Penerbangan
3 lagi syarikat penerbangan antarabangsa kembali beroperasi di KLIA
Image is not available
Penerbangan
Firefly akan menggunakan jet bermula Q1 2021, perkukuh laluan domestik dan ASEAN
Image is not available
Penerbangan
Firefly jadi syarikat penerbangan nasional jika Malaysia Airlines 'bungkus'
Image is not available
Baru
New Zealand kini punyai passport paling berkuasa di dunia, Malaysia tangga ke-21
Image is not available
Kekawan's
Tourism Malaysia Surfcasting Tour 2020, acara hebat buat kaki pancing
Image is not available
Akan Datang
Rusia perkenalkan E-Visa mulai 2021, Malaysia tersenarai sebagai antara yang boleh memohon
Image is not available
Luar Negara
Jepun merancang untuk menghapuskan sekatan perjalanan bagi 12 negara termasuk Malaysia
Image is not available
Keluarga
Terkandas akibat COVID-19, lelaki di Singapura ini lepas kerinduan kepada keluarga dengan lambaian di Selat Johor
Image is not available
Slider
24 July 2020
Tips memilih ' Travel Partner' supaya percutian anda tidak sendu

Travel berseorangan sememangnya lebih senang. Bebas untuk pergi kemana yang kita mahu, tak perlu buang masa untuk tunggu orang lain bersiap, boleh tukar plan sesuka hati. Senang cerita kita bebas nak buat apa sahaja tanpa mengira hal dan perasaan orang lain! Anda juga perlu percaya bahawa travel bersama kawan/partner juga ada kelebihannya! Contohnya, 'travel partner' […]

16 June 2020
Tips travel bersama anak-anak yang masih kecil dan juga bayi

Ramai ibu-bapa yang fobia bila sebut pasal travel dengan anak kecil kan? Ibu-bapa yang tidak pernah ada pengalaman pun seram sejuk je memikirkan macam mana lah nak bawa anak kecil travel sekali. Sebenarnya, bawa anak kecil travel ni tidaklah sesusah dan seteruk yang anda sangkakan. Jika anda rancang dengan teliti percutian anda dan melakukan persediaan […]

12 June 2020
Boleh melancong domestik, tetapi perlu hati-hati ! Ini starter kit sebelum rancang percutian dalam negara di waktu PKPP

Kebenaran untuk merentas negeri telah diberikan dibawah Perintah Pergerakan Pemulihan (PKPP) ternyata menggembirakan perantau yang sekian lama memendam rasa untuk pulang ke kampung masing-masing dan juga masyarakat lain juga amat teruja setelah telah diberi lampu hijau untuk melancong dalam negara. Tetapi, anda perlu tahu bahawa kebenaran untuk melancong yang diberikan oleh kerajaan ini adalah sebahagian […]

12 June 2020
Mahu ke luar negara selepas PKPP? Ini tips travel di era pandemik COVID-19 yang perlu anda tahu sebelum mula packing barang

Covid-19 ini telah merebak diseluruh dunia! Negara-negara yang dilanda wabak ini pula memang tak pernah ambil ringan kerana wabak covid-19 ini telah meragut 423,844 nyawa (setakat artikel ini ditulis). Terpaksalah kerajaan di seluruh dunia mengehadkan pergerakan kita dan kita tidak boleh lagi bersosial seperti dahulu. Kerajaan sentiasa berpesan kepada rakyat untuk duduk dirumah kecuali untuk […]

31 May 2020
Cabaran traveler Muslimah dan solusinya

Aktiviti mengembara sememangnya sangat menyeronokkan. Tidak kira tua muda, lelaki perempuan, nikmat mengembara dapat dinikmati cuma mungkin pada cara yang berbeza-beza pada setiap orang. Namun, kali ini kami akan memfokuskan kepada cabaran-cabaran yang bakal dihadapi oleh 'Pengembara wanita Muslimah' ketika travel dan kami sertakan sekali solusi bagi setiap permasalahan dan cabaran itu. Sebelum itu, kami […]

29 May 2020
Musim panas menjelang tiba ! 7 tips buat anda yang akan melancong di musim ini

Musim panas (summer) selalunya akan bermula pada bulan Jun sehingga bulan September. Namun bagi negara Australia, musim panasnya bermula pada bulan Disember sehingga bulan Februari. Memandangkan sekarang sudah hampir memasuki musim panas, kami di SurgaRoute akan berkongsi beberapa persediaan sebelum dan semasa yang patut anda lakukan untuk travel pada musim panas. Persediaan sebelum anda travel […]

21 May 2020
Bawa warga emas travel bersama : Ini tips untuk anda

Ramai yang menganggap membawa ibu-bapa atau warga emas travel bersama adalah satu perkara yang membebankan. Mereka juga tidak mahu menyusahkan kita tetapi lumrah kehidupan yang tua tidak sekuat yang muda. Jadi kami mahu berkongsi dengan anda beberapa persediaan yang anda perlu ambil kira sebelum anda pergi travel bersama ibu-bapa anda atau golongan warga emas. Persediaannya […]

16 May 2020
12 tips untuk diperhatikan sebelum memandu di luar negara

Memandu ke luar negara pun kena ada tips ke? Apa bezanya dengan memandu di negara sendiri? Asalkan ada lesen bolehlah memandu kan? Haa, mungkin anda nampak macam sama tapi sebenarnya berbeza. Ya betul , anda perlu ada lesen untuk memandu tetapi anda juga perlu ambil kira persekitaran, peraturan dan gaya memandu bagi setiap negara tidak […]

14 May 2020
7 persiapan wajib sebelum anda 'travel'

Sebelum anda pergi travel, ada 7 persiapan yang wajib anda lakukan dahulu. Barulah tenang perasaan apabila anda meninggalkan rumah untuk pergi bercuti. Mungkin anda peka dan mungkin juga anda terlepas pandang. Jom kita lihat. Sebelum anda pergi travel.... 1) Buat perancangan yang terperinci Apa apa yang kita nak buat mestilah kena ada perancangan dahulu kan […]

12 May 2020
Jangan lakukan 6 perkara ini ketika travel

Setiap benda ada pantang larangnya. Sama jugak dengan travel ni. Kalau anda langgar pantang larang ni, kemungkinan besar perjalanan percutian anda akan menjadi 'chaos' dan tidak menyeronokkan. Jom kita tengok apa larangan yang kita kena elakkan semasa travel. Ingat, Jangan buat 6 perkara ini ketika travel ! 1) Jangan travel jika tiada perancangan yang teliti […]

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram