insurans perjalanan ketika melancong

Segalanya Yang Anda Patut Tahu Berkenaan Insurans Perjalanan Ketika Melancong !

Dikemas Kini: 21 Julai 2023
Surga Route

Apa itu Insurans Perjalanan?

Insurans perjalanan ialah sejenis insurans yang melindungi kos dan kerugian yang berkaitan dengan perjalanan. Ia adalah perlindungan yang berguna bagi mereka yang melancong di dalam atau luar negara.

Semasa melancong, adalah penting untuk anda membeli insurans perjalanan, sekiranya anda tidak bernasib baik untuk sebarang kemalangan atau kecemasan. Manakala, kos yang bakal ditanggung apabila anda terlibat dengan sebarang kemalangan atau kecemasan mungkin akan membebankan pada mulanya tetapi membeli perlindungan tambahan ini boleh membantu menyelamatkan nyawa dan wang anda jika berlakunya sebarang kemalangan!

Apa Yang Dilindungi Insurans Perjalanan?

Soalan kebiasaan yang bermain difikiran kita, apa itu perlindungan insurans perjalanan? Sesetengah daripada kita mungkin beranggapan bahawa perlindungan insurans perjalanan hanya untuk kehilangan bagasi atau kelewatan penerbangan, tetapi ia lebih daripada itu. Berikut adalah beberapa ciri utama produk insurans perjalanan yang perlu anda ketahui, menurut Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM).

Kehilangan Bagasi

Ini akan melindungi kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh carrier secara tidak sengaja, serta sebarang barang yang mendapat kesan semasa pengangkutan!

Kehilangan Pasport Dan Wang

Anda layak untuk mendapat pembayaran balik perbelanjaan jika kehilangan pasport anda dan melaporkan kehilangan tersebut dalam tempoh 24 jam. Caj hotel tambahan, perjalanan dan perbelanjaan lain yang ditanggung di negara yang anda lawati akan dibayar balik juga.

Kematian Dan Hilang Upaya Kekal

Anda akan dilindungi untuk kematian dan hilang upaya kekal menyeluruh dalam tempoh 365 hari selepas kemalangan. Pampasan pula bergantung pada jenis dan jumlah manfaat yang ditawarkan oleh syarikat insurans anda.

Perbelanjaan Hospital Dan Perubatan

Membiayai kos kemasukan ke hospital anda, perbelanjaan perubatan dan elaun harian sehingga bilangan hari maksimum, jika anda dimasukkan ke hospital selama 24 jam atau lebih.

Penghantaran Pulang

Penanggung insurans akan menyediakan pembayaran balik untuk kos pemulangan jenazah ke rumah sekiranya berlaku kematian akibat kemalangan.

Pemendekan Perjalanan (Curtailment)

Anda akan dibayar balik untuk sebarang perbelanjaan yang ditanggung akibat kehilangan perjalanan atau penginapan yang dibayar jika perjalanan anda dibatalkan.

Rampasan (Hijacking)

Penanggung insurans anda boleh membayar kepada anda sehingga jumlah hari maksimum yang ditetapkan jika perjalanan anda terganggu lebih daripada 12 jam disebabkan oleh rampasan.

Mengapa Anda Perlu Membeli Insurans Perjalanan?

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus mempertimbangkan untuk membeli insurans perjalanan sebelum memulakan pengembaraan anda yang seterusnya.

Kos Perubatan Mahal

Kos perubatan sentiasa menjadi isu apabila melancong ke negara lain. Bergantung pada destinasi yang anda pergi, perbelanjaan perubatan anda mungkin berakhir dengan kos yang lebih tinggi daripada perancangan asal dan menyebabkan sedikit tekanan dalam proses itu.

Kami tahu bahawa kos yang kecil untuk mendapatkan pelan insurans yang mudah dan berpatutan pastinya mengatasi sebarang potensi kos tinggi yang mungkin anda hadapi dalam kecemasan perubatan di luar negara.

Liputan Luas

Seperti yang kami nyatakan di atas, insurans perjalanan bukan sahaja melindungi kos perubatan anda di negara lain, tetapi juga menyediakan faedah lain. Pelan insurans perjalanan ada untuk melindungi anda daripada pelbagai perkara yang boleh berlaku semasa perjalanan anda, walaupun ia hanya sesuatu perkara yang kecil dan mudah seperti kehilangan sambungan penerbangan atau kehilangan beberapa bagasi.

Mampu Milik Dan Mudah Diakses

Kebanyakan orang berfikir bahawa insurans perjalanan mahal dan rumit untuk dibeli. Sebenarnya, sangat mudah untuk mendapatkannya. Apabila anda membeli tiket penerbangan, anda boleh memilih untuk membeli insurans perjalanan sebagai tambahan (add-ons).

Bilakah Anda Perlu Mendapatkan Insurans Perjalanan?

Jangan tunggu sehingga saat akhir untuk membeli insurans perjalanan anda. Lebih awal anda membelinya, lebih banyak liputan dan ketenangan fikiran yang disediakan apabila keadaan yang tidak dijangka berlaku semasa perjalanan, jadi jangan berlengah-lengah lagi!

Pengecualian Untuk Insurans Perjalanan

Salah satu perkara yang paling penting untuk anda ingat tentang insurans perjalanan ialah ia disertakan dengan pengecualian khusus. Kami telah menyenaraikan beberapa pengecualian khusus di bawah.

  • Risiko perang
  • Bunuh diri dan gila
  • Bantuan
  • Menimbulkan pembunuhan atau serangan
  • Bersalin atau keguguran
  • Sukan berbahaya
  • Kelewatan bagasi dan kehilangan bagasi dan barang peribadi akibat rampasan atau pemusnahan di bawah kuarantin atau peraturan tersuai

Kesimpulan

Insurans perjalanan ialah cara terbaik untuk melindungi diri anda daripada sebarang kejadian yang tidak diduga semasa dalam perjalanan. Dalam dunia hari ini, terdapat banyak risiko yang boleh berlaku kepada anda semasa perjalanan anda. Anda mungkin jatuh sakit atau cedera dan memerlukan rawatan perubatan yang boleh menelan belanja yang banyak untuk pulang ke rumah tetapi dengan adanya insurans perjalanan, kebimbangan ini menjadi kurang menakutkan kerana ia meliputi kebanyakan perbelanjaan.

Jika dompet anda dicuri semasa dalam perjalanan, syarikat insurans anda akan memberikan pendahuluan tunai kepada anda untuk menampung perbelanjaan berkaitan perjalanan anda. Perlindungan penolakan visa akan memastikan bahawa anda diberi pampasan sepenuhnya untuk sebarang bayaran yang berkaitan dengan permohonan anda yang ditolak kerana tiada kesalahan atau kecuaian di pihak orang yang diinsuranskan.

Membeli polisi insurans perjalanan amat digalakkan kerana ia menyediakan perlindungan yang anda perlukan di mana anda tidak diketahui. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk membuat penyelidikan dan mencari dasar yang sesuai untuk diri sendiri. Oleh itu, pilih satu yang paling sesuai dengan anda yang dapat melindungi anda secukupnya. Apabila langkah ini telah diuruskan maka anda boleh berehat sambil menikmati percutian anda!

0 0 votes
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram