Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi
Penerbangan
Mulai 16 September, Malindo Air terbang 6 kali sehari ke Langkawi
Image is not available
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64
Luar Negara
'Malaysia Street' di Gaza, hadiah ulangtahun kemerdekaan ke-64
Image is not available
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19
Penerbangan
Malaysia Airlines tawar tambang istimewa buat penerima lengkap dos vaksin COVID-19
Image is not available
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19
Dalam Negara
MATA minta pengunjung dan pekerja patuhi SOP bendung penularan COVID-19
Image is not available
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini
Luar Negara
Kebenaran tunai umrah dijangka diberi tahun 2021 ini
Image is not available
MATA gesa individu lengkap suntikan dos vaksin COVID-19 dibenarkan merentas negeri
Dalam Negara
MATA gesa individu lengkap suntikan dos vaksin COVID-19 dibenarkan merentas negeri
Image is not available
'Flight to Nowhere', bawa pelancong Korea Selatan bercuti olok-olok
Penerbangan
'Flight to Nowhere', bawa pelancong Korea Selatan bercuti olok-olok
Image is not available
Escape Cameron Highlands bakal perkenal taman tema berkonsepkan Eropah, siap ada trek luncur salji sejauh 1.2KM !
Dalam Negara
Escape Cameron Highlands bakal perkenal taman tema berkonsepkan Eropah, siap ada trek luncur salji sejauh 1.2KM !
Image is not available
18 July 2021
Surat MITI tidak diterima untuk rentas negeri bagi tempoh 18-21 Julai 2021

Dokumen kebenaran yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) tidak akan diterima oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai kelulusan pergerakan yang sah untuk merentas negeri berkenaan berkuat kuasa bagi tempoh 18 hingga 21 Julai 2021. Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, arahan ini akan dikuatkuasakan di semua sekatan […]

12 July 2021
Rangka perjalanan radius 10 KM dengan laman sesawang ini

Di era PKP, PKPB, PKP, PKPD dan sebagainya, kita pun jadi pening dengan pelbagai sekatan dan peraturan. Tetapi, antara peraturan yang paling familiar adalah seseorang tidak boleh melakukan perjalanan melebihi radius 10 Kilometer dari kediaman, atau hanya boleh melebihi 10 KM atas alasan munasabah. Tetapi bagaimana untuk kita tahu sama ada destinasi yang ingin kita […]

17 June 2021
Pelan Pemulihan Negara : Sektor Pelancongan Perlu Persiap Strategi Sekarang

Susulan pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 15 Jun 2021 mengenai Pelan Pemulihan Negara bagi membawa Malaysia keluar daripada kemelut pandemik COVID-19, 4 fasa pemulihan telah dirangka melihatkan sektor pelancongan akan dibenarkan dibuka pada fasa ke-4. Justeru, pemain industri pelancongan perlu bersiap sedia mulai sekarang serta mula merangka strategi perniagaan sebelum sektor itu […]

9 June 2021
Tempoh sah pasport Malaysia dilanjutkan sehingga 2 tahun tanpa sebarang bayaran dikenakan

Jabatan Imigresen Malaysia telah melanjutkan tempoh sah Pasport Antarabangsa Malaysia (MIP) selama dua tahun kepada warga Malaysia yang berada di luar negara dengan tarikh luput pasport pada 2021, Menerusi satu hantaran di Facebook, Bahagian Imigresen di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Singapura mengatakan langkah itu bertujuan memudahkan pembaharuan MIP di luar negara. Iyalah, pandemik COVID-19 telah […]

3 January 2021
Senarai cuti panjang pada 2021, jom rancang percutian bersama keluarga !

Setakat ini, masih belum ada tanda-tanda bahawa COVID-19 akan reda dalam masa terdekat di Malaysia dan sempadan juga dijangkan tidak akan dibuka sehingga pertengahan tahun 2021. Tetapi, itu tidak bermakna kita tidak boleh berharap untuk menikmati cuti panjang , apatah lagi sektor pelancongan domestik telah dibuka. Jadi, kita tetap boleh menggunakan 14 cuti umum pada […]

24 July 2020
Tips memilih ' Travel Partner' supaya percutian anda tidak sendu

Travel berseorangan sememangnya lebih senang. Bebas untuk pergi kemana yang kita mahu, tak perlu buang masa untuk tunggu orang lain bersiap, boleh tukar plan sesuka hati. Senang cerita kita bebas nak buat apa sahaja tanpa mengira hal dan perasaan orang lain! Anda juga perlu percaya bahawa travel bersama kawan/partner juga ada kelebihannya! Contohnya, 'travel partner' […]

16 June 2020
Tips travel bersama anak-anak yang masih kecil dan juga bayi

Ramai ibu-bapa yang fobia bila sebut pasal travel dengan anak kecil kan? Ibu-bapa yang tidak pernah ada pengalaman pun seram sejuk je memikirkan macam mana lah nak bawa anak kecil travel sekali. Sebenarnya, bawa anak kecil travel ni tidaklah sesusah dan seteruk yang anda sangkakan. Jika anda rancang dengan teliti percutian anda dan melakukan persediaan […]

12 June 2020
Boleh melancong domestik, tetapi perlu hati-hati ! Ini starter kit sebelum rancang percutian dalam negara di waktu PKPP

Kebenaran untuk merentas negeri telah diberikan dibawah Perintah Pergerakan Pemulihan (PKPP) ternyata menggembirakan perantau yang sekian lama memendam rasa untuk pulang ke kampung masing-masing dan juga masyarakat lain juga amat teruja setelah telah diberi lampu hijau untuk melancong dalam negara. Tetapi, anda perlu tahu bahawa kebenaran untuk melancong yang diberikan oleh kerajaan ini adalah sebahagian […]

12 June 2020
Mahu ke luar negara selepas PKPP? Ini tips travel di era pandemik COVID-19 yang perlu anda tahu sebelum mula packing barang

Covid-19 ini telah merebak diseluruh dunia! Negara-negara yang dilanda wabak ini pula memang tak pernah ambil ringan kerana wabak covid-19 ini telah meragut 423,844 nyawa (setakat artikel ini ditulis). Terpaksalah kerajaan di seluruh dunia mengehadkan pergerakan kita dan kita tidak boleh lagi bersosial seperti dahulu. Kerajaan sentiasa berpesan kepada rakyat untuk duduk dirumah kecuali untuk […]

31 May 2020
Cabaran traveler Muslimah dan solusinya

Aktiviti mengembara sememangnya sangat menyeronokkan. Tidak kira tua muda, lelaki perempuan, nikmat mengembara dapat dinikmati cuma mungkin pada cara yang berbeza-beza pada setiap orang. Namun, kali ini kami akan memfokuskan kepada cabaran-cabaran yang bakal dihadapi oleh 'Pengembara wanita Muslimah' ketika travel dan kami sertakan sekali solusi bagi setiap permasalahan dan cabaran itu. Sebelum itu, kami […]

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram