tol rahmah percuma bagi semua kelas kenderaan di 33 lebuhraya utama negara selama 4 hari sempena perayaan aidilfitri

Perjalanan Pulang Raya Lebih Mudah! Kerajaan Umum Tol Percuma Selama 4 Hari Beserta Cuti Tambahan

Dikemas Kini: 20 April 2023
Surga Route

Oooo Balik kampung ! Ooooo Balik Kampung ! Hati Girang ! Terngiang-ngiang di fikiran kami bait lirik lagu raya daripada penyanyi lagenda Allahyarham Sudirman.

Perjalanan Pulang Raya Lebih Mudah! Kerajaan Umum Tol Percuma Selama 4 Hari Beserta Cuti Tambahan

Tahun ini, memang girang betul perjalanan ke kampung kerana kerajaan bersetuju melaksanakan Tol Rahmah percuma iaitu pengecualian bayaran tol di 33 lebuhraya utama seluruh Malaysia selama empat hari untuk semua kelas kenderaan bagi meringkan kos pengangkutan buat anak perantauan yang pulang ke kampung halaman sempena Aidilfitri.

Tol percuma itu akan bermula dari 19 April 2023 (Rabu) hingga 21 April 2023 (Jumaat). Selain itu, tol percuma juga akan dilaksanakan pada 24 April 2023 (Isnin).

Perjalanan Pulang Raya Lebih Mudah! Kerajaan Umum Tol Percuma Selama 4 Hari Beserta Cuti Tambahan

Kerajaan dengan usaha sama pasar raya terpilih, bersetuju untuk menawarkan harga barangan mentah seperti ayam, bawang, barang asas makanan bagi keperluan pengusaha Menu Rahmah pada kadar diskaun khas.

Kerajaan juga mengumumkan cuti tambahan atau hari pelepasan am namun bergantung kepada penetapan tarikh 1 Syawal, iaitu cuti tambahan pada Jumaat (21 April) jika raya pertama jatuh pada Sabtu (22 April), atau cuti tambahan diberikan pada Isnin (24 April) sekiranya raya pertama pada Jumaat (21 April).

Pastikan Perjalanan Lancar

Semua pun tahu, di waktu puncak seperti musim perayaan ini jumlah kenderaan di atas jalan memang banyak yang mengakibatkan kesesakan luar biasa.

Sebab itu, seboleh-bolehnya kita perlu memastikan kesemuanya berada dalam keadaan terbaik bagi memastikan perjalanan kita lancar. Sekurang-kurangnya daripada beratur 20-30 minit untuk melalui satu plaza tol, kita boleh kurangkan kepada 5 minit. Nak pastikan perjalanan lancar ? Pastikan anda mempunyai ini !

0 0 votes
Article Rating
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Artikel Berkaitan

Cerita Popular

Komen Terkini di SurgaRoute.Com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram