilingi oleh banyak bangunan dan monumen bersejarah yang lain seperti Muzium Diraja Kedah, Galeri Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Balai Nobat, Balai Seni Negeri dan juga Masjid Zahir.

Bangunan ini dibina dengan gabungan keindahan senibina dan mempamerkan kehalusan kerja-kerja seni pertukangan yang mengagumkan. Dengan menggunakan kayu cengal emas dalam pembinaan tersebut, telah membuktikan kehalusan dan kesenian pertukangan kayu Melayu. Struktur bangunan ini mempunyai ukiran berwarna keemasan dan cermin yang diimport dari China pada bumbungnya.

Balai Besar mempunyai sejumlah 42 tiang utama yang diperbuat daripada kayu keras yang masih kukuh sehingga hari ini. Balai ini dibina dengan menggunakan bahan kayu untuk tiang, atap dan lantai.

Balai ini pernah mengalami kemusnahan ekoran serangan Thai dalam Perang Musuh Bisik 1821,menjadikan dataran Balai Besar sebagai tapak pertempuran yang amat dahsyat ketika itu.

Semasa pemerintahan Sultan Abdul Hamid Halim Shah (1882 - 1743), bangunan ini telah dibina semula pada tahun 1896. Kerja-kerja pembinaannya diketuai oleh Muhammad bin Lebai Tambi seorang arkitek dari Jabatan Kerja Raya Kedah bagi menyediakan balai ini untuk majlis perkahwinan lima orang putera dan puteri raja pada tahun 1904.

Sehingga kini, Balai Besar masih lagi digunakan dalam beberapa adat istiadat istana. Misalnya, dalam Istiadat Letak Kerja sempena pertabalan KDYMM Al Aminul Karim Al Sultan Salehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah sebagai Sultan Kedah Ke-29 pada 20 September 2018 selepas Almarhum Sultan Abdul Halim Mua'dzam Shah mangkat pada 12 September 2017.

Mengimbau kembali pada tahun 1956, apabila balai ini telah digunakan dalam Istiadat Letak Kerja Sempena Perkahwinan Diraja iaitu Sultan Abdul Halim Mua'dzam Shah dengan Sultanah Bahiyah, puteri Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Abdul Rahman Muhammad. Ayahanda Sultanah Bahiyah pernah menjadi Yang Dipertuan Agong Pertama Malaysia.

Keunikan bangunan ini telah menjadi bukti pemerintahan sultan terdahulu yang penuh berdaulat dalam sumpah dan titah demi menjaga kemaslahan rakyat negerinya. Setiap peristiwa yang berlaku di sekitar kawasan balai ini akan menjadi ikhtibar dan pedoman buat rakyat Kedah terutama sekali buat nenek moyang yang syahid mempertahankan tanah negeri ini daripada penjajahan.

Bagaimanapun, Balai Besar ini tidak dibuka kepada masyarakat umum, jadi anda hanya boleh melihat dan bergambar dari luar pagar sahaja.

 • Alamat : Balai Besar, Bandar Alor Setar, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Dataran Sungai Raja

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja

Dataran Sungai Raja ialah kawasan rekreasi dan siar kaki sepanjang 1.5 Kilometer yang menghubungkan kawasan komersial dan kawasan sejarah di sekitar Dataran Masjid Zahir, Balai Seni dan sebagainya.

Siar kaki ini mesra Orang Kurang Upaya dan lebih menarik ia memaparkan nama 28 Mukim di dalam negeri Kedah.

Masjid Zahir

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir

Masjid Zahir atau juga dikenali sebagai Masjid Zahrah merupakan Masjid Negeri Kedah. Ia juga dikenali sebagai Masjid Raja kerana ia merupakan masjid Diraja dan terletak di perkarangan Istana Pelamin.

Masjid bersejarah ini terkenal dengan ciri kubah hitam pada satu kubah utama dan lima kubah lebih kecil, yang melambangkan lima rukun Islam.

Sejarah Pembinaan Masjid Zahir Bermula Pada Tahun 1735 Iaitu Melalui Tapak Asal Yang Dibina Dengan Sebuah Masjid Yang Dikenali ‘Masjid Lama’. Masjid Lama Ini Telah Dibina Di Zaman Pemerintahan Al-Marhum Sultan Muhammad Jiwa Zainal Alidin II Yang Juga Dikenali Sebagai Marhum Kota Setar. Masjid Ini Telah Dibina Di Atas Perkuburan Perwira Islam Yang Mati Syahid Semasa Siam Melanggar Kedah.

Senibina Masjid Lama Itu, Adalah Senibina Melayu Yang Berbumbung Atap Nipah Dan Diperbuat Daripada Kayu. Reka Bentuk Masjid Ini Seperti Masjid Kampung Laut Di Kelantan. Masjid Pengkalan Kakap Di Kuala Muda, Kedah Dan Masjid Ulu Melaka, Langkawi. Masjid Lama Hanya Boleh Dimuat Ahli Jemaah Seramai 600 Orang Sahaja. Disebabkan Penduduk Yang Semakin Meningkat Dan Raja Inginkan Sebuah Masjid Yang Cantik, Maka Kerja-Kerja Pembinaan Masjid Baru Dijalankan Dan Masjid Lama Dipindahkan Ke Alor Merah Pada Tahun 1912.

Pemilihan Kawasan Itu Untuk Didirikan Sebuah Masjid Pada Zaman Awalnya Adalah Dipengaruhi Oleh Beberapa Faktor. Di Samping Pembinaan Masjid, Sultan Juga Telah Membina Istana Yang Berdekatan Dengan Masjid Iaitu Istana Kuning Atau Istana Pelamin.

Konsep Membina Istana Berdekatan Dengan Tempat Ibadat Iaitu Masjid Merupakan Konsep Asas Dalam Sesebuah Pemerintahan Itu. Ini Bertujuan Bagi Memudahkan Baginda Sultan Berulang-Alik Ke Masjid Setiap Kali Menunaikan Solat. Tambahan, Masjid Adalah Yang Termasuk Dalam Elemen Istiadat Pertabalan Diraja. Contohnya Sultan Muhammad Jiwa Apabila Ditabalkan Menjadi Sultan Di Balai Besar, Baginda Akan Menaiki Gajah Menuju Ke Masjid Untuk Sembahyang. Jadi Kombinasi Di Antara Istana, Masjid Dan Balai Besar Adalah Bertepatan Dengan Sesuatu Upacara Diraja Yang Dijalankan.

Sebagai Ibu Negeri, Masjid Perlukan Khidmat Dari Mufti Dan Kadi Besar Bagi Menjalankan Sesuatu Perkara Yang Berlandaskan Hukum Agama. Oleh Itu, Terdapat Pertalian Yang Rapat Di Antara Sultan Dengan Golongan Alim Ulama’ Dalam Merujuk Sesuatu Perkara. Jadi, Masjid Amat Perlu Didirikan Berdekatan Dengan Istana Sultan. Adanya Sungai Kedah Yang Berhampiran Dengan Kawasan Masjid Memudahkan Penduduk Di Sekitarnya Datang Bersembahyang. Ini Kerana Sungai Pada Suatu Ketika Dahulu Alat Pengangkutan Yang Utama Disamping Memudahkan Para Jemaah Mengambil Wuduk.

image 2 11

Berdasarkan Beberapa Kelebihan Yang Terdapat Di Tapak Asal, Maka Pada Hari Isnin 11hb. Mac 1912 Bersamaan 22 Rabiul Awal 1330H, Masjid Zahir Pun Telah Dibina Bagi Menggantikan Masjid Lama. Masjid Ini Dibina Atas Daya Usaha YTM Al Marhum Tunku Mahmud Ibni Almarhum Sultan Ahamad Tajuddin Mukarram Syah, Yang Menjadi Yang Dipertua Majlis Mesyuarat Negeri Ketika Itu.

Pembinaan Masjid Ini Dilakukan Ketika Baginda Memangku Tugas Paduka Kekandanya, Almarhum Sultan Abdul Hamid Syah. Pada Tahun 1912 Masjid Ini Dikenali Sebagai Masjid Diraja Dan Masjid Ini Secara Rasminya Telah Dibuka Pada Tahun 1915. Pada Tahun 1955 Barulah Masjid Ini Diiktiraf Sebagai Masjid Negeri. Oleh Itu, Masjid Zahir Ialah Masjid Negeri Yang Pertama Dibina Di Negeri Kedah.

Reka bentuk masjid ini diilhamkan daripada Masjid Azizi di Bandar Langkat, Sumatera Utara. Ia dihiasi lima kubah utama sebagai lambang lima Rukun Islam.

Upacara perasmiannya dilakukan pada hari Jumaat, 6 Zulhijjah 1333H (15 Oktober 1915) oleh DYMM Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Tunku Mahmud telah membaca khutbah Jumaat sementara baginda Sultan Abdul Hamid Shah mengimamkan solat Jumaat.

image 2 12

Masjid Zahir mempunyai keluasan tapak kira-kira 124,412 kaki persegi. Dewan tengahnya (Dewan Solat) berukuran 62 x 62 kaki persegi dan dikelilingi oleh beranda berukuran 8 kaki lebar dengan 4 anjung yang setiap satunya terdapat sebuah kubah. Pembinaan masjid ini mengambil masa selama 3 tahun.

Penggantian Masjid Lama Dengan Masjid Zahir Menjadikan Negeri Kedah Antara Negeri Yang Mempunyai Masjid Tercantik Dan Tertua Di Samping Ciri-Ciri Yang Lain. Lebih Menarik Lagi Ialah Pembinaan Masjid Ini Adalah Hasil Usaha Seorang Sultan Yang Ingin Mengembangkan Syiar Islam Di Negeri Kedah.

Terdapat Suatu Keunikan Mengenai Asal Usul Nama Masjid Ini. Masjid Ini Diberi Nama Masjid Zahir Semasa Pemerintahan Sultan Abdul Hamid Syah Dan Tunku Mahmud Pada Tahun 1915M. Menurut Arabic – English Dictionary, Zahhar Bermaksud Penjual Bunga, Zahirun Ialah Bekas Bunga, Azhara Berbunga Dan Zahra’u Bererti Berkilau-Kilauan Atau Bersinar. Dari Pengertian Yang Diberikan Boleh Dibuat Kesimpulan Bahawa Perkataan ‘Zahir’ Terbit Daripada Perkataan-Perkataan Di Atas Yang Melambangkan Bunga Sebagai Suatu Yang Cantik. Di Antara Zahir Dan Azhar Mempunyai Talian Yang Membawa Meksud ‘Putih’ Iaitu Kebersihan Atau Kesucian

Di belakang Masjid Zahir, terdapat Kompleks Bangunan Mahkamah Syariah dan Pusat Pendidikan Asas Kanak-Kanak. Masjid ini merupakan antara mercu tanda seni bina negeri Kedah dan antara masjid tercantik di Malaysia.

 • Alamat : Masjid Zahir, Jalan Kampung Perak, Bandar Alor Setar, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Dataran Medan Bandar

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar

Dataran Medan Bandar terletak di hadapan Masjid Zahir, Balai Seni Negeri Kedah dan beberapa lagi bangunan ikonik di Alor Setar.

Ia seringkali dijadikan kawasan rekreasi oleh warga Alor Setar terutamanya pada waktu malam disebabkan lokasi lapang dataran ini yang terletak strategik di tengah Bandaraya Alor Setar

Pada bulan Ramadhan, lokasi ini turut meriah apabila orang ramai seringkali membanjiri kawasan ini bagi mendapatkan suasana iftar secara beramai-ramai.

Buat pelancong, anda perlu ke sini untuk bergambar dengan 'Signage' tulisan 'Alor Setar' menandakan anda sudah sampai disini !

Balai Seni Negeri Kedah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi

Balai Seni Negeri Kedah terletak di tengah-tengah Medan Budaya, Alor Setar.. Senibina bangunan Balai Seni negeri Kedah ini banyak dipengaruhi oleh senibina Roman sama dengan bangunan yang terdapat di "Temple of Fortune Rivals".

Balai Seni negeri Kedah dibina pada tahun 1912 dan telah digunakan sebagai Mahkamah Tinggi sebelum ditukar menjadi pejabat kepada beberapa jabatan kerajaan negeri. Pada 25 Julai 1983, bangunan ini telah diisytiharkan sebagai Balai Seni Negeri Kedah Darul Aman oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku Haji Abdul Halim Mu’adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah.

Pada tahun 1983, bangunan ini telah dirasmikan sebagai Balai Seni. Bangunan ini merupakan bangunan Pejabat Kerajaan moden yang terawal dibina di Bandar Alor Star. Ketua pembinaannya ialah Muhammad bin Lebai Tambi, arkitek dari Jabatan Kerja Raya Negeri Kedah. Pembinaannya bermula pada 21 Januari 1893 (4 Rejab 1310). Setelah siap pada tahun 1893, beliau dipertanggungjawabkan membaik-pulih bangunan Balai Besar.

Bangunan moden yang bercirikan senibina timur dan barat ini pada mulanya dijadikan Mahkamah Besar dan telah dirasmikan oleh Sultan Abdul Hamid Shah. Sewaktu upacara perkahwinan lima orang putera-puteri baginda berlangsung selama tiga bulan (Jun hingga September 1904), bangunan ini ditutup untuk dijadikan Dewan Jamuan Khas untuk VIP.

Pada tahun 1912, beberapa jabatan telah ditempatkan di sini seperti Pejabat Tuanku Sultan, Pejabat Perbendaharaan dan Audit serta Penasihat British. Menjelang tahun 1914, kebanyakan jabatan itu berpindah ke Bangunan Wan Muhammad Saman. Bangunan ini diduduki pula oleh Jabatan Kerja Raya, Jabatan Parit dan Tali Air (Saliran).

Sempena perayaan menyambut Jubli Perak pemerintahan KDYMM Tuanku Sultan Haji Abdul Halim Mu'adzam Shah (1958-1983), bangunan ini dijadikan Balai Seni Negeri yang dirasmikan oleh baginda pada 25 Julai 1983

Kini, Balai Seni negeri Kedah merupakan nadi kepada semua aktiviti-aktiviti kebudayaan dan seni dalam Negeri dan ia diurus oleh Lembaga Muzium Negeri.

Balai Seni Negeri menghimpunkan koleksi-koleksi hasil seni khasnya anak tempatan Kedah iaitu golongan pelukis veteren dan pelukis muda yang diantaranya telah berjaya mencipta nama hingga ke peringkat antarabangsa. Selain Seni Lukis, Seni Ukiran Kayu dan Seni Khat juga turut dipamerkan.

 • Alamat : Balai Seni Negeri Kedah, Bandar Alor Setar, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 9AM-5PM Setiap Hari | Rehat Solat Jumaat 12:30PM-2PM
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Muzium Diraja Kedah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah

Muzium Diraja ialah sebuah muzium yang diasaskan pada 25 Julai 1983 di Alor Star, Kedah, Malaysia.

Lokasinya mungkin agak tersorok, di belakang Balai Besar Alor Setar yang pernah menyaksikan beberapa peristiwa besar negeri Kedah mahupun Malaysia amnya. Ia juga terletak berdekatan dengan beberapa mercu tanda Alor Setar yang lain seperti Masjid Zahir, Galeri Sultan Abdul Halim, Balai Nobat dan Balai Seni Negeri Kedah.

Muzium Diraja ini sebenarnya adalah sebuah bangunan istana lama, iaitu "Istana Kota Setar" yang dibina pada tahun 1732. Istana ini pernah didiami oleh beberapa orang Sultan Kedah serta tentera Jepun ketika perang dunia kedua. Pelbagai nama lain diberikan seperti Istana Kota Setar, Istana Mak Wan Besar, Istana Pelamin atau Rumah Pelamin.

Istana Ini siap dibina pada tahun 1735 ketika pembukaan Alor Setar sebagai pusat pentadbiran Negeri Kedah yang ke-8 oleh Almarhum Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu’adzam Shah II (1710-1778).

Istana ini telah dibaik pulih dan dijadikan Muzium Diraja dan dirasmikan Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Tunku Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah pada 1983.

Muzium Diraja dibuka setiap hari dari pukul 9.00 pagi hingga 4.50 petang. Kemasukan adalah percuma. Beberapa bilik masih dikekalkan dalam keadaan yang tepat sama dengan keadaan semasa Sultan dan kerabat diraja bersemayam di sini.

 • Alamat : Muzium Diraja Kedah, Medan Bandar, Kedah, 05400 Alor Setar
 • Waktu Operasi : 9AM-4:50PM (Setiap Hari)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Galeri Sultan Abdul Halim

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah

Galeri Sultan Abdul Halim terletak di kawasan Medan Bandar Alor Setar, Kedah. Dahulu galeri ini merupakan Mahkamah Tinggi Alor Star.

Namun, ia diubah suai pada tahun 2007 untuk dijadikan sebuah galeri sempena Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, Sultan Negeri Kedah Darul Aman ketika itu.

Orang ramai dapat mengenali lebih mendalam lagi mengenai peribadi Sultan Abdul Halim, hobi dan Kesultanan Kedah jika mengunjungi galeri ini.

Galeri Sultan Abdul Halim memiliki himpunan hampir 2,000 barangan koleksi peribadi Sultan Kedah. Yang turut dipamerkan ialah dokumen rasmi, pakaian istana dan hiasan termasuk carta yang menunjukkan susur galur keluarga DiRaja Kedah bermula dari 1136 sehingga masa kini.

 • Alamat : Galeri Sultan Abdul Halim, Medan Bandar, Jalan Raja, 05100 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 9AM-5PM (Sabtu) | 10AM-5PM (Ahad-Khamis) } Tutup (Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Balai Nobat

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah

Balai Nobat adalah antara bangunan paling awal mula didirikan di Bandar Alor Setar menjelang pembukaan Bandar Alor Setar pada tahun 1735 oleh Sultan Muhammad Jiwa Zainal Adilin Mu'adzam Shah II, Sultan Kedah ke-19 (1710-1778). Ia merupakan sebuah bangunan yang menyimpan alat-alat muzik Nobat ketika ianya tidak digunakan. Reka bentuk Balai Nobat yang asal tidak dapat dikenal pasti tetapi jelas ia diperbuat daripada kayu.

Antara bangunan terawal lain yang dibina bersama dengan Balai Nobat ketika itu adalah seperti Istana Kota Setar, Balai Besar, Masjid Negeri, dan lain-lain.

Pada Zaman Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Shah, Sultan Kedah ke-24 (1854-1879), Balai Nobat yang baharu setinggi lima tingkat telah dibina. Seluruh bangunan ini dibina daripada kayu dan beratapkan zink.

Pada zaman Sultan Abdul Hamid Halim Shah, Sultan Kedah ke-26 (1882-1943), bangunan baharu diperbuat daripada batu dan logam. Rekabentuknya sama seperti binaan kayu sebelumnya. Ia mempunyai tiga tingkat dan kubah yang terletak di kemuncaknya mencerminkan unsur keIslaman seperti pada binaan masjid. Bangunan baru ini siap dibina pada tahun 1906.

Pada hari ini, Balai Nobat Kedah dijadikan tempat menyimpan alat-alat muzik Nobat Diraja Kedah yang hanya dimainkan pada upacara-upacara Diraja seperti istiadat pemasyhuran, pertabalan, perkahwinan dan pemakaman Diraja. Bagi Nobat Diraja Kedah, alat-alat muzik terdiri daripada Mahaguru, Serunai, Nahara, Gendang Anak, Gendang Ibu, Nafiri dan Gong. Hanya mereka dari kalangan Orang Kalur sahaja yang boleh memainkan ataupun memegang alat-alat ini. Oleh itu, setiap alat akan diwarisi oleh anak lelaki ataupun sekurang-kurangnya saudara lelaki para pemain. Ketua Nobat Diraja Kedah diberi gelaran Penghulu, manakala penolongnya dikenali dengan gelaran Kalur Besar.

 • Alamat : Balai Nobat, Bandar Alor Setar, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : -
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah

Pintu Gerbang ini asalnya terletak di hadapan Istana Kota Tengah, Bandar Alor Setar yang merupakan salah sebuah Istana Almarhum DYMM Sultan Abdul Hamid Halim Shah Ibni Almarhum Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Shah, Sultan Kedah ke-26 (1882 - 1943). Istana ini pernah dikunjungi oleh King Chulalongkorn dari Thailand ada 13 Mei 1890.

Di atas tapak ini kemudiannya telah dibina Wisma Negeri (1973) menyebabkan Pintu Gerbang yang asal itu terpaksa dirobohkan. Pada tahun 2008, Pintu Gerbang itu dibina semula sebagaimana bentuk asalnya. Pada setiap sudut Pintu Gerbang ini mengandungi pelbagai ukiran dan lukisan melambangkan maksud-maksud tertentu hasil ciptaan tukang-tukang Melayu di zaman silam. 

Alamat : Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah, Bandar Alor Setar, 05000 Alor Setar, Kedah
Waktu Operasi : -
Lokasi Google Maps : Klik Disini

Alor Setar Breakfast Station

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station

Alor Setar Breakfast Station yang terletak di Batu 3, Jalan Langgar merupakan salah satu warung sarapan pagi yang terkenal di Alor Setar.
Mereka menyajikan pelbagai menu sarapan pagi termasuk satu menu yang sangat unik dan menjadi yang pertama di Malaysia

Menu OLETTO, 1st in Malaysia! Tekstur Omelette yang lembut. Kecur air liur dibuatnya pagi-pagi. Serius! Mereka menggunakan keju diimport dari Australia dan dibalut roti jala yang rangup dan ianya dihidangkan bersama kuah kari daging. Mantap ! Pengalaman baru untuk anda dan keluarga anda. Terutamanya untuk sarapan.

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station

Selain Oletto, Big Breakfast juga antara yang terkenal di sini. Roti Teloq Goyang, Roti Teloq Meleleh, Breakfast Set, Roti Teloq Kapit, Roti Ghedik tidak kurang hebatnya. Terbaharu ialah KayaTop, pengalaman menikmati sarapan pagi dengan kerangupan roti yang dibakar manja ditambah masin manis lemak telur separuh masak amatlah menggamit selera.

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station

Mereka juga menyediakan Nasi Kak Emmables, nasi lemak ini sangat digemari peminat sambal versi pedas. Ianya bukan sebarangan pedas tetapi pedas yang membangkitkan selera di waktu pagi. Tak hairan jika nasi ini laku keras di waktu pagi.

Lokasi Alor Setar Breakfast Station hanya 500 meter dari Exit Toll Alor Setar (Utara) jadi sesiapa yang ingin ke Thailand atau ke Langkawi dijemput sarapan pagi dahulu di sini. Perut gembira hati riang baru ada “umphh” nak jalan-jalan!

Perniagaan ini 100% hakmilik bumiputera Melayu yang sedang berkembang dan cuba melebarkan sayap ke utara tanah air, komited dan berusaha memberi yang terbaik untuk pelanggan. In sha Allah.

 • Alamat : Alor Setar Breakfast Station, 24, 3, K8, Taman Puspa Kencana, 05460 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 7:30AM-2:30PM (Tutup : Isnin)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Kafe Adik Kakak

Dibuka bagi sajian sarapan, makan tengahari dan juga makan malam. Konsep dekorasi kafe ini agak unik, menarik dan berani iaitu konsep Hipster Kampung.

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe

Mereka beroperasi dari jam 7:30 pagi sehingga 1:30 tengahari kemudian ditutup bagi rehat. Ia dibuka semula bermula jam 5:30 petang sehingga 11 malam. Dibuka setiap hari kecuali isnin.

 • Alamat : Kafe Adik Kakak, No. 30, Batu 2, Jln Langgar, 05460 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 7:30AM - 1:30PM , 5:30PM - 11PM (Tutup : Isnin)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Adik Abang Cafe

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe

Terletak di Alor Mengkudu, restoran ini menyajikan lauk-pauk bagi makanan tengahari.

Tempat duduk luas, kemudahan letak kenderaan yang banyak, lauk aneka pilihan dan sedap. Paling menarik adalah tetamu boleh duduk di bahagian tepi menghadap pemandangan sawah padi. Makan lauk kampung, kena pula angin sepoi-sepoi bahasa dari sawah padi. Memang Terbaik !

 • Alamat : Kafe Adik Abang, Jalan Alor Mengkudu, Kampung Tok Sirun, 05400 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 10AM-3:30PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Restoran Top D' Aloq Setaq

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq

Di Alor setar sahaja, restoran ini mempunyai 2 cawangan iaitu di Mergong dan juga di Alor Mengkudu. Anda boleh pilih nak pergi yang mana satu. Itu belum masuk lagi cawangan di kawasan lain dengan nama seperti Top D' Gurun dan lain-lain.

Menu terkenal disini adalah Sotong Buncit Jahat. Selain itu, ada banyak lagi lauk-pauk yang anda boleh nikmati disini.

 • Alamat : Kafe Adik Abang, Jalan Alor Mengkudu, Kampung Tok Sirun, 05400 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 10AM-3:30PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Iman Kuey Teow Kerang

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang

Bermula sebagai sebuah gerai yang menjual kueyteow, kueyteow kerang dan juga nasi lemak bungkus untuk dimakan di tepi jalan, kini Kuey Teow Iman berkembang dengan begitu pesat dan memiliki restoran yang tersergam di Bandaraya Alor Setar.

Restoran ini juga turut menyajikan makanan barat dan juga nasi ayam serta satay untuk santapan para pengunjung yang agak ramai terutamanya di malam minggu. Ramai juga mencadangkan untuk mencuba Chicken Chop. Kata mereka ianya sedap sekali!

Namun ‘killer menu’ di sini masih lagi kuey teow kerang  yang begitu berkualiti dengan rasa yang kuat.

Aloq Setaq Bamboo Garden

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Staq Bamboo Garden

Di tengah-tengah Alor Setar ini terdapat restoran masakan Thai dan Cina yang halal dan cukup sedap. Kedainya bernama Aloq Staq Bamboo Garden yang terletak bersebelahan saja dengan Masjid Zahir.

Apa yang menarik tentang masakan di restoran ini adalah cara masakannya yang asli dengan bahan seratus peratus semulajadi tanpa menggunakan MSG. Gabungan masakan Cina dan Thailand ni bukan saja beri rasa yang unik malah, lauk-pauk yang dimasak semuanya berkhasiat dan bahannya semua segar.

Terdapat banyak menu signature di sini antaranya Tom Yam Kepala Ikan, Ikan Bersirih Daun Kaduk, Udang Butter Milk Dry, Sotong Telur Masin dan yang paling unik adalah Daging Harimau Menangis. 

 • Alamat : Aloq Setaq Bamboo Garden
 • Waktu Operasi : 1PM-11PM (Tutup : Jumaat0
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Jeragan Waterfront Restaurant

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran
 • Alamat : Jeragan Restoran, No 1, Persiaran Jeragan, Lebuhraya Lencong Barat, Ampang jajar, 05050 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 10AM-10PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Masjid Al-Bukhary

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary

Masjid Albukhary merupakan sebuah masjid yang dibina sepenuhnya oleh Yayasan Albukhary. Majlis pecah tanah telah dilakukan pada 15 Januari 1999 oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad dan pembinaan bermula pada Mac 2000.

Perasmian masjid ini disempunakan oleh KDYMM Tuanku Sultan Kedah pada 22 November 2001 bersamaan 6 Ramadhan 1422H. Masjid ini ditadbir oleh Jawatankuasa Pengurusan Masjid Albukhary seramai 13 orang yang terdiri dari gabungan tiga pihak iaitu pihak Yayasan Albukhary, Jawatankuasa Kariah Alor Malai dan Pegawai Masjid.

Masjid ini merupakan antara masjid moden tercantik di seluruh negeri Kedah. Masjid ini mempunyai keluasan 4.96 ekar dan dilengkapi dengan kemudahan berikut :

1) Ruang solat yang dapat menampung seramai 15,000 orang dalam satu satu masa.
2) 8 buah bilik pengajian
3) 5 bilik wuduk lelaki dan wanita
4) Bilik pengurusan jenazah
5) Bilik imam
6) Bilik mesyuarat
7) Pejabat pengurusan
8) Kemudahan untuk orang yang kurang upaya seperti tandas khas dan 2 unit lif
9) Galeri Masjid Albukhary

 • Alamat : Masjid Al-Bukhary, Jalan Langgar, Kedah, 05450 Alor Setar
 • Waktu Operasi :-
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Masjid Al-Hasanah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah


Terletak di Taman Rakyat, Mergong, masjid ini tidak terkenal di kalangan warga luar. Masjid moden ini digelar sebagai 'Masjid Besi' oleh warga tempatan. Jika anda melakukan aktiviti di sekitar Mergong, boleh singgah solat di masjid ini.

 • Alamat : Masjid Al-Hasanah, 469, Jalan Putih 1/1, Taman Rakyat Mergong, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Ladang Madu Kelulut Ori Dukun Jaya [TUTUP]

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya

Kemaskini Januari 2023 : Destinasi Ini Telah Ditutup Sepenuhnya

Ladang madu ini lain daripada yang lain kerana ia mungkin menjadi ladang madu paling 'instagrammable' yang anda pernah lihat.

Dengan pemandangan sawah padi dan Gunung Keriang di kejauhan, dapat memberikan keredupan mata memandang landskap menghijau.

Keadaan tersebut diimbangi dengan pelbagai prop dan hiasan berwarna-warni yang diletakkan di sekitar kawasan ladang, menambahkan keceriaan disini.

 • Alamat : Ladang Madu Kelulut Ori Dukun Jaya, Jalan Kangar - Alor Setar, Kampung Padang Lalang, 06250 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : -
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Kedah Digital Library

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library

Perpustakaan Digital Kedah atau Kedah Digital Library (KDL) mula memberikan perkhidmatan kepada orang ramai pada Januari 2021.

Ia adalah satu Evolusi Perpustakaan’ di Negeri Kedah yang dilengkapi dengan pelbagai teknologi dan fasiliti moden serta koleksi digital.

Perpustakaan Digital yang terletak di Jalan Menteri, Taman Jubli Perak ini merupakan satu-satunya perpustakaan berkonsep dalam taman di Kedah.

Antara perkhidmatan yang ditawarkan kepada pengunjung adalah kemudahan internet, kelas secara Virtual Reality (VR), MyLibraryTour, e-buku, bilik perbincangan, ruangan belajar yang kondusif, dan taman herba. . Untuk yang menjadi ahli, anda akan mendapat lebih banyak kelebihan lain.

 • Alamat : Kedah Digital Library, No.1, 5350, Jalan Menteri, Taman Jubli Perak, 05350 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 9AM-6PM (Tutup : Khamis & Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik disini

Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR

Rumah Merdeka adalah merupakan rumah kepunyaan Almarhum Tunku Abdul Rahman, iaitu Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Bangunan ini turut dikenali dengan nama Memorial Tunku Abdul Rahman. Dari segi lokasi, ianya terletak di Jalan Putra, Alor Setar,
Bangunan ini menyimpan pelbagai barangan dan koleksi peribadi Almarhum Tunku dan dipelihara oleh Arkib Negara sebagai bangunan bersejarah.

Dari segi sejarah pembinaannya, rumah ini dibina di atas sekeping tanah yang dimiliki oleh ibunda Tunku iaitu Che Menjalara yang kemudiaannya diwariskan kepada Almarhum Tunku Abdul Rahman. Binaan asal rumah ini semasa pendudukan Jepun pada tahun 1942 adalah menggunakan struktur kayu dan diberi nama Rumah Jalan Baru. Walau bagaimanapun, beliau membina semula struktur bawah rumah tersebut dengan bata pada tahun 1953, manakala masih mengekalkan struktur kayu di bahagian atasnya.

Rumah tersebut sering digunakan oleh Tunku Abdul Rahman sebagai tempat untuk merancang strategik politik pada Pliharan Raya Umum 1955, 1959, 1964 dan 1969 selain tempat mengumpul ahli keluarga beliau di Jalan Putra, Alor Setar.
Sebagai anak gahara yang berasal dari Kedah, dikatakan Almarhum Tunku Abdul Rahman sering pulang ke Negeri Jelapang Padi dan akan menginap di Rumah Merdeka di Jalan Tunku Abdul Rahman Putra sambil mencari ilham termasuk berkaitan dengan usaha mencapai kemerdekaan.

Nama Rumah Merdeka telah diberikan oleh sahabat-sabahat Tunku seperti Senu Abdul Rahman, Khir Johari dan Tan Cheng Lock yang pernah melawat rumah ini beberapa kali dalam acara tertentu. Apabila Tunku menjadi Perdana Menteri Malaysia, beliau terus menggunakan rumah ini apabila berada di Kedah dan apabila beliau bersara, rumah ini telah digunakan sebagai lokasi mesyuarat pemimpin-pemimpin UMNO.

Rumah Merdeka telah diambil alih oleh Arkib Negara Malaysia pada tahun 2003 dan pihak Arkib Negara Malaysia telah mengambil daya usaha untuk membaikpulih dan memuliharanya sebagaimana asal ketika didiami Almarhum Tunku.

Keistimewaan utama pameran Rumah Merdeka adalah susun atur rumah ini sendiri. Susun atur yang dipamerkan adalah susun atur asal ketika itu disamping sedikit penambahan bagi disesuaikan dengan konsep pameran yang ingin dipersembahkan kepada orang ramai.

Pameran Rumah Merdeka juga dilengkapkan lagi dengan pemasangan audio-visual yang memberi lebih informasi kepada pelawat.

 • Alamat : Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman, Jalan Putra, Bandar Alor Setar, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : -
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamed

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed

Pada 20 Disember 1925, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Keempat Malaysia telah dilahirkan di rumah Nombor 18, Lorong Kilang Ais, Alor Star, Kedah.

Rumah kayu beratap nipah ini dibeli oleh ayah beliau, Mohamad bin Iskandar dari seorang penjual yang masa itu hendak mengahwinkan anaknya.

Semasa dibeli, rumah ini tidak dicat dan mempunyai satu bilik sahaja mempunyai serambi tetapi tidak bertangga di hadapan. Rumah ini menggambarkan kehidupan zaman kanak-kanak Tun Dr. Mahathir.

Di sinilah beliau dibesarkan sehingga berkahwin. Walaupun selepas beliau berpindah ke rumah sendiri di Titi Gajah, beliau tetap berkunjung ke rumah ini untuk menziarahi ibu bapa beliau.

Projek membaikpulih Rumah Kelahiran Mahathir Mohamad ini adalah atas cadangan Lembaga Muzium Negeri Kedah.

Dalam mesyuaratnya pada 21 Ogos 1990, Lembaga telah mencadangkan pihak Arkib Negara dipertanggungjawabkan untuk mengambilalih dan memelihara rumah tersebut di bawah projek Arkib Perdana Menteri.

Pihak Lembaga Muzium Negeri Kedah telah mendapat kebenaran bertulis daripada Y.A.B. Dato Seri Dr. Mahathir Mohamad dan saudara-maranya melalui surat bertarikh 29 Jun 1990 untuk dibaikpulih bagi maksud pemuliharaan. Rumah ini diperolehi oleh Arkib Negara pada Mei 1993.

Usaha memulihara dan memperbaiki rumah ini adalah untuk menyelamatkan tempat yang mempunyai nilai sejarah ini daripada lupus.

 • Alamat : Rumah Kelahiran Tun Dr. Mahathir, No. 18, Lorong Kilang Ais Sekolah Kebangsaan Jalan Pegawai, Jalan Seberang Perak, Taman Pesisiran Tanjung Chali, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 10AM-4PM (Tutup : Isnin & Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Harun Laksa / Laksam

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Harun Laksa
 • Alamat : Harun Laksa / Laksam , Jln Datuk Kumbar, Kampung Alor Semela, 05300 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 9AM-5PM (Tutup : Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Aorora

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed
 • Alamat : Aorora, 1, Taman Rakyat Mergong, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 11AM-12AM (Tutup : Rabu)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Nasi Lemak Haji Ali

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed

Satu gabungan Masakan India Malaysia turun temurun lebih 50 tahun dalam perniagaan sejak tahun 1958.

Sebuah kedai nasi lemak sangat popular dengan karinya sebagai menu utama. Kedai dibuka sekitar jam 5 petang setiap hari, kari biasanya selesai pada pukul 8 malam. Jika anda ingin mencuba, jangan lupa untuk pergi lebih awal.

Kuah campuran padu dengan ayam goreng rangup di luar dan lembap di bahagian dalam. Terdapat banyak hidangan yang tersedia untuk anda pilih, tetapi mesti cuba ayam goreng dan kuah campur. Ada telur, udang, daging lembu, kambing disediakan dalam pelbagai cara masakan.

 • Alamat : Nasi Lemak Haji Ali, Jalan Seberang Perak, Taman Pesisiran Tanjung Chali, 05050 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : Rabu-Isnin ; 10:30AM-2:30AM | Selasa 10:30AM-5PM
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Taman Jubli Emas

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali

Taman Jubli Emas terletak di Jalan Suka Menanti, Alor Setar, berhampiran kompleks baharu Mahkamah Tinggi Alor Star. Ia dibina sempena meraikan sambutan Jubli Emas Sultan Kedah ke-27, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah dan dirasmikan oleh baginda pada 9 September 2008. Taman ini memaparkan keunikan negeri Kedah sejak 1,000 tahun yang lalu.

Tugu Jubli Emas di taman ini dikelilingi lima arca keris yang melambangkan pemerintahan 50 tahun Sultan Abdul Halim. Mempunyai sebuah kolam ikan di tengah-tengah taman.

Pada setiap Jumaat, Sabtu & Cuti Umum akan diadakan 'Fountain Musical' pada 5 petang - 7 malam & 8 malam - 10 malam.

 • Alamat : Taman Jubli Emas, Kampung Suka Menanti, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Arab Kitchen Alor Setar

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali

Pertama sekali, jangan terperdaya dengan nama Arab Kitchen, ianya bukanlah restoran menghidangkan makanan arab atau timur tengah dan menu nasi arab memang tak ada. Kebanyakan menu ialah seafood, western, ada ikan bakar, kerang bakar dan juga asam pedas.

Paling kena cuba adalah Shellout mereka.

Arab Kitchen turut mempunyai beberapa cawangan lain di seluruh negeri Kedah.

 • Alamat : Arab Kitchen Alor Setar, Jalan Anak Bukit, Titi Gajah, 06550 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 5PM-11:50PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Starwalk

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali

Dataran yang meriah terutamanya pada malam hari dan festival tertentu. Boleh cuci mata ala-ala uptown !

Kompleks Pekan Rabu

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali

Berdasarkan sejarah, Pekan Rabu diasaskan oleh seorang putera Diraja Kedah, Tunku Yaakob Abdul Hamid Halim Shah bertujuan memberi peluang kepada orang Melayu berniaga dan meningkatkan ekonomi bangsa tersebut.

Orang Melayu yang tinggal di sekitar Alor Setar pada ketika itu digalakkan mengambil bahagian dalam perniagaan dengan menjual hasil tanaman dan perusahaan kampung, sekali gus membantu meningkatkan taraf ekonomi mereka.

Bagaimanapun pada tahun 1932, Pekan Rabu di Tanjung Chali diarah berpindah ke tempat lain selepas tapak tersebut akan dibina sebuah bangunan pejabat Kastam yang baharu.

Tunku Yaacob kemudian memindahkan Pekan Rabu ke Jalan Tunku Ibrahim, terletak kira-kira satu kilometer dari tapak asal dan ia kekal sampai sekarang.

Kompleks Pekan Rabu yang ada pada hari ini telah dibangunkan pada tahun 2014 selepas dipersetujui Perdana Menteri ketika itu iaitu Datuk Seri Najib Razak pada tahun 2012 dan kini premis ikonik pelancongan Kedah ini tersergam indah. Pembinaan semula Kompleks Pekan Rabu yang baharu ini siap pada awal tahun 2018 dan peniaga mula kembali berniaga secara berperingkat sejak 25 Februari 2018.

Dari segi kos, projek pembinaan semula kompleks baharu setinggi empat tingkat ini menelan belanja sebanyak RM55.57 juta dan memberi nadi baharu kepada Pekan Rabu yang begitu sinonim dengan Bandaraya Alor Setar.

Kebanyakan peniaga di kompleks perniagaan itu sekarang merupakan generasi ketiga dan keempat daripada peniaga asal Pekan Rabu yang mula dibuka di Tanjung Chali, Alor Setar pada 1930.

 • Kompleks Pekan Rabu, Jalan Tunku Ibrahim, Bandar Alor Setar, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Isnin-Khamis ; 10AM-8PM | Jumaat-Ahad ; 10AM-10PM
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Medan Seni

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni

Hasil karya lukisan mural yang dipaparkan di dinding belakang Balai Trafik dan di rumah kedai Pekan Melayu adalah cukup kreatif dan cantik sekali. Ini bukan sahaja telah mengindahkan Pekan Melayu malah menjadi tarikan baru bagi warga Alor Setar dan bakal membuka ruang untuk perkembangan industri pelancongan di kawasan berwarisan tersebut.

Kisah-kisah sejarah terpapar dalam setiap karya lukisan mural, antaranya Jelapang Padi Kedah, Perdana Menteri Pertama Kedah, Terusan Wan Mat Saman, sejarah Bola Sepak Kedah, kenangan zaman kanak-kanak dan sebagainya. Detik-detik sejarah ini amat penting untuk kita mengenang jasa dan pengorbanan seluruh rakyat sebelum menjadi sebuah bandar yang sedang membangun.

Medan Seni turut dilanjutkan sehingga ke Pekan Cina.

Museum Signature

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni

RESTORAN Museum Signature yang terletak bersebelahan Muzium Negeri Kedah menjadi antara lokasi makan-makan yang menarik di bandar raya Alor Setar.

Kedudukannya di tepi Sungai Kedah membolehkan pengunjung menjamu selera sambil menikmati pemandangan indah kawasan sungai tersebut.

Lebih menarik, restoran ini menampilkan kelainan dengan menyuntik elemen warisan Negeri Jelapang Padi itu.

Mengenai sajian yang ditawarkan pula, 80 peratus adalah hidangan warisan daripada resipi turun temurun.

Pekerjanya pula mengenakan pakaian tradisi yang mana lelaki berbaju Melayu dan tengkolok, manakala wanita berbaju kurung Kedah dengan kain batik.

 • Alamat : Museum Signature, Lebuhraya Darul Aman, Kampung Lubok Peringgi, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : Ahad-Jumaat ; 7AM-1AM | Sabtu ; 5:45AM-1AM
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Rumah AOR

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR

Rumah AOR adalah antara kafe di Alor Setar, Kedah, Malaysia yang menyediakan pelbagai jenis pilihan sajian makanan termasuklah masakan ala barat dan masakan kampung yang pastinya menambat selera para pengunjung. Mana tidaknya, anda boleh mendapati pelbagai menu pilihan di sini seperti masak lemak daging salai, Mac ‘N’ Cheese Korean dan AOR nasi goreng kampung .

Kafe ini juga menyediakan sotong goreng tepung dan udang masak mentega yang sangat lazat! Untuk minuman pula, pelbagai jenis air seperti 3 lapis bandung dan 3 lapis teh hijau disediakan. Pendek kata, rasanya memang sungguh tidak mengecewakan.

Harga untuk setiap hidangan dan minuman disini memang sangat berbaloi kerana setiap sajian akan menjanjikan kualiti rasa untuk para pelanggan.

Tambahan pula harganya berbaloi dengan servisnya yang mesra pelanggan oleh staf-staf yang terpilih.

Pendek kata, yang bukan kayangan pun, boleh berkunjung ke Kafe Rumah AOR ini kerana harganya yang berpatutan. Jadi janganlah lupa singgah ke restoran ini sekiranya anda datang ke Alor Setar, Kedah, Malaysia.

 • Alamat : Rumah Aor, 1968 B, Jalan Stadium, Taman Tunku Habsah, 05604 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 4:30PM-12AM (Tutup:Rabu)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Top Fast Food Toys Collection

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection

Bermula dengan hobi mengumpul pelbagai koleksi barangan berjenama McDonald’s sejak 1979 kini pasangan anak beranak berjaya membuka muzium koleksi barangan itu di Pumpong.

Menurut pengumpul Lee Jain Wen, sehingga kini, dia dan bapanya, Lee Choon Chiek, 62, telah memiliki lebih 70,000 koleksi barangan McDonald’s yang diperoleh serata dunia.

Daripada jumlah itu, kira-kira 40,000 koleksi barangan terdiri daripada mainan, poster, kotak Happy Meals ditempatkan di sebuah rumah kedai di Pumpong untuk tatapan pengunjung.

Selebihnya, sebanyak 30,000 lagi koleksi barangan McDonald’s diletakkan di kediaman akibat ruang yang terhad,

Terdapat pelbagai koleksi barangan mainan Mcdonald’s termasuklah daripada filem Avatar, Smurts, Narnia, Sing dan The Secret Life of Pets 2 yang dipamerkan di rak khas disediakan.

Dengan caj kemasukan yang berpatutan, tempat ini makin mendapat perhatian apabila pelancong dari beberapa negeri terutamanya Kuala lumpur tidak melepaskan peluang melihat koleksi dipamerkan.

Premis ini beroperasi dari jam 10 pagi hingga 7 petang setiap hari itu akan disanitasi setiap sejam dalam usaha mencegah penularan virus Covid-19

Alamat : Top Fast Food Toys Collection, 2521, Belakang Pekan Pumpong, 05250 Alor Setar, Kedah
Waktu Operasi : 10AM-7PM Setiap Hari
Lokasi Google Maps : Klik Disini

Tasik Darulaman

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman

Tasik Darulaman ialah sebuah pulau di Daerah Kubang Pasu, Kedah yang terletak kira-kira 1 kilometer dari pekan Bandar Darulaman, Jitra dan bersebelahan Darul Aman Golf Resort sangat terkenal di kalangan penduduk setempat untuk beriadah dan bersiar-siar. Di antara tarikan pengunjung ke sini ialah air pancut setinggi 96 meter yang dikategorikan sebagai yang ketiga tertinggi di Asia.

Walaupun terletak di daerah Kubang Pasu namun Tasik ini terletak hanya sekitar 30 minit dari Bandar Alor Setar.

Tasik Darulaman diilhamkan dari idea-idea bernas dari bekas Perdana Menteri; Tun Dr Mahathir Mohammad pada tahun 1999 dan dibuka dirasmikan pada sekitar bulan Julai 2002. Taman dan tasik seluas 84 ekar ini menjadi sangat popular di kalangan penduduk tempatan. Oleh itu, tasik ini juga menjadi tarikan utama di daerah Kubang Pasu. Selama bertahun-tahun cerpen 'satu-satunya taman tema air dan darat di Kedah masuk ke Bandar Darulaman; terletak di kawasan Kelab Golf dan Desa Darulaman di Bandar Darulaman, Jitra. Tasik ini mempunyai tasik seluas 36 ekar dan juga menyediakan laluan berjalan kaki sepanjang 2.4km.

Ruang terbuka dan udara jernih yang sejuk menjadikan suasana yang sempurna untuk menghabiskan masa yang berkualiti bersama keluarga. Taman air yang dikunjungi sesuai untuk tujuan rekreasi dan menyediakan pelbagai aktiviti seperti Kayak, Paddle Boat, Buggy Ride, Pony Ride dan Bicycle.

 • Alamat : Tasik Darulaman,Bandar Darulaman, 06000 Jitra, Kedah
 • Waktu Operasi : -
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Fantasia Aquapark

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark

Fantasia Aquapark adalah salah satu taman tema air terletak di negeri Kedah. Ianya terletak bersebelahan Tasik Darulaman, Bandar Darulaman,Jitra. Lokasi taman tema ini agak strategik kerana walaupun terletak di daerah Kubang Pasu tetapi ianya hanya sekitar 30 minit dari Bandaraya Alor Setar iaitu ibu negeri dan pusat ekonomi Kedah.

Orang-orang belah utara boleh membawa anak-anak mandi di sini. Budak-budak mesti syok mandi sambil main dalam kolam. Pelbagai tarikan menanti anda di sini dan bukan sekadar mandi sahaja.

 • Alamat : Fantasia Aquapark,Bandar Darulaman, 06000 Jitra, Kedah
 • Waktu Operasi : -
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

BACA : HARGA TIKET FANTASIA AQUAPARK BANDAR DARULAMAN YANG TERKINI !

Uptown Stadium Darul Aman

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark

Destinasi jalan membeli-belah, cuci mata pada waktu malam. Sesuai namanya, lokasinya terletak di jalan utama Stadium Darulaman.

Kopitiam Ukir Mall

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam

Salah satu destinasi sarapan pagi paling meriah di Bandaraya Alor Setar. Terdapat pelbagai menu sarapan Cina, India dan Melayu disini.

 • Alamat : Kopitiam Ukir Mall, Jalan Sehala, Bandar Alor Setar, 05200 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 8AM-12:30PM (Tutup:Isnin)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Pekan Buah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam

Dah sampai Alor Setar boleh singgah kat Pekan Buah. Macam-macam jenis buah segar ada dengan harga yang berpatutan.

 • Alamat : Pekan Buah, Bandar Alor Setar, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 9AM-7:30PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara (PSNCWU)

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam

Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara terletak di Gunung Keriang, Alor Setar. Jaraknya lebih-kurang 10KM dari pusat bandar. Jika dari lebuhraya PLUS, ikut susur keluar Alor Setar Utara. Gunakan Waze atau Google Maps jika ada masalah. Anda boleh terus memandu hingga ke destinasi.

Lokasi Pusat Sains ini ialah di kaki Gunung Keriang. Disebelahnya ialah Muzium Padi, yang juga merupakan salah satu tarikan pelancongan di Alor Setar.

Terokai dan alami sendiri ilmu sains yang menyeronokkan bersama bahan pameran interaktif di Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara.

Alamat : Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara (PSNCWU), Jalan Gunung Keriang, 06570 Alor Setar, Kedah
Waktu Operasi : 9AM-4:30 Petang (Tutup:Jumaat)
Lokasi Google Maps : Klik Disini

Masjid Nagore

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU

Masjid ini dibina pada tahun 1881, yang mana secara tidak langsungnya adalah lebih tua berbanding Masjid Zahir yang dibina pada tahun 1912. Masjid ini dikatakan dibangunkan oleh kaum India Muslim berdasarkan nama masjid ini yang bersamaan dengan nama salah satu bandar di India iaitu Nagore. Dari segi analisis senibina secara kasar juga jelas memaparkan pengaruh India Muslim.

 • Alamat: 30, Jalan Penjara Lama, Taman Pesisiran Tanjung Chali, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Istana Kuning

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU

Istana Kuning terletak berhampiran Menara Alor Setar. 100 tahun lalu, istana ini merupakan tempat bersemayam Sultan Kedah.

Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Almarhum Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj iaitu anakanda kepada Sultan Abdul Hamid juga dilahirkan di istana tersebut pada tahun 1903.

Kini Istana Kuning tidak dibuka kepada umum. Sebaliknya, ia dijadikan Pejabat Persatuan Kerabat Diraja Kedah.

 • Alamat: Istana Kuning, Jalan Istana Kuning, Bandar Alor Setar, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Muzium Negeri Kedah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU

Muzium Negeri Kedah adalah bekas Istana Kota Setar, yang merupakan pusat pemerintahan baginda Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin Shah II.

Bangunan Muzium Negeri Kedah dibina pada tahun 1736 dan memaparkan adunan kesenian Melayu dan kesenian pengaruh Siam.

Semasa pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddi Mukarram Shah, bangunan Muzium Negeri Kedah ini juga dikenali sebagai Istana Pelamin kerana menjadi persada upacara perkahwinan di raja untuk beberapa kali.

Muzium Negeri Kedah menyimpan pelbagai khazanah Kesultanan Kedah dan pusaka kebudayaan negeri Kedah Darul Aman.

 • Alamat: Muzium Negeri Kedah, Darul Aman Hwy, Bakar Bata, 05100 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi: 9AM-5PM Setiap Hari | Rehat Solat Jumaat 12:30PM-2:30PM
 • Lokasi Google Maps: Klik Disini

Muzium Padi

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU

Muzium Padi ialah sebuah muzium di Gunung Keriang, daerah Alor Star. Muzium ini menerangkan kegiatan penanaman and penuaian padi di negeri Kedah, yang juga dikenali sebagai "Jelapang Padi Malaysia" dan turut juga menjalankan penyelidikan ke atas tanaman padi.

Kegiatan kebudayaan seperti permainan kampung tradisi, membuat dan bermain layang-layang, serta permainan gasing juga dipertunjukkan kepada para pelawat.

Muzium padi ini terletak di bawah kelolaan Perbadanan Muzium Negeri Kedah, dan dibangunkan sebagai salah satu kawasan tarikan pelancong. Muzium ini terbahagi kepada 2 tingkat ruang pameran dan satu tingkat ke atas tempat lakaran pemandangan Bukit Keriang.

 • Alamat: Muzium Padi, Gunung Keriang, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi: 9AM-5PM Setiap Hari | Rehat Solat Jumaat 12:30PM-2:30PM
 • Lokasi Google Maps: Klik Disini

Gunung Keriang

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon

Gunung Keriang merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Kedah Darul Aman, Malaysia.

Gunung Keriang ini tersergam setinggi 217.92 meter dari paras laut dan 99 meter dari paras jalan. Terletak di tengah-tengah jelapang padi di Kedah. Ia merupakan bukit batu kapur purba yang berasal sejak zaman Permian (sekitar 250 juta tahun) dan Early Triassic conodonts (Metcalfe, I., 1981a) di barat laut Semenanjung Malaysia.

Gunung Keriang merupakan paling keselatan dari pembentukan Batu kapur Chuping. Adalah dipercayai bahawa air laut yang susut sehingga 2-3m (Khoo, 1996) melonjak pulau Keriang membentuk apa yang masa kini dikenali sebagai Gunung Keriang.

Kamal et. al (anggaran Mac'09) mengelaskan sekurang-kurangnya 10 jenis batu berlainan yang terdapat di Gunung Keriang. Kepelbagaian batu yang menarik ini menjadikan Gunung Keriang sebagai warisan geologi unik bagi penyelidikan dan kajian lanjut dan patut dilindungi.

Ada beberapa tarikan yang boleh dilakukan di Gunung Keriang seperti mendaki Gunung Keriang dan meneroka gua.

 • Gunung Keriang, Kampung Gunung Hulu, Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Blue Lagoon

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon

Blue Lagoon ini dikatakan kawasan sebuah projek tabatan banjir yang merupakan salah satu projek kerajaan persekutuan. Dipercayai ini adalah tanah korek untuk dijadikan sungai buatan bagi mengelakkan banjir berlaku setiap tahun.

Airnya memang nampak biru, cantik dan tenang dengan udara nyaman bendang kampung tu. Tapi hati-hati air biru setenang ini takut ada haiwan berbisa.

 • Alamat : Blue Lagoon, Unnamed Road, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Keriang Hill Resort

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon

Keriang Hill Resort ditutup sementara bagi kerja-kerja renovasi.

Aman Central

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort

Kepada yang suka berjalan ke Mall pula, Aman Central adalah satu pusat beli-belah yang anda perlu kunjungi.

Pembinaan Aman Central Adalah hasil cetusan idea Menteri Besar Kedah Yang ke 10 iaitu Tan Sri Azizan Abdul Razak dan menjadi pusat membeli-belah terbesar di Alor Setar, Kedah. Terletak d tengah-tengah bandar, Aman Central terletak berhadapan Menara Alor Setar dan di sepanjang Lebuhraya Darul Aman yang sibuk.

Sebuah pusat membeli-belah dengan 6 tingkat terapi runcit yang terdiri daripada persembahan terbaru dalam fesyen, kecantikan, hiburan, makanan & minuman, pawagam, bowling dan gimnasium yang semuanya terletak di satu tempat.

Aman Central adalah pusat membeli-belah moden terbaik dan terbesar di Kedah dan salah-satu yang terbaik di Utara Semenanjung.

 • Alamat : Aman Central, 1, Darul Aman Hwy, Kampung Lubok Peringgi, 05100 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 10AM-10PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Gulai Ikan Temenung Haji Jamil

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan

Kedai Gulai Ikan Temenung Haji Jamil bukanlah sesuatu yang asing bagi kebanyakan penduduk terutamanya di sekitar Alor Setar.

Telah beroperasi lebih 30 tahun, kedai makan itu sering menjadi pilihan penduduk setempat dan luar untuk bersarapan dan makan tengah hari.

Alamat : Gulai Ikan Temenung Haji Jamil, Kampung Tepi Laut, 06600 Kuala Kedah, Kedah
Waktu Operasi : 7AM-3PM (Tutup:Jumaat)
Lokasi Google Maps : Klik Disini

Pulut Sambal Pak Hassan

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan

Pulut sambal adalah salah satu makanan istimewa yang ada di Kuala Kedah. Walaupun nampak ringkas, tetapi menu ini sangat sukar ditemui di tempat lain. Kalau ke Alor Setar jangan lupa cari kuih ini di mana-mana gerai, atau lebih mudah pergi sahaja ke Kedai Pulut Sambal Pak Hassan yang terletak di Kuala Kedah.

 • Alamat : Pulut Sambal Pak Hassan, Pekan Kuala Kedah, 06600 Kuala Kedah, Kedah
 • Waktu Operasi : 1PM-10PM (Tutup:Selasa)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Dhubai by Abu Taha

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan

Jika nak mencuba selera lain pula, anda boleh mencuba makanan timur tengah di Restoran Dhubai by Abu Taha yang terletak di Hutan Kampung.

Antara menu menarik kat sini adalah Lambshank Kashmiri, Dhubai Chicken Mendy, Dhubai Lamb Madghout dan Beef Ribs Mendy.

Selain nasi arab, ada juga menu Arab-Western. Boleh cuba Khalifa beef ribs dan king prawn olio. Memang terbaik !

 • Alamat : Dhubai by Abu Taha, D-1, Tingkat Bawah, Taman Hidayah, Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 3 Petang - 10 Malam

Menara Tanjung Chali

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan

Jangan ketinggalan untuk singgah ke Menara Tanjung Chali. Lokasinya terletak di pesisiran Tanjung Chali di Pekan Cina dan tidak jauh dari pusat bandar Alor Setar.

Di tingkat bawah menara ini terdapat catatan yang menceritakan sejarah Mengenai Sungai Kedah termasuk catatan sejarah mengenai Kota Kuala Kedah yang terletak di Kuala Kedah

Dari atas menara pula, anda dapat menyaksikan pemandangan indah bandar Alor Star dan Sungai Kedah. Selain itu, dua jambatan yang penuh dengan sejarah juga jelas kelihatan dari atas menara.

Di menara ini juga terdapat dataran yang dibina di sini. Keluasan dataran ini sesuai sekiranya ingin mengadakan aktiviti dalam kumpulan kecil. Selain itu ada sebuah jeti dibina di sini tetapi semasa artikel ini ditulis tiada bot atau sampan di jeti ini.

Disebabkan menara ini bersebelahan dengan Pekan Cina yang agak sibuk , kadang-kadang agak sukar untuk mendapatkan tempat meletak kenderaan . Tetapi ini tidak menjadi halangan untuk berkunjung ke sini kerana ia tempat yang menarik dan penuh bersejarah yang perlu kita ketahui.

 • Alamat : Menara Tanjung Chali, 6, Jalan Pekan China, Taman Pesisiran Tanjung Chali, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : -
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Restoran Gulai 7 Kawah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali

Restoran ini memang telah lama dikenali dengan juadah yang sedap bagi warga tempatan terutamanya gulai ayam, gulai daging, gulai itik dan beberapa jenis gulai lain yang dimasak dengan menggunakan kawah.

Disebabkan itu restoran ini dinamakan Restoran Gulai 7 Kawah, kerana secara keseluruhannya terdapat 7 gulai berbeza dimasak menggunakan kawah dan menjadi 'signature' disini.

Selain tu, ada pelbagai lagi lauk-pauk Melayu yang lain. Ada juga ulam-ulaman, ikan bakar serta ayam kampung bakar. Memang menu yang ada sedap-sedap belaka !

Antara faktor lain yang menarik orang ramai terutamanya pelancong ke sini adalah 'hiasan' unik di sekeliling restoran ini.

Mereka memaparkan pelbagai informasi, jenaka, dan celoteh orang-orang Kedah yang anda boleh baca di sekliling restoran ini.

 • Alamat : Gulai 7 Kawah, 2, K2, Pantai Johor, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Pasar Karat Kampung Berjaya

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali

Pasar Karat Kampung Berjaya ialah tempat membeli-belah di Kedah yang paling unik dan menyeronokkan di Alor Setar. Ia hanya diadakan seminggu sekali iaitu setiap hari Jumaat. Pasar ini terkenal dengan barang-barang lama, terpakai, 'retro' dan 'vintage' tetapi masih menarik dan dijual pada kadar harga yang murah.

Bukan itu sahaja, pasar karat ini bersambung dengan pasar basah yang terletak berhampiran. Disini anda boleh temukan pelbagai makanan, buah-buahan, sayur-sayuran dan pelbagai lagi.

 • Alamat : Pasar Karat Kampung Berjaya, 1022, Kampung Berjaya, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Nasi Ayam Hainan Cabai Hijau

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali

Kebiasaan apabila kita menikmati nasi ayam, ia akan disekalikan dengan sos dibuat dari cili merah, dan tomato. Tapi macamana pula dengan sos yang dibuat dari cili hijau? Tak pernah atau jarang sangat untuk kita jumpai hidangan macam itu kan. Jadi jika anda berada di sekitar Alor Setar boleh berkunjung ke kedai Nasi Ayam Hainan Cabai Hijau ini.

 • Alamat : Nasi Ayam Hainan Cabai Hijau,
 • Waktu Operasi : Ahad-Rabu ; 11:30AM-9PM | Khamis-Sabtu ; 11:30AM-8:30PM
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Medan Selera Alor Merah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya

Jika anda mahukan lebih banyak pilihan hidangan pada kadar harga yang berpatutan, sudah pastilah medan selera akan menjadi pilihan. Di Alor Setar, medan selera Alor Merah adalah yang seringkali menjadi tumpuan warga tempatan terutamanya pada waktu sarapan.

 • Alamat : Medan Selera Alor Merah, Alor Merah, 05250 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 7AM-12PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Jambatan Lama KTM

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM

Antara sejarah warisan yang terdapat di Bandaraya Alor Setar adalah Jambatan Keretapi Lama Alor Setar yang sudah mencecah usia 104 tahun.

Kedudukan jambatan tersebut adalah berdekatan Kompleks Hijau Kuning (Padang KFA) tempat perisyhtiharan kemerdekaan kali kedua selepas Melaka oleh Tunku Abdul Rahman pada hujung Februari 1957 selepas pulang dari London.

Jambatan ini juga pernah digunakan oleh tentera Jepun untuk menyerang ke seberang ketika Jepun mula masuk ke Tanah Melayu.

Stesen keretapi Alor Setar menjadi “check point” perkumpulan “anak Melayu” bertemu dari seluruh Tanah Melayu untuk dibawa melancong ke Bangkok dan akhirnya dijadikan buruh paksa bersama 200,000 buruh paksa lain dari negara-negara asia untuk membina “Jambatan Maut”.

Kos pembinaan jaringan keretapi Bukit Mertajam ke Alor Setar ini menelan belanja $724,221.90 dan siap pada tahun 1915.

Tarikh 1915 adalah bersamaan dengan siapnya Masjid Zahir, Balai Jam dan Balai Nobat.

Aset warisan berusia 104 tahun ini boleh menjadi tatapan warisan generasi yang akan datang dan ianya sebaris dengan Jambatan Keretapi Guillemard Kelantan dan Jambatan Keretapi Victoria Perak.

Jambatan ini lebih tua daripada Jambatan Keretapi Guillemard di Kelantan yang siap pada tahun 1924. Ianya seusia Jambatan Keretapi Pinang Tunggal di Seberang Perai Pulau Pinang yang siap pada tahun 1915 tetapi lebih muda daripada Jambatan Victoria, Kuala Kangsar.

 • Alamat : Jambatan Kampung Pegawai, 8825, Jln Kompleks, Lebuhraya Sultan Abdul Halim, 05300 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik DIsini

Sambal Lola

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM

Selalu orang ingat kedai lawa, jual makanan western mahal-mahal tapi kat sini jual lauk-pauk tradisional. Tetapi bukan biasa-biasa, rasa sedap dan 'presentation' sangat menarik.

Sini tak macam kedai nasi campur, di Restoran Sambal Lola ini, pelanggan perlu membuat pesanan terlebih dahulu sebelum lauk-pauk dimasak mengikut permintaan. Jadi lauk sangat sedap, panas-panas lepas diangkat dari kuali. Lepastu lauk dihias sangat cantik macam makan kat hotel 5 bintang.

BACA : SAMBAL LOLA ! RESTORAN WAJIB PERGI DI ALOR SETAR

 • Alamat : Restoran Sambal Lola, 2501-A & 2501-B, Belakang Pekan Pumpong, 05250 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 11:30AM-10PM (Tutup:Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Restoran Seri Pumpong

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM

Kalau anda nak lagi banyak pilihan makanan tengahari, kedai nasi campur adalah pilihan terbaik.Di Alor Setar, Restoran Seri Pumpong adalah antara yang dapat memuaskan selera anda dengan pelbagai pilihan lauk yang ada.

 • Alamat : Restoran Sri Pumpong, 5B, Belakang Pekan Pumpong, 06550 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Din Laksa Telok Kechai

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai

Laksa Kedah atau seringkali juga digelar sebagai Laksa Utara adalah salah satu menu yang sinonim bagi masyarakat Kedah.

Laksa Kedah Telok Kechai merupakan makanan yang popular dan ikonik di Alor Setar, Kedah terutama untuk penduduk tempatan dan dikalangan pelancong tempatan. Ramai dikalangan peminat makanan tempatan di Negeri Kedah Darul Aman ini memang mengenali akan Laksa Kedah ini yang berbeza dengan Laksa Penang.

Salah satu kedai yang wajib anda cuba adalah Din Laksa Telok Kechai

 • Alamat : Din Laksa Beras Telok Kechai, 246 batu 4 1/4, Jalan Kuala Kedah, Kampung Teluk Kechai, 06600 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi :
  • Sabtu : 11AM-5:30PM
  • Ahad, Selasa-Jumaat : 12PM-6:37PM
  • Isnin : Tutup
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Zakaria Laksa Telok Kechai

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai

Satu lagi kedai laksa yang wajib anda pergi adalah Zakaria Laksa Teluk Kechai.

Disini, pengunjung bukan saja menikmati laksa, tetapi disebabkan restorannya yang terletak bersebelahan sawah padi itu, ia menyajikan pemandangan mempesona, dibelai angin petang yang nyaman.

Sebaik saja anda menghirup sehingga dua mangkuk laksa Zakaria Teluk Kechai. anda akan dapat merasakan kuahnya yang pekat, laksa 'gebu' dan lembut, sebaik saja masuk ke mulut, mata terus terpejam! Begitulah keenakan dan penangan laksa Zakaria Teluk Kechai.

Laksa Zakaria Teluk Kechai adalah sebuah perniagaan keluarga yang berlokasi di Jalan Kuala Kedah, Kampung Klong Hoi. Sehingga kini, Restoran Zakaria Teluk Kechai telah beroperasi bagi tiga generasi selama 55 tahun.

Dibuka setiap hari bermula 12 tengah hari sehingga 10 malam, restoran Laksa Zakaria Teluk Kechai menjadi persinggahan orang ramai dari dalam dan luar negara tanpa mengira peringkat umur mahupun kaum sekiranya mereka menjejakkan kaki ke Alor Setar.Semangkuk laksa hanya berharga serendah RM3.50 dan harga bagi sekilo laksa beserta bahan dan kuahnya pula RM14 boleh dibeli untuk dibawa pulang ke rumah.

Keistimewaan Zakaria laksa adalah dari segi bahan-bahan yang di masak sendiri termasuk laksa beras dan sambal kelapanya. Kuah laksa yang diperbuat daripada isi ikan selayang itu semestinya menambat selera penggemar makanan ini ditambah pula dengan sambal kelapa sebagai bahan pemekat kuah tersebut.

 • Alamat : Zakaria Laksa Telok Kechai, 250, Jalan Kuala Kedah, Kampung Klong Hoi, 06600 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 12PM-6PM (Tutup : Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Tat Nasi Ayam

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam

Mungkin anda pernah dengar berkenaan restoran Tat Nasi Ayam. Sebenarnya restoran tersebut bermula dari Alor Setar. Kalau nak cuba Tat Nasi Ayam yang original memang wajib datang ke sini.

 • Alamat : Tat Nasi Ayam, NO 22, Ground Floor, Kompleks Perniagaan Utama, Lebuhraya Sultanah Bahiyah, 05350 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : Khamis-Selasa ; 10AM-1:30AM | Rabu 10AM- 12AM
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Ady Nasi Ayam Stadium

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam

Satu lagi kedai nasi ayam kegemaran warga tempatan adalah Ady Nasi Ayam Stadium. Sesuai namanya, kedai makan ini terletak di Stadium Darul Aman.

 • Alamat : Ady Nasi Ayam, 15, Jalan Darul Aman, Kampung Lubok Peringgi, 05100 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : -
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Brahim's Bihun Sup Utara Ori

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori

Jangan kata anda sudah ke Kedah jika belum merasai Bihun Sup Kedah atau Bihun Sup Utara. Apa yang menarik berkenaan Bihun Sup Utara adalah sambalnya yang berbeza dengan bihun sup biasa.

Kebiasaannya bihun sup dimakan bersama cili kicap tetapi di Kedah, ianya dimakan dengan sambal istimewa berwarna merah seperti sos !

Salah satu kedai yang terkenal adalah Brahim's Bihun Sup Utara Ori Daging Tempatan. Kalau dah sampai sini, wajib untuk anda memesan ABC atau dipanggil ais kacang di utara.

Mana taknya, apabila anda kepedasan dan lidah anda panas, ia diubati dengan ABC yang manis dan menyejukkan. Memang terbaik !

Kota Kuala Kedah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah

Kota Kuala Kedah atau Kota Kuala Bahang terletak di tebing utara muara sungai Kedah. Ianya dibina sebagai benteng pertahanan bagi negeri Kedah selain dari ibu negerinya di Alor Setar.

Sejarah Ringkas Kota yang dibina dalam tahun 1771 semasa zaman pemerintahan sultan Muhammad Jiwa ini siap pembinaanya dalam tahun 1780. Reka bentuk kota ini telah dilukis oleh Hafiz Sab yang ketika itu menjawat jawatan Dato' Maharaja Kadhi. Manakala tukang-tukang mahirnya dibawa darpada India.

Sebuah pintu gerbang telah dibina di bahagian tembok timur menghadap ke Alor Melaka dikenali dengan nama "Pintu Gerbang Kadapuri". Kota ini juga pernah diserang oleh Bugis, Acheh dan Siam.

Dalam tahun 1909 apabila Kedah dengan rasminya diletak di bawah penguasaan British beberapa buah pejabat kerajaan telah dibina di dalam kawasan kota ini, termasuklah rumah api. Sebuah pintu gerbang baru telah dibina yang wujud hingga ke hari ini.

Semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu Kota ini dijadikan markas tenteranya sehinggalah kekalahan mereka kepada British dalam tahun 1945. Pada 31 Ogos 1978 kota ini telah diwartakan oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti (sekarang Jabatan Muzium Malaysia) sebagai "Tapak Tanah Bersejarah" mengikut peruntukan "Akta Benda Purba 1976" di bawah akta 165.

Dalam bulan November 2000 Jabatan Muzium dan Antikuiti (sekarang Jabatan Muzium Malaysia) telah melaksanakan kerja-kerja konservasi tembok timur dan selatan, termasuk membina semula pintu Gerbang Kacapuri yang telah runtuh dalam tahun 1970.

Hari ini, anda boleh melihat kesan peninggalan sejarah ini serta melawat ke Muzium Kota Kuala Kedah. Muzium Kota Kuala Kedah memperagakan 60 koleksi artifak arkeologi, seramik dan batu bata asal kota. Koleksi menarik yang dipamerkan di Muzium Kota Kuala Kedah ialah 13 buah peluru meriam dan enam buah meriam buatan Inggeris yang berusia lebih 100 tahun. Selain itu, terdapat artifak yang dipanggil ‘Pelita’ ditemukan semasa penyelidikan arkeologi dan kerja-kerja konservasi tembok timur berhampiran pintu gerbang Kacapuri.

Secara keseluruhan, galeri pameran Muzium Kota Kuala Kedah dibahagikan kepada enam segmen, iaitu:

 • Pengenalan 
 • Sejarah
 • Fungsi Kota Kuala Kedah
 • Zaman British
 • Zaman Jepun
 • Zaman Selepas Merdeka
 • Alamat : Kota Kuala Kedah, 06600 Kuala Kedah, Kedah
 • Waktu Operasi : 9AM-5PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Kota Marina Kuala Kedah

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah
 • Alamat : Marina Kuala Kedah, 06600 Kuala Kedah, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Pulau Payar

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah

Pulau Payar merupakan salah sebuah pulau yang termasuk di dalam senarai 99 buah pulau yang bertaburan di sekitar Pulau Langkawi. Jaraknya pula, kira-kira 30 kilometer dari Pulau Langkawi. Pulau ini tidak didiami oleh sesiapa kecuali kakitangan Jabatan Laut yang bertugas. Aktiviti memancing adalah dilarang sama sekali di pulau ini kerana ia telah pun digazetkan sebagai salah satu taman laut negara.

Taman Laut Pulau Payar terletak di perairan Kedah yang boleh dikunjungi melalui tiga cara iaitu dari Kuala Kedah, Pulau Langkawi atau Pulau Pinang. Jika anda berada di Alor Star, lebih baik menaiki bot dari jeti Kuala Kedah berhampiran Marina Kuala Kedah (kira-kira 30 minit menaiki bot laju). Pengunjung boleh menaiki bot laju 250 kuasa kuda mengambil masa kira-kira setengah jam untuk tiba ke Pulau Payar. Taman laut ini terdiri daripada empat pulau iaitu Pulau Payar, Pulau Kaca, Pulau Lembu dan Pulau Segantang 

Pemandangan di pulai ini sangan cantik dan indah. Anda pasti akan terpukau dengan keindahan pulau ini. Pasirnya yang memutih dan lautnya yang membiru pasti membatkan anda jatuh cinta dengan keindahan pulau ini. Pulau ini semakin popular dikalangan pelancong yang berkungjung di Langkawi. Selain itu, hidupan marin disini dijaga dan masih cantik dan tidak terancam.

Jangan lepaskan peluang untuk melihat kehidupan marin yang sangat cantik dan terjaga di Pulau Payar. Anda pasti tidak akan menyesal dan pengalaman ke sini akan menjadi kenangan yang terindah dan sentiasa menjadi igauan kerana terlalu cantik.

Satay Setia

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia

Perkara yang membezakan Satay Setia berbanding restoran satay yang lain adalah variasi serta saiz hidangan sataynya.

Disini, terdapat 9 jenis satay yang anda boleh pesan seperti satay ayam, satay ayam kampung, satay ayam piru, satay itik, satay daging tempatan, satay kambing, satay perut, satay arnab, dan satay rusa.

Selain itu, saiz bagi secucuk satay disini juga agak besar dan ianya diperap serta dibakar dengan sempurna.

 • Alamat : Satay House (Satay Setia), Kampung Lubok Peringgi, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 11AM-12AM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Kandai River Cafe

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia

Medina Thai Palace

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe

Makanan dari Thailand adalah antara menu yang sangat sinonim bagi rakyat Malaysia keseluruhannya. Untuk memenuhi selera Thailand anda, boleh ke Restoran Medina Thai Palace di Alor Setar.

 • Alamat : Medina Thai Palace, No 2, Wisma Koperasi, Jalan Stadium, Taman Tunku Majid, 05100 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi :
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Restoran Mee Abu

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe Mee Abu
 • Alamat : Restoran Mee Abu, 2968-R, Jalan Sultanah, 05350 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 7:30AM-8:30PM (Tutup:Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Mee Faroq Roti Doll

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe Mee Abu

Mungkin ramai akan ada soalan pertama, apa itu roti doll ? Roti doll adalah roti canai yang telah dicarik kemudian diletakkan campuran kuah banjir terdiri dhal, kari dan sambal dan akhir sekali diletakkan bersama telur mata kerbau.

 • Alamat : Mee Faroq Roti Doll, Al Hidayah, No 9,Kompleks Perniagaan, Jalan Hutan Kampung, 05350 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 8AM-10PM (Tutup:Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Mee Sham Roti Doll

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe Mee Abu
 • Alamat : Mee Sham Roti Doll, 05150 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 7AM-9PM (Tutup:Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Taman Jubli Perak

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe Mee Abu Mee Faroq Mee Sham Roti Doll Taman Jubli Perak

Lokasi Google Maps : Klik Disini

Rumah Seri Banai

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe Mee Abu Mee Faroq Mee Sham Roti Doll Taman Jubli Perak

Rumah Seri Banai adalah rumah Melayu tradisional Kedah, atau Rumah Kedah, yang dibina semula di Alor Setar, Kedah. Rumah ini asalnya terletak di Kampung Banai di daerah Kubang Pasu dan telah berusia lebih 100 tahun.

Ia dipindahkan ke kampus Universiti Utara Malaysia lalu diberikan kepada universiti sebagai hadiah. Bangunan itu dipindahkan lagi, ke Alor Setar, di mana ia dibina semula di perkarangan Dataran Darul Aman, berdekatan dengan Tugu Pahlawan, dan bersebelahan dengan rumah tradisional Rumah Tok Su.

Rumah Seri Banai ini dimiliki oleh Tuan Haji Saad bin Taib, yang merupakan penghulu atau Mukim Pelubang. Beliau tinggal di rumah ini bersama isterinya. Rumah itu dibina oleh tukang rumah tempatan, Tok Bakar, menggunakan kayu tempatan seperti meranti dan temak. Ia berdiri di atas panggung dengan dasar tiang besi. Terdapat dua tangga yang menuju ke rumah dari sisi yang berbeza.

Rumah ini mempunyai cacatan sejarahnya yang tersendiri iaitu bahagian bawah rumah ini pernah dijadikan bilik darjah sekolah rakyat. Gurunya adalah cikgu Ahmad, kerani Penghulu Tuan Haji Saad.

Sekolah Rakyat ini kemudiannya dipindahkan ke Kepala Batu dan dikenali sebagai Sekolah Seri Banai.

Rumah Tok Su

85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe Mee Abu Mee Faroq Mee Sham Roti Doll Taman Jubli Perak

Rumah Tok Su juga menjadi lambang keunikan serta keaslian seni bina tradisional Melayu yang juga dipercayai berusia lebih 100 tahun. Keistimewaan rumah ini juga terletak pada kehalusan ukiran bunga kerawang dan ruang-ruangnya iaitu beranda, rumah ibu, anjung, ruang tengah, selang, dapur dan pelantar.

Rumah Tok Su bukan berasal dari Alor Setar tetapi dipindahkan dari lokasi asal yang berbeza. Rumah Tok Su dibawa dari Kampung Permatang Kerat di Bandar Baharu yang letaknya kira-kira 200 kilometer dari Alor Setar. Nama Tok Su diberikan sempena nama panggilan anak bongsu pemilik asal rumah itu.

Rumah Tok Su pernah dijadikan lokasi untuk mesyuarat politik dan pertemuan anggota Pergerakan Barisan Pemuda yang memperjuangkan bangsa Melayu sebelum negara mencapai kemerdekaan. Idea asal untuk mengekalkan rumah itu datang daripada bekas menteri besar Kedah (1995-1999), Tan Sri Sanusi Junid yang mahu memartabatkan warisan dan mengekalkan identitinya sebagai seni bina tradisional untuk penghayatan generasi hari ini.

 • Alamat : Rumah Tok Su, Bandar Alor Setar, 05250 Alor Setar, Kedah
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Kopi Kafe

 85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe Mee Abu Mee Faroq Mee Sham Roti Doll Taman Jubli Perak Rumah Seri Banai Rumah Seri Toksu Kopikafe
 • Alamat : Kopi Kafe, 175, 256, Jalan Langgar, Hutan Kampung, 05460 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 3PM-1PM Setiap Hari
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini

Manzur Capati

manzur capati 85 Tempat Menarik di Alor Setar & Sekitarnya ! [2023] Menara Alor Setar Starwalk Starsky Restaurant & Lounge Starview Moara Kafe Nasi Kandar Yasmeen Nasi Lan Peruda Nasi Lemak Royale Warung Klasik Balai Besar Dataran Sungai Raja Masjid Zahir Dataran Medan Bandar Balai Seni Negeri Kedah Balai Nobat Galeri Sultan Abdul Halim Muzium Negeri Kedah Muzium Padi Muzium Diraja Kedah Replika Pintu Gerbang Istana Kota Tengah Alor Setar Breakfast Station Kafe Adik Kakak Adik Abang Cafe Top D' Alor Setaq Iman Kuey Teow Kerang Aloq Setaq Bamboo Garden Jeragan Restoran Masjid Al-Bukhary Masjid Al Hasanah ladang madu kelulut ori dukun jaya Kedah Digital Library Rumah Merdeka Tunku Abdul Rahman TAR Rumah Kelahiran Tun Dr Mahathir Mohamed Taman Jubli Emas Aorora Nasi Lemak Haji Ali Arab Kitchen Pekan Rabu Medan Seni Museum Signature Rumah AOR Top Fast Food Toys Collection Tasik Darulaman Fantasia Aquapark Uptown Stadium Darulaman Ukir Mall Kopitiam Pekan Buah Masjid Nagore Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara PSNCWU Istana Kuning Gunung Kerian Blue Lagoon Aman Central Keriang Hill Resort Gulai Ikan Temenung Haji Jamil Pulut Sambal Pak Hassan Gulai 7 Kawah Dhubai by Abu Taha Menara Tanjung Chali medan selera alor merah nasi ayam hainan cabai hijau pasar karat kampung berjaya jambatan lama KTM Restoran Sri Pumpong Sambal Lola Din Laksa Beras Telok Kechai Zakaria Laksa Teluk Kechai Tat nasi Ayam Ady Nasi Ayam Stadium Brahim's Bihun Sup Utara Ori Kota kuala kedah Marina kuala kedah Pulau Payar Satay Setia Medina Thai Palace Kandai River Cafe Mee Abu Mee Faroq Mee Sham Roti Doll Taman Jubli Perak Rumah Seri Banai Rumah Seri Toksu
 • Alamat : Manzur Capati, No. 1, Gerai Makan Tepi Masjid Nagore, Jalan Nagore Off, Jalan Sultan Badlishah, 05000 Alor Setar, Kedah
 • Waktu Operasi : 11:30AM-5PM (Tutup Jumaat)
 • Lokasi Google Maps : Klik Disini
5 1 vote
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram