Dalam Negara
Taman Persahabatan Selangor-Jepun bernilai RM3.8 Juta mula dibuka
Image is not available
Dalam Negara
Farm Ville Cafe & Homestay. Menginap dalam kontena di tengah sawah padi !
Image is not available
Luar Negara
Malaysia dapat tambahan 10,000 kuota haji selepas COVID-19 reda
Image is not available
Dalam Negara
Pelancongan Rentas Negeri PKPP Dibenarkan, Hanya Menggunakan Kenderaan Pelancongan Berdaftar
Image is not available
Dalam Negara
Perkhidmatan feri Langkawi-Kuala Perlis disambung 27 Februari
Image is not available
Dalam Negara
Jambatan ikonik bakal dibuka di Tasik Kenyir pada Mei 2021
Image is not available
Penerbangan
Malaysia Airlines mahu perkenal pas kesihatan perjalanan pasca COVID-19
Image is not available
Dalam Negara
Kerajaan cadang pasport vaksin COVID-19, dokumen pengesahan selepas suntikan
Image is not available
Slider
2 February 2021
Industri Pelancongan Hilang 1 Bilion Pelancong pada 2020. Rekod terburuk dalam Sejarah !

Pelancongan global mencatat rekod tahun terburuk pada tahun 2020, dengan kehadiran pelancong antarabangsa menurun sebanyak 74% ,menurut data terbaru dari United Nations World Tourism Organisation (UNWTO). Destinasi-destinasi pelancongan di seluruh dunia kehilangan 1 bilion pelancong pada 2020 berbanding tahun sebelumnya (2019), kerana penurunan permintaan yang belum pernah terjadi sebelumnya dan sekatan perjalanan yang meluas. Menurut […]

15 January 2021
Malaysia Tersenarai Antara 20 Negara Paling Rugi Dalam Sektor Pelancongan 2020

Secara umumnya, pandemik COVID-19 sememangnya memberi kesan terhadap pelbagai sektor politik, kesihatan, ekonomi dan sosial. Sebagai contoh, COVID-19 memaksa kebanyakan negara menutup sempadan mereka daripada pelancong sekaligus menjejaskan pendapatan negara melalui sektor pelancongan. Bayangkan pada 2019, sektor pelancongan telah menyumbang 8.9 Trilion US Dollar, tetapi COVID-19 pastinya menjadikan hasil daripada sektor tersebut sangat kurang pada […]

26 December 2020
2020 hampir berakhir, apa jadi pada 3 kapsul masa yang ditanam Tun M ?

Jika ditanya apakah antara slogan paling sinonim dengan Malaysia ? Pastinya jawapan utama yang akan diberikan adalah Wawasan 2020. Wawasan 2020 pada asasnya ialah sebuah buah fikiran & wawasan kerajaan diketuai Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia yang keempat ketika merangka Rancangan Malaysia Keenam pada tahun 1991. Wawasan ini bertujuan untuk menjadikan Malaysia sebagai […]

27 August 2020
Hanya 1 di dunia, Resort di Pulau Redang ini tawar pengalaman bermain badminton di tengah lautan !

Selalu yang kita dengan dan lakukan bila bercuti di pulau atau pantai adalah aktiviti bermain air seperti snorkeling dan mandi laut, kalau yang level tinggi sikit mungkin bermain jetski atau snorkeling lah kan. Tetapi lain betul aktiviti yang ditawarkan di sebuah resort 5 bintang The Taaras Beach & Spa Resort di Pulau Redang, Terengganu. Gelanggang […]

15 June 2020
Masjid Negara, Ikon kesatuan Bangsa Malaysia di bawah 'payung' Islam buat 55 tahun

Masjid Negara Malaysia terletak di Kuala Lumpur . Dibina antara 1963 dan 27 Ogos 1965 pada kos RM10 Juta ketika itu, Masjid Negara merupakan lambang keagungan Islam sebagai agama rasmi di Malaysia . Sehingga kini, masjid ini bukan sahaja menjadi ikon dan identiti Malaysia sebagai sebuah negara Islam, tetapi menjadi tumpuan para pelancong kerana keunikan […]

12 June 2020
Pengecualian Cukai Pelancongan sehingga Jun 2021, Pelepasan Cukai Pendapatan sehingga RM1000 - Terima Kasih 'Abah' dan 'Paksu'

Kita mengetahui, krisis pandemik COVID-19 betul-betul memberi kesan terhadap sektor ekonomi dan pelancongan. Mujur, kerajaan Malaysia telah mengumumkan Pelan yang mesra rakyat dalam usaha untuk memulihkan sektor pelancongan tempatan. Sudah tentu kita patut berterima kasih kepada 'Abah' rakyat Malaysia iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin dan juga 'paksu' , Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz. Orang kata, […]

12 June 2020
Penangguhan Haji musim 1441H/2020 : Soalan-Soalan Lazim

Disebabkan kerajaan telah membuat keputusan ntuk menangguhkan ibadat haji untuk semua rakyat Malaysia bagi Musim Haji 1441H ke tahun hadapan , pihak Tabung Haji telah menyiapkan soalan-soalan lazim buat Jemaah yang mungkin keliru dan kurang jelas mengenai tindakan ini. Berikut adalah merupakan soalan lazim tersebut : Adakah bakal haji yang telah lulus pemeriksaan kesihatan pada […]

9 June 2020
1000 tempahan hotel di Langkawi dalam masa 1 jam adalah tidak tepat - MAH

Persatuan Hotel Malaysia (MAH) semalam ( 8 Jun 2020) mempertikaikan laporan berita bahawa tempahan hotel di Langkawi mengalami lonjakan dalam masa hanya satu jam selepas kebenaran aktiviti pelancongan domestik di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) diumumkan oleh Perdana Menteri. Pemangku presiden persatuan itu, Halim Merican, mengatakan bahawa "seribu tempahan hotel" tidak berlaku seperti yang […]

3 June 2020
Ada tak kelebihan travel dengan lelaki?

Kalau cakap pasal travel, ramai orang kata travel dengan lelaki la senang. Tak banyak karenah. Lelaki ni memang diciptakan 'simple' dan tidak memeningkan kepala. Banyak pula puji lelaki kan, tapi memang ada banyak sebenarnya kelebihan travel dengan lelaki ni. Kelebihan yang tiada pada perempuan tetapi perempuan memerlukannya .Haa jom kita tengok apa kelebihannya tu. 1) […]

3 June 2020
Jom lihat sisi positif : 5 Hikmah PKP kepada Travelers

Sejak 18 Mac 2020, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah pun dijalankan di Malaysia akibat penularan wabak covid-19 yang semakin menjadi-jadi. Pada masa itu, kes penularan covid-19 di Malaysia mulai mencecah ratusan kes. Maka, Perdana Menteri mula mengisytiharkan PKP selama 2 minggu. Kemudian bertambah 2 minggu lagi, dan dilonggarkan kepada PKPB ( Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat […]

1 2 3
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram