Baru
MHholidays perkenal promosi bawa anak menaiki penerbangan dan menginap secara percuma ! Begini caranya
Image is not available
Penerbangan
Harga tiket penerbangan kembali normal bermula november 2020 nanti
Image is not available
Akan Datang
Menarik, Perkampungan Al-Quran dan masjid ke-3 akan dibangunkan di Putrajaya
Image is not available
Tips Travel
Tips memilih ' Travel Partner' supaya percutian anda tidak sendu
Image is not available
Penerbangan
Jom ke Jepun dengan penerbangan bersama Malaysia Airlines dan Japan Airlines bermula 25 Julai 2020
Image is not available
Penerbangan
Terbaik ! Malaysia Airlines beri kit kebersihan percuma buat penumpang mereka
Image is not available
Penerbangan
COVID-19 : Ahli parlimen gesa teliti semula SOP penerbangan
Image is not available
Dalam Negara
Kerajaan Melaka tidak benarkan hotel dijadikan pusat kuarantin COVID-19, elak sektor pelancongan terjejas
Image is not available
Slider
15 June 2020
Masjid Negara, Ikon kesatuan Bangsa Malaysia di bawah 'payung' Islam buat 55 tahun

Masjid Negara Malaysia terletak di Kuala Lumpur . Dibina antara 1963 dan 27 Ogos 1965 pada kos RM10 Juta ketika itu, Masjid Negara merupakan lambang keagungan Islam sebagai agama rasmi di Malaysia . Sehingga kini, masjid ini bukan sahaja menjadi ikon dan identiti Malaysia sebagai sebuah negara Islam, tetapi menjadi tumpuan para pelancong kerana keunikan […]

12 June 2020
Pengecualian Cukai Pelancongan sehingga Jun 2021, Pelepasan Cukai Pendapatan sehingga RM1000 - Terima Kasih 'Abah' dan 'Paksu'

Kita mengetahui, krisis pandemik COVID-19 betul-betul memberi kesan terhadap sektor ekonomi dan pelancongan. Mujur, kerajaan Malaysia telah mengumumkan Pelan yang mesra rakyat dalam usaha untuk memulihkan sektor pelancongan tempatan. Sudah tentu kita patut berterima kasih kepada 'Abah' rakyat Malaysia iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin dan juga 'paksu' , Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz. Orang kata, […]

12 June 2020
Penangguhan Haji musim 1441H/2020 : Soalan-Soalan Lazim

Disebabkan kerajaan telah membuat keputusan ntuk menangguhkan ibadat haji untuk semua rakyat Malaysia bagi Musim Haji 1441H ke tahun hadapan , pihak Tabung Haji telah menyiapkan soalan-soalan lazim buat Jemaah yang mungkin keliru dan kurang jelas mengenai tindakan ini. Berikut adalah merupakan soalan lazim tersebut : Adakah bakal haji yang telah lulus pemeriksaan kesihatan pada […]

9 June 2020
1000 tempahan hotel di Langkawi dalam masa 1 jam adalah tidak tepat - MAH

Persatuan Hotel Malaysia (MAH) semalam ( 8 Jun 2020) mempertikaikan laporan berita bahawa tempahan hotel di Langkawi mengalami lonjakan dalam masa hanya satu jam selepas kebenaran aktiviti pelancongan domestik di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) diumumkan oleh Perdana Menteri. Pemangku presiden persatuan itu, Halim Merican, mengatakan bahawa "seribu tempahan hotel" tidak berlaku seperti yang […]

3 June 2020
Ada tak kelebihan travel dengan lelaki?

Kalau cakap pasal travel, ramai orang kata travel dengan lelaki la senang. Tak banyak karenah. Lelaki ni memang diciptakan 'simple' dan tidak memeningkan kepala. Banyak pula puji lelaki kan, tapi memang ada banyak sebenarnya kelebihan travel dengan lelaki ni. Kelebihan yang tiada pada perempuan tetapi perempuan memerlukannya .Haa jom kita tengok apa kelebihannya tu. 1) […]

3 June 2020
Jom lihat sisi positif : 5 Hikmah PKP kepada Travelers

Sejak 18 Mac 2020, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah pun dijalankan di Malaysia akibat penularan wabak covid-19 yang semakin menjadi-jadi. Pada masa itu, kes penularan covid-19 di Malaysia mulai mencecah ratusan kes. Maka, Perdana Menteri mula mengisytiharkan PKP selama 2 minggu. Kemudian bertambah 2 minggu lagi, dan dilonggarkan kepada PKPB ( Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat […]

2 June 2020
Ini 10 bandar paling bahagia di Malaysia pada 2019. Penduduk bandar ini semuanya happy tak?

Anda tahu tak ? Malaysian Urban Rural National Indicators Network on Sustainable Development (¬†MURNInets¬†) atau dalam bahasa Melayunya , Jaringan Penunjuk Pembangunan Mampan Bandar Luar Bandar Malaysia ada melakukan kajian Indeks kebahagiaan Malaysia pada setiap tahun. Kajian ini seterusnya mengeluarkan senarai 10 bandar paling bahagia di Malaysia. Yelah, kemajuan dan kekayaan sahaja tak bermakna kalau […]

31 May 2020
Hanya ini negara yang masih bebas COVID-19 (sehingga Jun 2020) yang ramai tak tahu !

Hampir kesemua perkara mempunyai sisi positif dan sisi negatif. Dalam sektor pelancongan, negara-negara maju, membangun dan sebagainya mempunyai daya tarik tersendiri menyebabkan kehadiran ramai orang sekaligus membantu ekonomi. Tetapi, di era pandemik COVID-19, keuntungan berpihak kepada negara yang tidak menjadi tarikan pelancong. Terdapat beberapa negara yang mengatakan mereka masih bebas dari sebarang kes COVID-19 (sehingga […]

29 May 2020
Ini negara di Caribbean yang buka semula sektor pelancongan mulai Jun 2020 !

Dari Asia hingga ke Eropah, negara-negara di seluruh dunia perlahan-lahan meringankan arahan pengasingan/lockdown/kawalan pergerakan atau apa-apa sahaja terma yang digunakan mereka dalam usaha untuk mengembalikan rutin normal masyarakat dunia. Antaranya adalah sektor pelancongan yang begitu terkesan dengan wabak COVID-19 ini. Tidak terkecuali negara-negara di kepulauan Caribbean yang begitu terkenal dengan pelancongan laut, pelayaran antarabangsa, dan […]

29 May 2020
Top 5 negara paling mesra pelancong Muslim untuk pengalaman percutian menyenangkan !

Anda pernah dengar mengenai Global Muslim Travel Index (GMTI) ? Ia adalah satu kaji selidik pertama yang paling komprehensif pernah dikeluarkan di pasaran pelancong Muslim. Selain itu, laporan dari GMTI juga menggunakan data mendalam (in-depth data) untuk menerangkan bagaimana sektor pelancongan Muslim mempengaruhi pasaran pelancongan di seluruh dunia. Kiranya, pasaran pelancong Muslim ini begitu sifnifikan […]

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram