hijab traveller, ini 5 perkara wajib bersama anda setiap masa ! traveler jilbab hijab muslimah going travel

Hijab Traveller, Ini 5 Perkara Wajib Bersama Anda Setiap Masa !

Dikemas Kini: 3 Mac 2023
Surga Route

Menjadi seorang muslimah tidak seharusnya mengehadkan anda daripada melakukan perkara-perkara positif yang mendatangkan faedah kepada anda, bukan? Melancong adalah salah satunya.

Melancong atau mengembara adalah salah satu aktiviti positif yang boleh anda lakukan. Malah dalam Islam, kita digalakkan menjelajah dunia untuk melihat ciptaan dan keajaiban alam ini. Kerana dengan cara itu kita dapat mensyukuri nikmat dan kebesaran Allah.

Selain itu, anda akan mendapat banyak pengalaman menarik dan unik, sudah tentu.
Namun masih ramai yang beranggapan muslimah akan mengalami kesulitan jika menjadi musafir, kenapa? Ini kerana Muslimah cenderung membawa lebih banyak barang berbanding orang lain. Betul ker ?

Sebenarnya tidak pun. Anda boleh meminimumkan peralatan dengan hanya membawa barang yang perlu sahaja saat melancong. Menjadi Hijab Traveller ataupun Traveller Muslimah, 5 perkara ini sahaja yang wajib sentiasa bersama anda.

5 Perkara Wajib Sentiasa Bersama Hijab Traveller

Hijab Traveller, Ini 5 Perkara Wajib Bersama Anda Setiap Masa !
Kredit : Akurat.co

Peralatan Solat

Apabila melancong, anda tetap perlu melaksanakan kewajipan sebagai seorang muslim tentunya. Peralatan solat yang boleh dibentuk saiz kecil adalah peralatan wajib pertama yang perlu ada dalam beg anda. Bukan sahaja ketika bermusafir, peralatan solat juga menjadi barang wajib ketika melancong ke mana-mana. Tetapi, jika anda tidak mahu membebankan beg anda dengan telekung dan sebagainya, cukup sahaja dengan pakaian seharian anda yang labuh dan menutup aurat. Pakaian tersebut juga boleh dibawa solat !

Tudung Ganti

Hijab atau tudung adalah barang kedua penting dalam bagasi. Menjadi lambang muslimah, tudung adalah aksesori penting yang perlu ada dalam beg travel anda. Jika anda hanya melancong dalam tempoh seminggu, bawa 1 atau 2 tudung ganti. Atau bawa 1 tudung kepala dan 1 helai pashmina segera.

Baju-T dan Pakaian Dalam

Anda tidak perlu membawa segala-galanya di dalam almari pakaian anda jika anda ingin melancong. Hanya dengan membawa baju-T sudah memadai untuk digunakan ketika melancong. Pilih pakaian yang boleh digabungkan dengan seluar yang anda gunakan dan kardigan atau jaket untuk mengurangkan bagasi anda.

Selain daripada t-shirt. seluar dalam juga menjadi barang wajib ketika melancong. Anda boleh membawa satu atau dua seluar dalam yang mungkin berguna nanti.

Peralatan Mandian

Kekal bersih dan cantik semasa keluar dan sekitar pasti akan melengkapkan penampilan anda. Tidak perlu membawa semua peralatan mandian atau alat solek anda. Hanya bawa berus gigi, ubat gigi dan pencuci muka untuk peralatan mandian dan pelindung matahari untuk mengelakkan anda daripada selaran matahari.

Vitamin

Selain kekal cantik dan bersih, kesihatan juga merupakan perkara yang paling penting untuk dijaga ketika melancong. Mengunjungi bandar atau negara yang berbeza, memerlukan lebih banyak imuniti untuk mencegah penyakit dan membuatkan anda berasa cergas. Lebih-lebih lagi ketika melancong, anda pasti akan merasai iklim atau cuaca yang berbeza di setiap bandar atau negara.

Oleh itu, apabila anda hendak melancong, berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan vitamin yang akan memberikan imuniti badan supaya dapat mengelakkan pelbagai penyakit.

Nah, 5 item di atas adalah item wajib yang perlu ada dalam beg travel anda. Untuk barangan lain, anda boleh membelinya apabila anda tiba di bandar atau negara untuk melengkapkan aktiviti atau percutian anda semasa di sana. Semoga bermanfaat!

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram