jalan jalan ke taiwan

6Hari 5Malam di Taiwan : Ini Dia Tempat-Tempat Menarik di Taiwan Yang Kami Kunjungi !

Dikemas Kini: 23 Mac 2024
Surga Route

Sebenarnya, kami pelik bila terfikir. Kenapa ya, jarang orang kita sebut pasal 'Taiwan'? Jarang yang bercerita berkenaan Taiwan, dan pasti lagi ramai yang 'skip' Taiwan bila travel. Ramai dah pergi ke Jepun, Korea, Hong Kong tapi tinggalkan Taiwan yang berada di sekitar situ jugak . Pelik kan, kenapa ya ? Kami tak bercakap kosong ya, semuanya dengan fakta. Di tahun 2022, data kemasukan pelancong ke Taiwan hanya 59,035 orang saja !

Baru-baru ini kami bersama rakan media ke Taiwan dalam satu lawatan bersempena dengan 'Taiwan Lantern Festival 2024', yang berlangsung di Tainan, Taiwan. Alang-alang itu, kami sempat juga meneroka sisi-sisi indah negara pulau di Asia Timur ini.

Bila kami sampai, lagi kami terkejut sebab sebenarnya Taiwan ni betul-betul best ! Jadi, kali ini kami nak kongsikan destinasi-destinasi menarik yang kami kunjungi semasa berada di Taiwan !

Kaohsiung

Berikut adalah tempat-tempat menarik yang kami kunjungi semasa berada di Kaohsiung.

Destinasi 1 : Kaohsiung i-Ride

Kaohsiung i-Ride ini adalah sebuah teater 5D yang membawa pengunjung untuk meneroka dan menjelajah pelbagai tempat menarik di Taiwan secara maya !

Kaohsiung i-Ride
Kaohsiung i-Ride

Pengalaman menjelajah secara maya ini amat luar biasa dan tak sama seperti kita menonton televisyen dan sebagainya kerana ia dilengkapi dengan teknologi yang cukup hebat ! Pengunjung akan duduk di kerusi tergantung dan menghadap skrin bersaiz 20 meter yang membuatkan pemandangan anda seolah realiti !

Panggung ini juga dilengkapi teknologi multi-deria di mana ia mengeluarkan bau-bau tertentu, audio yang hebat, angin, serta air.

Kaohsiung i-Ride

Kami tidak dibenarkan untuk membuat rakaman ketika di dalam dewan teater. Namun, anda boleh tonton video dari Brogent Technologies untuk mendapat gambaran lebih jelas berkenaan i-Ride.

https://youtu.be/V9WJ5zLiizw?si=st0I98CFjtQy08nx

Serius kami kata, pengalaman ini cukup menarik dan anda wajib ke i-Ride apabila ke Taiwan ! Mengikut penerangan staff disana, mereka mempunyai cawangan di Taipei juga namun Kaohsiung adalah cawangan utama mereka.

Destinasi 2 : Pier 2

Kami bersiar-siar di sekitar Love Pier, Glory Pier dan juga Pier 2 Art Centre. Sambil menikmati indah dah tenangnya Bandar Kaohsiung, kami masih lagi menghirup udara yang segar disini.

Pemandangan Bangunan Ikonik Kaohsiung Music Centre dari Glory Pier.
Pemandangan Bangunan Ikonik Kaohsiung Music Centre dari Glory Pier.
Kredit Gambar : Kaohsiung Travel

Kawasan di sekitar sini amat ikonik, bersejarah dan cantik. Antara bangunan ikonik adalah Kaohsiung Music Centre dan Great Harbour Bridge yang boleh berputar bagi memberi laluan buat kapal.

Pemandangan Great Harbour Bridge Pada Waktu Malam
Pemandangan Great Harbour Bridge Pada Waktu Malam
Laluan Persisiran di Glory Pier.
Kredit Gambar : Kaohsiung Travel
Laluan Persisiran di Glory Pier.
Kredit Gambar : Kaohsiung Travel

Pier 2 Art Centre pula pada umumnya cukup bersejarah kerana tapak ini pada asalnya adalah gudang semasa zaman pendudukan Jepun di Taiwan. Bangunan tersebut masih lagi kekal dan diubah kegunaan menjadi kafe, kedai dan sebagainya.

  • Alamat : No. 31號, Haibian Rd, Lingya District, Kaohsiung City, Taiwan 802
  • Pautan Lokasi : Klik Di Sini

Destinasi 3 : Chen Lili Indonesian Restaurant

Makan malam pertama kami adalah di sebuah restoran masakan Indonesia yang terletak di Kaohsiung iaitu Chen Lili Indonesian Restaurant.

image 7
Bahagian Hadapan Chen Lili Indonesian Restaurant
Chen Lili Indonesian Restaurant

Rupanya restoran ini terkenal juga, ramai pengunjung dari Indonesia dan Malaysia datang untuk menjamu selera ke sini. Buktinya ? Dinding-dinding di restoran ini dipenuhi dengan autograf pengunjung mereka. Salah seorangnya adalah Ayda Jebat !

Pengunjung menurunkan autograf mereka di dinding restoran ini, termasuk Ayda Jebat !
Pengunjung menurunkan autograf mereka di dinding restoran ini, termasuk Ayda Jebat !

Kami tak tahu sangat nama masakan dan lauk pauk yang dipesan, kami tau makan je. Tapi sangat sedapp, memang licinlah kami makan kesemuanya. Alhamdulillah !

Lili Chen
Chen Lili Indonesian Restaurant

Selain menghidangkan makanan yang Halal dan sedap, mereka juga menyediakan ruang untuk solat di tingkat atas tetapi ianya tidak besar. Boleh muat 2 orang pada satu masa. Jadi, jika anda datang ke sini, anda boleh menumpang untuk solat juga. Ini lokasinya :

  • Alamat : No. 276號, Wufu 4th Rd, Yancheng District, Kaohsiung City, Taiwan 803
  • Pautan Lokasi : Klik Di Sini
  • Status Halal : Halal

Destinasi 4 : CHATEAU de CHINE Kaohsiung

CHATEAU de CHINE Kaohsiung
CHATEAU de CHINE Kaohsiung

Semasa di Kaohsiung, kami menginap di CHATEAU de CHINE Kaohsiung. Kenapa kami masukkan ia sebagai destinasi menarik ? Sebab Hotel ini mesra Muslim, bertaraf 4 bintang tapi bagi kami ia sangat-sangat mewah ! Cuba tengok bilik ni !

CHATEAU de CHINE Kaohsiung
Katil di CHATEAU de CHINE Kaohsiung

Hotel ini merupakan Hotel Mesra Muslim dan diiktiraf sebagai salah satu destinasi 'Muslim Friendly Tourism' oleh 'The Chinese Muslim Association'.

CHATEAU de CHINE Kaohsiung
Papan pengiktirafan dari The Chinese Muslim Association

Antara inisiatif pihak hotel bagi melayan tetamu Muslim adalah mereka menyediakan arah kiblat, jadual waktu solat dan sejadah di dalam bilik penginapan. Selain itu, mereka juga menyediakan menu makanan yang mesra muslim pada waktu sarapan.

CHATEAU de CHINE Kaohsiung
Tanda Arah Kiblat Di Dalam Bilik Penginapan
CHATEAU de CHINE Kaohsiung
Sejadah Turut Disediakan Di Dalam Bilik Penginapan

Ruangan tandas juga amat mewah dan buat kami ternganga ! Rasanya cukup nikmat jika dapat berendam di dalam tab mandi yang disediakan, tambah-tambah pula apabila keletihan setelah berjalan seharian.

CHATEAU de CHINE Kaohsiung
Tab Mandi di CHATEAU de CHINE Kaohsiung
CHATEAU de CHINE Kaohsiung
Sinki Tandas di CHATEAU de CHINE Kaohsiung
CHATEAU de CHINE Kaohsiung
Antara menu sarapan pagi yang sesuai buat pengunjung Muslim di CHATEAU de CHINE Kaohsiung

Destinasi 5 : Cijin

Terminal Feri di Cijin
Terminal Feri di Cijin

Cijin ialah pulau sepanjang 8.5 Kilometer. Saiznya yang tidak terlalu besar membuatkan satu kenderaan dinamakan 'four wheelers' cukup popular dan sering digunakan pelancong bagi bersiar-siar di tempat-tempat menarik sekitar Cijin.

Jika anda bercadang untuk menggunakan kenderaan 'Four Wheelers' ini, anda boleh lihat deretan 'four wheelers' diletakkan berhadapan dengan terminal feri di Cijin.

Deretan Kenderaan Four Wheelers di Cijin
Kenderaan 'Four Wheelers' Yang Sering Digunakan Pelancong di Cijin

Sebenarnya, Cijin adalah antara pusat tumpuan awal Kaohsiung pada zaman dahulu. Jadi, tak hairanlah pulau kecil ini mempunyai pelbagai tapak sejarah.

Papan Tanda Cijin
Papan Tanda Cijin

Antara kawasan bersejarah di Cijin adalah Kaohsiung Lighthouse yang dibina pada 1883 dan Cihou Fort yang dibina pada 1720 di Mount Cihou semasa Taiwan berada di bawah pemerintahan Dinasti Qing !

Kaohsiung Lighthouse
Kaohsiung Lighthouse

Nak mendaki ke tapak-tapak bersejarah ini boleh tahan mencabar juga, tapi bila anda sampai ke puncak, kepenatan anda pasti terubat apabila anda dihidangkan dengan pemandangan Cijin dan Pier 2 Kaohsiung yang sangat memukau !

Pemandangan Pier 2 Kaohsiung dan Cijin dari Mount Cihou
Pemandangan Pier 2 Kaohsiung dan Cijin dari Mount Cihou

Antara tempat lain yang menarik di Cijin adalah pantai dan pemandangan lautnya. Salah satu laluan untuk melihat pemandangan laut adalah melalui Tunnel of Stars yang dibina semasa zaman penjajahan Jepun, dan dahulunya digunakan oleh tentera.

Cijin Tunnel of Stars

Terowong ini melalui bahagian bawah Mount Cihou, sebaik sahaja anda melepasi terowong ini, anda akan disajikan dengan pemandangan tebing dan laut biru yang cukup mempesona !

Tunnel of Stars
Pemandangan tebing dan laut setelah keluar dari Tunnel of Stars

Destinasi 6 : Masjid Kaohsiung

Kami menunaikan solat di Masjid Kaohsiung. Masjid yang kedua terbesar di Taiwan ini dibina pada 1990 dan terdiri dari 3 tingkat.

Masjid Kaohsiung
Masjid Kaohsiung

Tingkat pertama menempatkan asrama lelaki dan perempuan, ruang solat muslimah serta pusat aktiviti wanita. Tingkat kedua pula menempatkan dewan solat utama, pusat pembelajaran bahasa arab dan juga bilik pameran kebudayaan islam. Tingkat ketiga menempatkan bilik tetamu, pusat aktiviti belia, pejabat serta dapur.

Masjid ini juga mempunyai perpustakaan, pejabat imam, pejabat pentadbiran. Senang cerita masjid ini memang berfungsi penuh dan melebihi dari sekadar rumah ibadat.

  • Alamat : No. 11號, Jianjun Rd, Lingya District, Kaohsiung City, Taiwan 80285
  • Pautan Lokasi : Klik disini

Destinasi 7 : Kaohsiung Halal Restaurant

Kaohsiung Halal restaurant

Bersebalah dengan Masjid Kaohsiung adalah satu restoran makanan halal iaitu 'Kaohsiung Halal Restaurant' . Restoran ini menyediakan menu yang berasaskan daging !

Kaohsiung Halal restaurant
  • Alamat : No. 13號, Jianjun Rd, Lingya District, Kaohsiung City, Taiwan 802
  • Pautan Lokasi : Klik Disini
  • Status Halal : Halal & Dimiliki Muslim

Tainan

Destinasi 8 : Hotel Queena Plaza Tainan

Semasa berada di Tainan, kami menginap di Queena Plaza Tainan. Sebuah hotel yang bertaraf 5 bintang.

Queena Plaza Tainan

Hotel Queena Plaza juga merupakan salah satu hotel mesra Muslim yang menyediakan sejadah dan takwim solat di dalam bilik. Mereka juga menyediakan menu yang sesuai untuk Muslim.

Queena Plaza Tainan

Destinasi 9 : Turkey Private Chef Kitchen

Sesuai namanya, restoran ini menyediakan makanan dari Turki. Rasanya memang asli kerana ia diusahakan oleh orang Turki yang menetap disini.

Turkey Private Chef Kitchen

Namun, yang paling mengujakan kami adalah restoran Turki disini turut menyediakan nasi dan lauk-pauk dengan selera Asia Timur, berbeza dengan restoran Turki yang kami pernah pergi sebelum ini yang hanya menyediakan menu berasaskan roti. Mungkin menu-menu yang berkonsepkan nasi dan lauk-pauk dibuat disebabkan asimilasi budaya yang berlaku.

Turkey Private Chef Kitchen
  • Alamat : No. 131, Kaishan Rd, West Central District, Tainan City, Taiwan 700
  • Pautan Lokasi : Klik Disini
  • Status Halal : Halal

Destinasi 10 : Ten Drum Cultural Village

Lokasi ini sangat unik kerana Ten Drum Culture Village dengan keluasan kira-kira 7.5 hektar, satu ketika dahulu merupakan 22 gudang gula lama yang dibina semasa Zaman Penjajahan Jepun.

Ten Drum Cultural Village
Ten Drum Cultural Village

Pada tahun 2005 ia telah digunakan semula. Melalui perancangan yang teliti, nafas baru telah diberikan kepada kilang gula berusia berabad-abad yang tidak digunakan ini.

Antara Spot Bergambar Yang Unik di Ten Drum Cultural Village
Antara Spot Bergambar Yang Unik di Ten Drum Cultural Village

Taman ini menggabungkan muzik gendang Taiwan yang inovatif dari Ten Drum Band. Pada waktu malam, Ten Drum Culture Village menjadi taman yang diterangi cahaya.

Ten Drum Cultural Village
Ten Drum Cultural Village

Taman ini juga mempunyai gelongsor setinggi lima tingkat, zipline, bungee jump dan pelbagai lagi. Penambahan terbaru, terjunan bebas setinggi 7 tingkat yang menarik pelancong yang mencari keseronokan.

Destinasi 11 : Anping Canal Cruise

Anping digelar bak kota Purba disebabkan kota ini adalah kota terawal yang dibangunkan di Taiwan dan Tainan juga pernah menjadi ibu negara semasa Dinasti Qing.

Antara Spot Bergambar Yang Unik di Ten Drum Cultural Village

Salah satu cara terbaik meneroka kota purba ini adalah dengan menelusuri terusan utama di Jalan Huanhe sehingga ke Jambatan An-Yi di mana pengunjung boleh melihat pemandangan bandar bersejarah ini di sepanjang terusan.

Pengunjung dibawa dengan bot untuk bersiar-siar, lebih menarik perjalanan anda akan ditemani dengan bunyi muzik langsung yang dimainkan oleh krew !

Anping Canal Cruise

Pemandu pelancong turut bersama untuk menerangkan mengenai bangunan atau monumen ikonik sepanjang terusan namun beliau bertutur dalam bahasa Mandarin.

Destinasi 12 : Mama Mia Resto

Untuk makan malam, kami singgah ke sebuah rumah makan Mama Mia Resto yang diusahakan oleh orang Indonesia Tainan.

Mama Mia Resto

Rumah makan ini agak kecil namun mereka menyediakan makanan yang amat sedap ! Sampai ke hari ini kami masih teringat-ingat menu yang dihidangkan kepada kami !

Mama Mia Asia Foods
Nasi Tumpeng
Mama Mia Asia Foods
Pilihan lauk yang boleh diambil secara buffet

Taipei

Berikut adalah destinasi yang kami kunjungi semasa berada di Taipei.

Destinasi 13 : Halal Beef Noodle House

Beef Noodle ni memang ada di mana-mana bahagian di seluruh Taiwan. Tetapi, restoran ini menyediakan Beef Noodle yang Halal ! Lokasinya terletak berhampiran Camera Street di Taipei.

Halal Beef Noodle di Taipei

Destinasi 14 : Vigor Kobo DIY Pineapple Cake

Kami juga ke sebuah kilang yang membuat pelbagai jenis biskut, namun yang paling terkenal adalah 'pineapple cake' atau bagi kita, ia seperti tart nenas. Selain daripada membeli buah tangan, pengunjung juga dibenarkan mencuba untuk membuat sendiri pineapple cake mereka !

Mencuba Membuat tart Nenas di Vigor Kobo

Kami turut tidak melepaskan peluang mencuba sendiri membuat pineapple cake, dan gambar di bawah adalah hasilnya, Tadaaaa !

Mencuba Membuat tart Nenas di Vigor Kobo

Vigor Kobo adalah antara perusahaan yang mendapat pengakuan Halal dari badan autoriti disini. Jadi, kami amat sarankan untuk anda berkunjung ke sini bagi mencuba sendiri proses membuat pineapple cake dan juga membeli pineapple cake yang halal disini !

Destinasi 15 : Saturn Landing Turkish Coffee

Kami minum petang di sebuah kafe dengan menu yang diinspirasikan dari Turki bermula dari kopi sehinggakan manisan Turki. Antara yang ada disini adalah Kunafa serta Baklava !

Saturn Landing Turkish Coffee

Kata pemandu pelancong kami, kafe ini tidak menerima pengunjung 'walk-in', jadi anda membuat tempahan dahulu sebelum mengunjungi kafe ini. Beliau sendiri katanya, menempah slot 2 minggu lebih awal.

Saturn Landing Turkish Coffee
  • Alamat : No. 14-2號, Lane 75, Yongkang St, Da’an District, Taipei City, Taiwan 106
  • Pautan Lokasi : Klik Disini
  • Status Halal : Mesra Muslim

Destinasi 16 : Gusto Pizza

Tidak melepaskan peluang menerjah sebanyak yang boleh restoran-restoran halal yang ada di Taipei, kami sempat juga merasai Pizza Halal di Gusto Pizza. Ia sebuah kedai kecil yang menyajikan 'woodfire oven handmade pizza'.

Saturn Landing Turkish Coffee
  • Alamat : No. 74之1號, Lianyun St, Zhongzheng District, Taipei City, Taiwan 100
  • Pautan Lokasi : Klik Disini
  • Status Halal : Mesra Muslim

Destinasi 17 : Raohe Street Night Market

Masyarakat Taiwan dan juga budaya 'night market' memang tidak dapat dipisahkan, orang kata perjalanan anda tak lengkap jika tidak ke 'night market'. Maka, kami turut bersiar-siar ke salah satu 'night market' paling terkenal di Taipei iaitu Raohe Street Night Market.

Raohe Street Night Market

Buat pengunjung Muslim, anda boleh melihat pakaian, kasut dan cenderamata yang dijual disini. Namun, jika anda datang untuk mencari makanan, disini bukan tempatnya kerana sangat sedikit gerai yang menjual makanan yang sesuai untuk Muslim.

  • Alamat : Raohe St, Songshan District, Taipei City, Taiwan 105
  • Pautan Lokasi : Klik Disini

Destinasi 18 : Yangmingshan National Park

Yangmingshan National Park adalah taman negara yang paling terkenal di Taiwan disebabkan lokasinya yang berdekatan Taipei, mempunyai gunung berapi yang masih lagi aktif, dan juga air panas. Keluasan keseluruhan Yangmingshan National Park adalah 11,338 Hektar.

Yangmingshan National Park. Kredit Gambar : Taiwan Tourism
Yangmingshan National Park. Kredit Gambar : Taiwan Tourism

Namun, antara tarikan utama Yangmingshan National Park adalah 'Flower Clock' dengan diameter 22 kaki ! Jika ke Yangmingshan National Park, memang wajib untuk bergambar disini !

Yangmingshan

Destinasi 19 : Kunming Islamic Restaurant

Jika anda mencari restoran makanan halal mengikut tekak orang Malaysia, kami sarankan di sini ! Selain daripada menghidangkan nasi dan lauk-pauk, mereka juga mempunyai menu 'Teh Tarik' Ala Malaysia ! Memang benar-benar mengubat kerinduan pada tanah air.

Kunming Islamic Restaurant
Kunming Islamic Restaurant
  • Alamat : No. 26號, Lane 81, Fuxing N Rd, Songshan District, Taipei City, Taiwan 105
  • Pautan Lokasi : Klik Disini
  • Status Halal : Halal

Destinasi 20 : Taipei Grand Hotel

Kami ke sebuah hotel yang terulung di Taiwan iaitu Taipei Grand Hotel. Ia merupakan hotel pertama yang dibina di Taiwan bagi menerima tetamu besar dan VIP yang hadir ke negara itu.

Taipei Grand Hotel

Hotel setinggi 14 tingkat ini mempunyai 487 bilik dan pernah menerima ramai pemimpin besar dunia dan selebriti. Antaranya adalah Mohammad Reza Pahlavi, bekas pemimpin Iran yang merupakan tetamu VIP pertama hotel tersebut dan Lee Kuan Yew yang merupakan tetamu VIP dengan kunjungan terbanyak ke hotel tersebut.

Disebabkan hotel ini menerima kehadiran ramai pembesar, maka tidak hairanlah jika di dalamnya terdapat terowong kecemasan rahsia ! Terowong tersebut dibina sebagai jalan keluar yang mudah jika sesuatu tidak diingini berlaku.

Taipei Grand Hotel

Sejak 2018, terowong tersebut dibuka untuk lawatan orang ramai. Jadi, walaupun tidak menginap disini, anda boleh datang untuk membuat lawatan di sekitar hotel ini !

Destinasi 21 : Taipei 101

Kami singgah ke bangunan paling ikonik dan mercu tanda bagi negara Taiwan iaitu bangunan Taipei 101. Bangunan ini pernah menjadi bangunan tertinggi di dunia memintas Menara Berkembar Petronas pada tahun 2004. Namun, pada tahun 2009 ia dipintas oleh bangunan Burj Khalifa.

Taipei 101

Bagaimanapun, rakyat Taiwan masih lagi boleh berbangga kerana bangunan ini adalah bangunan pertama di dunia yang melebihi ketinggian 500 meter. Sehingga 2023, bangunan Taipei 101 adalah bangunan ke-11 tertinggi di dunia.

Destinasi 22 : Masala Art

Masala Art

Restoran Masala Art merupakan destinasi terakhir kami di Taiwan sebelum kami berangkat pulang ke Malaysia. Kami ke sini untuk menikmati hidangan tengahari terakhir kami. Restoran yang terletak di Taipei Expo Park ini menyediakan makanan India yang halal. Memang sedap !

  • Alamat : No. 1號, Yumen St, Zhongshan District, Taipei City, Taiwan 10491
  • Pautan Lokasi : Klik Disini
  • Status Halal : Mesra Muslim
5 1 vote
Article Rating
Konsikan Artikel:
Kategori: Tag:

Ditulis oleh Surga Route

Kami kongsikan segalanya berkenaan Halal & Muslim-Friendly Travel.

Baca Juga:
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram