keretapi berkelajuan tinggi indonesia high speed rail whoosh

Indonesia Bakal Lancar Keretapi Laju Pertama di Asia Tenggara Bernama 'Whoosh' !

Dikemas Kini: 22 Oktober 2023
Surga Route

Indonesia bersedia melancarkan kereta api berkelajuan tinggi pertama di Asia Tenggara.

Projek yang tertunda bernilai berbilion dolar itu disokong oleh China yang akan mengurangkan perjalanan antara ibu kota Jakarta dan bandar utama lain.

Indonesia Bakal Lancar Keretapi Laju Pertama di Asia Tenggara Bernama 'Whoosh' !
Kredit Gambar : Xinhua

Kereta api laju buatan China bernama "Whoosh" dibina untuk membawa lebih 600 orang pergi dan balik dari Jakarta dan Bandung dalam masa 45 minit dan merupakan sebahagian daripada inisiatif infrastruktur Jalur dan Jalan China.

Presiden Joko Widodo memuji projek itu untuk perjalanan pantas yang akan menghubungkan dua bandar di pulau Jawa yang paling ramai penduduk, dan beliau akan merasmikannya pada Isnin, menurut laporan media tempatan, memetik pegawai.

"Kami akan melancarkannya pada 2 Oktober, kerana pada 1 Oktober, presiden sibuk," kata Menteri Pengangkutan Budi Karya Sumadi.

Kereta api itu boleh mencapai kelajuan sehingga 350 kilometer sejam dan menelan belanja usaha sama China-Indonesia lebih daripada $7 bilion untuk dibina.

Ia dibina oleh PT KCIC, yang terdiri daripada empat syarikat negara Indonesia dan China Railway International Co.

Ia ditetapkan dengan kos kurang daripada $5 bilion dan dibina menjelang 2019 tetapi kelewatan disebabkan isu pembinaan dan wabak Covid-19 menyaksikan kos meningkat.

Pihak berkuasa telah menjalankan ujian awam bagi perjalanan berkelajuan tinggi baharu sejauh 142 kilometer sebelum pembukaannya.

Perdana Menteri China Li Qiang menaiki kereta api bersama menteri kanan Indonesia Luhut Pandjaitan bulan ini dalam lawatannya ke Jakarta untuk beberapa siri sidang kemuncak dengan pemimpin Asia Tenggara.

Pandjaitan memberitahu pemberita pada Khamis bahawa Widodo merancang untuk mengalu-alukan Presiden China Xi Jinping pada masa depan untuk menaiki kereta api itu, tanpa memberikan butiran lanjut.

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram